Zvratky žluči, šílenství. Tomáš Halík se rozčílil na kritiky Havla

19.12.2012 10:35

V úterý uplynul rok od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. Pro ParlamentníListy.cz na něj při té příležitosti zavzpomínal i kněz Tomáš Halík, někdejší Havlův externí poradce, který jej prý znal čtyřicet let, během nichž jej poznal opravdu dobře.

Zvratky žluči, šílenství. Tomáš Halík se rozčílil na kritiky Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

„Byl to člověk, který se slovně nezaklínal „křesťanskými hodnotami", avšak ty velké lidské a křesťanské ctnosti, zejména statečnost, moudrost a pokoru, skutečně žil,“ říká Halík.

Nikdy prý nezapomene na exprezidentovo laskavé a plaché vystupování, na jeho ohleduplnost a na to, jak se vždy ptal svého svědomí, zda jedná správně. Halík dodal, že při svých cestách po celé planetě se všude setkává s tím, že slušní lidé napříč celým názorovým spektrem vyjadřují Havlovi úctu. Bývalý prezident prý přispěl k dobrému jménu naší země ve světě, které si ani nezasloužíme.

Naopak velmi ostře zaútočil na kritiky prvního českého prezidenta: „Kritika je jedna věc, zvratky žluči, fantasmagorie a lži je věc zcela jiná,“ vzkázal s tím, že u některých slátanin váhá, zda se jedná o mravní nízkost, nebo rovnou o šílenství.  

„Patří k osudu velkých, nejen v naší zemi, že malí a zlí - ti, které Masaryk výstižně nazýval „patologická sedlina", je nenávidí až za hrob,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz teolog Halík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…