Zeman k masáži z okolí knížete: Silný člověk se nasere a jedná obráceně

23.01.2013 10:41

V případě svého zvolení prezidentem odloží Miloš Zeman stranou všechny osobní nechutě a ke všem politickým stranám se bude chovat velkoryse. V rozhovoru pro Hospodářské noviny také uvedl, že si svého rivala ve druhém kole volby přestal vážit v okamžiku, kdy dospěl k názoru, že je exponentem jiných zájmů, než jsou zájmy České republiky.

Zeman k masáži z okolí knížete: Silný člověk se nasere a jedná obráceně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman vystoupil v debatním pořadu Václava Moravce na radiu Impuls. Den před ním byl hostem Karel Schwarzenberg

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Prezidentský kandidát Miloš Zeman uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že při zvolení hlavou státu bude vůči své bývalé straně ČSSD velkorysý a bez jakékoli averze. „Nebyla to averze vůči straně. Byla to ve své době averze vůči Jiřímu Paroubkovi. Konkrétně v době, kdy prohlásil, že je milimetr od dohody s Mirkem Topolánkem. Masaryk kdysi po zvolení prezidentem řekl, že odloží stranou všechny osobní nechutě. Velkorysost znamená právě toto,“ vysvětlil Miloš Zeman.

Týkat se to bude i místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera, jenž o Zemanovi říká, že jeho okolí je „mafiánské“. „Moje okolí sice není mafiánské, ale já to Jiřímu Dienstbierovi nezazlívám. Je málo informován a především zklamán svým výsledkem v prvním kole prezidentských voleb. Pokud bude zastávat významnou funkci v ČSSD, bude mojí povinností se s ním setkávat, pokud ji zastávat nebude, tak nevidím důvod, proč s ním mluvit. Jiných rozhovorů budu mít víc než dost,“ podotkl Miloš Zeman.

Řešením by mohla být menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů

„… a taky Vladimír Špidla, který zvoral už jednu prezidentskou volbu a nyní svým doporučením volit Schwarzenberga chce zvorat i druhou. Četli jste zákony profesora Parkinsona? Je tam postava vrátného Matěje. A věta: ´Vyslechni rady vrátného Matěje a jednej naopak.´ Vladimír Špidla je takový vrátný Matěj české politiky,“ zhodnotil Miloš Zeman svého nástupce ve funkci předsedy vlády i ČSSD.

Miloš Zeman může být prvním prezidentem, který jmenuje vládu s účastí komunistů. „Snažil bych se premiérovi vnuknout myšlenku, ať se pokusí o menšinovou vládu. Třeba s podporou komunistů,“ upozornil Miloš Zeman v rozhovoru pro HN na to, že ani při volebním vítězství levice není zmiňované složení kabinetu absolutně nevyhnutelné.

Skutečně silná osobnost jedná při hloupém nátlaku obráceně

Prezidentský kandidát považuje za svobodné rozhodnutí kohokoli vyjádřit podporu komukoli z uchazečů o úřad hlavy státu. „Jediné, co odsuzuji, je, když se proti někomu, kdo má jiný názor, vede štvanice jako v poslední době proti Martinu Dejdarovi za to, že mě podpořil. Když někdo sahá ke štvanici na své politické protivníky, vypovídá to něco o něm,“ konstatoval Miloš Zeman. Považuje to minimálně za aktivitu Schwarzenbergova týmu a netýká se to jen Martina Dejdara, ale i Lucie Bílé a Jiřiny Bohdalové.

Souhlasí s tím, ať se vede věcná diskuse, ale požaduje, ať nejsou tímto znechucujícím způsobem ostrakizováni lidé, kteří mají jiný názor než tým daného kandidáta. „Neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že i na některé kandidáty, kteří neuspěli v prvním kole, byl vytvářen intenzivní tlak ze strany Schwarzenbergova týmu, aby vyjádřili Schwarzenbergovi jasnou podporu. A někteří právě proto reagovali přesně opačně. Rozhodli se vyjádřit podporu mně. Skutečně silná osobnost, když je na ni vyvíjen neuvěřitelný a hloupý tlak, se nasere a jedná obráceně,“ upozornil Miloš Zeman.

Dospěl k názoru, že Schwarzenberg je exponentem jiných zájmů

Ten pak čelil dotazu, proč by se z událostí starých sedmdesát let měl stát hlavní bod kampaně a nepřesné vyjádření Karla Schwarzenberga nazývat lží. „Pokud řeknete o bývalém československém prezidentovi, že by patřil před soud v Haagu, je to výrok, který mnoho lidí právem pobouřil. Chápu, že se to snažíte omlouvat a nazývat to nepřesností, já to naopak nazývám nechtěným odkrytím karet,“ prohlásil čestný předseda SPOZ.

Pana Schwarzenberga si prý přestal vážit teprve v tomto okamžiku, protože dospěl k názoru, že je exponentem jiných zájmů, než jsou zájmy České republiky. „Například zájmů sudetoněmeckých kruhů. Koneckonců v autorizovaném životopise Karla Schwarzenberga se říká, že radil Václavu Havlovi při přípravě omluvy sudetským Němcům,“ připomněl Miloš Zeman.

Grossův vztah ke klientelismu začal být podezřelý

Poukázal rovněž na to, že se rozešel se Stanislavem Grossem, protože mu přestal věřit. Neprosazoval ho ani na funkci předsedy ČSSD a na základě jistých, byť tehdy ještě ne zcela jasných podezření, preferoval Vladimíra Špidlu. „Nic konkrétního jsem na Grosse neměl. Pouze mě překvapilo, že má až enormní zájem o různé ekonomické vazby, a domníval jsem se, že jeho vztah ke klientelismu začíná být přinejmenším podezřelý. Ale neměl jsem žádné konkrétní důkazy, takže jsem mohl udělat jedinou věc, nedoporučit jej na předsedu ČSSD,“ dodal Miloš Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…