Zeman si prý dobře pamatuje zrádce. Může být zle

28.01.2013 4:47

I když nově zvolený prezident Miloš Zeman zpochybňuje legitimitu vlády Petra Nečase kvůli straně LIDEM, kterou nikdo nevolil, a uvítal by předčasné volby, podle publicisty a spisovatele Karla Hvížďaly to nebude mít žádný praktický dopad na vládu, ani na Poslaneckou sněmovnu.

Zeman si prý dobře pamatuje zrádce. Může být zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

„Bude to mít jen psychologický vliv, nikoli praktický,“ řekl ParlamentnímListům.cz zkušený novinář. Určitě si po Zemanových slovech poslanci neodhlasují svůj konec, protože by přišli o poslanecké platy, bez vyhlídky, že se po sněmovních volbách opět do Poslanecké sněmovny dostanou.

Obavy z předčasných voleb nemusejí mít jen strany Věci veřejné a LIDEM, které mají daleko do překročení potřebné pětiprocentní hranice pro vstup do parlamentu, ale i nejsilnější vládní strana ODS, která podle Karla Hvížďaly ztratí hodně mandátů.

Začne rozkládat sociální demokracii

„Největší nebezpečí, které vidím ve zvolení Miloše Zemana hlavou státu, je možnost, že začne rozkládat sociální demokracii, protože jeho poslední knížka Zpověď informovaného optimisty ukazuje, že si dobře pamatuje třiadvacet jmen zrádců, kteří zhatili jeho zvolení prezidentem před deseti lety. A někteří tito lidé – předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Lubomír Zaorálek - jsou dnes ve vedení strany,“ upozornil novinář. Pokud Miloš Zeman rozloží sociální demokracii, ve chvíli, kdy už je rozložena ODS, bude podle něj pokračovat napětí ve společnosti, budou odkryta „pole na křídlech“ a mohl by narůstat vliv komunistů a národovců. „To by byl ten nejhorší důsledek, který by mohl nastat,“ varuje Hvížďala.

Populární hesla se starými kořeny mohou zabrat

Kdo podle něj umí oživovat stíny minulosti, jaké se objevily v předvolební kampani, může uspět, i když to evropskou scénu nezajímá. „V Evropě vědí, že výroky, které zazněly v kampani, jsou nesmysl, protože jsme se zavázali, že tyhle karty nebudeme hrát. Evropský soud pro lidská práva označil poválečnou historii za neměnnou a vyřešenou,“ vysvětluje novinář. Ale dodává, že s populárními hesly, která mají staré kořeny, je možné pracovat vždycky, když je dost lidí, kteří nepřemýšlí a řídí se předsudky.

Novinář podotýká, že Karel Schwarzenberg nebyl ochoten přistoupit na kampaň protivníka plnou urážek a výmyslů o strašení vracení majetku válečným zločincům. „To je mimo jeho repertoár, v kterém je ochoten argumentovat. Bylo vidět, jak se mu to hnusí,“ upozornil novinář. Obává se, že dialog ve veřejném prostoru v budoucnu u nás ještě zhrubne, jak prý dokázalo vystoupení Miloše Zemana po vyhlášení vítěze voleb. „Dělal z toho estrádu,“ kritizuje novinář nekultivované chování budoucí hlavy státu.

Na ČSSD bude hodně tlaků zvenku i zevnitř

Novinář je přesvědčen, že k polaritě uvnitř sociální demokracie po volbách určitě dojde. „Tlaků bude hodně, zvenku i zevnitř strany,“ konstatuje. Na straně Miloše Zemana stojí například čestný předseda Valtr Komárek, statutární místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek, místopředsedové Marie Benešová a Zdeněk Škromach, někteří z nich vyjádřili podporu Zemanovi už před prvním kolem, kdy jejich strana měla vlastního kandidáta – Jiřího Dienstbiera. „Sociální demokraté by si toto hrozící nebezpečí měli uvědomit a měli by se stmelit pod vedením nějaké osobnosti, třeba Jiřího Dienstbiera. Ale vztahy vůči němu nejsou ve straně tak vstřícné,“ vnímá, že někteří straníci vyčítají svému prezidentskému kandidátovi, že se proti Zemanovi ve volební kampani ostře vymezil a otevřeně prohlásil, že ho ve druhém kole nepodpoří.

Ikona zůstane v čele TOP 09

Nezvolení Karla Schwarzenberga prezidentem je podle publicisty a spisovatele pro TOP 09, stranu, která svého šéfa do klání o Pražský hrad vyslala, spíš dobře. „Zůstává jim v čele ikona,“ vysvětlil. Nesouhlasí s názorem, že by ikonu měla TOP 09 na Pražském hradě, kdyby Schwarzenberg uspěl a že by jí to ve sněmovních volbách pomohlo.

„Strana by měla problém nahradit ho nezkorumpovanou figurou v čele strany,“ je přesvědčen. Žádná silná figura kromě místopředsedy Miroslava Kalouska se podle něj ve straně nevyprofilovala. „A Kalousek je pro mnoho lidí takový ďábel v politice, kdyby byl v čele strany, určitě by to nepomohlo. A TOP 09 se Starosty nesplynula. Takhle může TOP 09 Schwarzenberg pomoci ještě jednou ve sněmovních volbách,“ dodal Hvížďala.

Schwarzenberg po prohře ve druhém kole prohlásil, že se bude o post šéfa strany na celostátním sněmu, který se má uskutečnit letos v říjnu, znovu ucházet. Kalousek očekává, že post šéfa strany obhájí a povede partaj i do dalších sněmovních voleb.

V prezidentských i sněmovních volbách se rozhodují voliči podle jiných kritérií

Má TOP 09 šanci stát se lídrem pravice, když ODS se zdá být po neúspěchu v krajských, senátních i prezidentských volbách, v níž její kandidát skončil na předposledním místě, téměř paralyzovaná? „Záleží na tom, jak se bude chovat ODS. Kdyby se marginalizovala, význam TOP 09 by se mohl zvyšovat,“ potvrdil novinář. ODS podle něj potřebuje, aby silná ČSSD vyhrála sněmovní volby a ODS v opozici se mohla znovu konsolidovat.

Karel Hvížďala nevěří spekulacím, že by se TOP 09 nyní možná vyplatilo opustit vládu a vyvolat předčasné volby, aby využila popularity a vysoké podpory svého předsedy v přímé volbě prezidenta. „Myslím, že by to byly jiné volby, nedají se směšovat prezidentské a sněmovní volby, lidé se rozhodují podle jiných kritérií,“ odmítá tuto myšlenku novinář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…