Zlaté padáky: Kuba je shovívavý, Okamura by byl pro veřejný výprask

13.10.2013 13:44

Vedoucí funkce státních podniků představují pohádkové platy. Ředitelé a manažeři ale i po svém odchodu získávají obří odstupné. Příkladem může být například nyní již bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, který obdržel odstupné ve výši 24 svých platů, tedy 12 milionů korun.

Zlaté padáky: Kuba je shovívavý, Okamura by byl pro veřejný výprask
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

A rozhodně není sám. Exředitel státního podniku Lesy ČR Jiří Holický dostal v roce 2008 pět milionů korun, a to i přesto, že byl ve funkci jen pár měsíců a jeho aktivity dokonce šetřila policie. Výhodnou manažerskou smlouvu měl uzavřenou také bývalý šéf ČSA Radomír Lašák, jehož průměrný plat včetně odměn činil okolo 420 tisíc měsíčně. Padák, tedy půlroční plat, se tak mohl vyšplhat i přes 2,5 milionu korun.

Podle serveru Blesk.cz i Petr Fejk v pozici vrcholového manažera Českých drah si neměl na co stěžovat. Měsíčně mu totiž na konto chodila částka ve výši 270 tisíc korun.

Kuba: Odměny ve výši 12 platů

Názory politiků na takové výše platů a odměn zjišťoval server Lidovky.cz. Nejkonkrétněji a zároveň nejštědřeji odpověděl předseda ODS Martin Kuba, který by odměňoval až 12 platy. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš by odvolané ocenil dle hospodaření firmy. Horentní částky nesmí stát rozdávat ani podle předsedy zemanovců Zdeňka Štengla, který ale zároveň upozornil, že ohodnocení státních manažerů musí umět konkurovat nabídkám soukromých firem.

„Dvouroční plat jako odstupné nepovažuji ve státem vlastněném podniku za vhodný. Měl by dosahovat maximálně několikaměsíčního příjmu. O to více, pokud např. současná minimální mzda v ČR, kterou – pokud dostaneme ve volbách od občanů potřebný mandát - zvýšíme na 12  tisíc Kč v roce 2018, dosahuje zatím pouhých 8500 Kč," myslí si šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bělobrádek: Odměny jsou neodpovídající

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ke zlatým padákům uvedl: „Je to především neodpovídající odměna. Při obsazování pozic ve firmách  vlastněných státem chceme otevřená výběrová řízení a přesné stanovení způsobu a limitů odměňování manažerů státních podniků."

Tomio Okamura byl v odpovědi nejradikálnější: „Pro velkou část šéfů Českých drah bych jako adekvátní odstupné viděl veřejný výprask a doživotní splácení způsobených škod. Představte si, že by do nějakého supermarketu chodilo málo zákazníků a ten by to vyřešil  tak, že zdraží veškeré své zboží a snížil by pestrost nabídky."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…