Zkušený Polreich velmi tvrdě k ÚSTRu: Mladí svazáci klidně poblijí své rodiče

29.04.2013 10:21

Do debaty o Ústavu pro studium totalitních režimů vstoupil na serveru Britské listy i Miroslav Polreich, bezpečnostní expert, který v padesátých a šedesátých letech působil ve zpravodajské službě a v devadesátých letech pak na Ministerstvu zahraničních věcí. Polreich popsal své zážitky z jedné debaty, na kterou zástupci totalitního ústavu vyrazili do regionů.

Zkušený Polreich velmi tvrdě k ÚSTRu: Mladí svazáci klidně poblijí své rodiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening proti novému složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

„Zúčastnil jsem se v roce 2008 veřejné (!) schůze v sále havlíčkobrodské radnice, pořádané krajně pravicovou organizací, kryjící se Havlíčkovým jménem. Hlavním řečníkem byl Pavel Žáček, Vladimír Mlynář a dosti stydlivě sekundoval pan Tabery,“ popisuje Polreich.

Někdejší funkcionář SSM a student socialistické novinařiny Pavel Žáček prý nejprve kategoricky popsal minulý režim, načež Vladimír Mlynář začal mluvit o významu a smyslu období Pražského jara. „Stručně a po pravdě řečeno, nejednalo se prý o nic jiného než o boj o koryta mezi komunisty,“ shrnul jeho diskusní příspěvek Polreich. Sice prý připustil, že se na procesu poměrně aktivně podíleli oba jeho rodiče - vysoký funkcionář KSČ Zdeněk Mlynář a ekonomka Rita Klímová - ale vysvětlil to jakousi mladickou nerozvážností.

Tato nehoráznost prý Polreicha, který se deklaruje jako přítel Mlynáře seniora, velmi zaskočila. „Nemohl jsem si nevzpomenout na příslovečného Pavlíka Morozova. (Vysvětlivka pro mladé: Pavlík byl mladý komsomolec, který udával své rodiče jako kulaky),“ sepsul nezvedeného syna Mlynáře.

Celá věc však prý pokračovala, když se Polreich v diskusi pokusil svérázné interpretaci komunistické historie oponovat. „Vyskočil Vladimír Mlynář a hlasem, kterému nebylo možno oponovat (nevím, co by následovalo), mne vyzval k opuštění sálu. Přestože schůze byla veřejná a v mém rodném městě, kde jsem znám, raději jsem odešel,“ popisuje. Za tento incident se mu prý později omluvila dokonce i tehdejší starostka z ODS, která se špínou totalitního ústavu nechtěla mít nic společného.

„Mlynář junior byl na té schůzi v roce 2008 jako druhý panelista. Projevil se jako obyčejný lhář, resp. stoupenec teorie, a ta tu ještě žije, že Pražské jaro bylo jen o korytech,“ vzpomíná dnes přítel jeho otce. „Dnes je bývalý šéfporadce bývalého premiéra Jana Fischera Vladimír Mlynář vrchovým managerem (šéf pro vztahy s veřejným sektorem v PPF) a opět chodí šířit veřejně své bludy. Vybaven jménem, které mají mnozí ještě v úctě,“ doplňuje obrázek.   

Pro dnešní dobu je prý příznačná „tendenční servilita, s jakou byl Mlynář junior schopen poblít své rodiče – mámu, která ho sama vychovala, a tátu, který opravdu měl podíl na 'pěrestrojce'.“ A právě k tomu je prý potřebný celý slavný totalitní ústav - k hledání špíny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…