Znechucený Andrej Babiš: Každý se snaží rychle a bez práce zbohatnout

14.09.2012 11:34

Na celé metylalkoholové kauze děsí miliardáře a zakladatele hnutí ANO 2011 Andreje Babiše zejména miliardové daňové úniky a bezohlednost lidí. Podnikatel v oblasti potravinářství a zemědělství také pro ParlamentníListy.cz komentoval letošní potravinovou krizi. Česko důsledky neúrody ve světě zasáhnou také, zemědělci totiž už dávno rezignovali na výrobu, zajišťující ČR potravinovou soběstačnost.

Znechucený Andrej Babiš: Každý se snaží rychle a bez práce zbohatnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Nárůst cen potravin o několik procent, v případě mouky dokonce až o čtvrtinu, vepřové a kuřecí maso dražší až o patnáct procent. Důsledky toho, co letos postihlo USA, Indii nebo Čínu pocítí i Česká republika. Tu ale nyní trápí úplně jiný problém z oblasti potravinářství- zabijácké lihoviny ´obohacené´ metylalkoholem. Ty mají na svědomí už osmnáct obětí a další lidé leží ve vážném stavu v nemocnicích.

Česko už samo sebe neuživí

Podle majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše spolu obě věci souvisí. Špatně nastavený daňový systém totiž české potravinářství spolehlově ničí. V otázce, zda Česko může v případě potřeby nahradit vlastní produkcí nedostek potravin, má Babiš jasno. "Vždyť my nejsme potravinově soběstační už nyní! Pěstuje se zde jen to, z čeho mohou zdejší zemědělci vyžít, je to možná divné, ale i zemědělci se snaží na své práci alespoň minimálně vydělat. Na rozdíl od českých potravinářů ale mohou alespoň prodávat za světové ceny. To čeští potravináři nemohou. Cenové klacky pod nohy jim totiž házejí řetězce a zahraniční konkurence," popisuje zemědělský magnát situaci v oboru.

Podnikat v potravinářství v ČR je podle něj velké riziko. Zemědělcům totiž nepomáhá jedna z nejvyšších sazeb DPH v Evropě, ze které dokážou vykouzlit přijatelné ceny právě jen řetězce. "Politika vlády, co se týče zemědělství, nebo alespoň jeho podpora v evropské konkurenci, je takřka nulová," popisuje Babiš českou realitu. Statkářům ostatně nepomáhá ani budoucí snížení vratek za zelenou naftu, která bude navíc v ČR úplně končit.

Nepřijatelná politika vlády v oblasti daní může podle Babiše i za současnou metylalkoholovou aféru. O možném selhání kontrolních mechanismů, dlouhodobé dovolené hlavního hygienika ČR Michala Víta v souvislosti s jeho trestním stíháním nebo negativní roli vlády už po propuknutí aféry hlasitě hovořila opozice, nyní se přidává i Babiš. Fakt, že patříme celosvětově mezi největší konzumenty tvrdého alkoholu, je prý smutný, na celé kauze jej ale zaráží ještě jiné věci. "Žijeme ve společnosti, kde se každý snaží co nejjednodušeji a nejlépe bez práce zbohatnout, a to bez ohledu na zdraví a dokonce životy jiných. To je šílené zjištění," konstatuje podnikatel.

Desítky miliard na spotřební dani

Další nepříznivou zprávou podle něj je, jak obrovský je v naší zemi únik daní právě u komodit, které podstatnou měrou živí státní rozpočet. "V Česku se ukradne ročně asi 10 miliard daní při obchodu s pohonnými hmotami, v obchodu s alkoholem jde viditelně taktéž o miliardy, když se dovídáme, že se tu distribuuje stáčený alkohol bez kolků, a to dokonce v barelech ve velkém. A stejná situace je určitě u cigaret. Takto nám mizí desítky miliard ročně z rozpočtu," upozorňuje Babiš na skutečnost, před kterou prý také varuje metylalkoholová aféra.

Babiš, který okolo své osoby vzbudil mnoho mediální pozornosti založením hnutí ANO 2011, je nepsaným lídrem českého zemědělství. Jeho Agrofert Holding v současnosti obhospodařuje asi 97 000 hektarů, tedy 2,8 procenta. Sám podnikatel se do politiky jako takové příliš ochotně nepouští, plánuje ale například osobně podpořit všech sedm senátorských kandidátů svého hnutí přímo v jejich okrscích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…