Pastelky za 8, bublifuk za 9 korun. Na konferenci ČSSD chyběl jen sifon

12.11.2011 10:40

Jako při návratu do let socialismu si mohli připadat hosté a novináři přítomní pražské ideové konferenci ČSSD. Alespoň při pohledu na prodejní stánek umístěný v kuloárech hotelu Olympik, kde se akce konala. Sortiment, který zde socialisté nabízeli, vzbuzoval přinejmenším nostalgický úsměv. Jeho umístění přímo při východu z diskuzního sálu zřejmě nebylo náhodné. Možná měl být aspoň malou náplastí na pesimismus vzbuzující projevy členů ČSSD i hostů konference.

Pastelky za 8,  bublifuk za 9 korun. Na konferenci ČSSD chyběl jen sifon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Programová konference ČSSD

"Někdy mám pocit, jako bychom se vraceli do 80. let," podotkl na ideové konferenci ČSSD místopředseda strany Lubomír Zaorálek. V kuloárech setkání se ale zdálo, že podmiňovací způsob v jeho projevu je zbytečný.

  • Více o ČSSD ZDE


Ihned před sálem, kde konference probíhala, byl totiž umístěn prodejní stánek s bizarními předměty. Na knihách o historii ČSSD či Tonym Blairovi by nebylo nic zvláštního. Pozornost ale budily další komodity. A zejména jejich ceny.

  • Fotogalerie z konference ČSSD ZDE


Haléře znovu na scéně. Chyběl jen sifon

Členové ČSSD, novináři, ale i hosté z řad filozofa Václava Bělohradského nebo šéfa odborů Jaroslava Zavadila si mohli vybrat například z bublifuku za 8, 60, nebo pastelek za 7, 90,-. Možná kdyby je zastihla během sáhodlouhých projevů dlouhá chvíle a zatoužili by si vymalovat například program konference.

Související:


Honila-li by je mlsná, problém by také neměli. Kromě lízátka s logem ČSSD, které každý z hostů i novinářů dostal hned na úvod, byla dětská lahůdka i prodeji. "Za lidovou" korunu devadesát.

Bublifuk. A pak Kryl

Ceny i komodity tak připomínaly poměry téměř socialistické. A to v kontrastu s částí projevu šéfa strany Bohuslava Sobotky. Ten ve stylu odpůrce někdejšího režimu Karla Kryla pateticky pronesl, že "tato noc nebude krátká".

Návštěva ze Slovenska

A krátké nebyly ani projevy jednotlivých řečníků. Od Sobotky, Zaorálka, přes Bělohradského až přes slovenskou exministryni financí Brigitu Smögnerovou se všechny točily kolem neutěšeného stavu současné společnosti a nejistoty jejího dalšího vývoje.


Příliš mnoho novinářů ale konference největší levicové strany Česka nepřilákala. Připraveno pro ně bylo pouze sedm stolů, a i to bohatě stačilo. Mluvčí socialistů Martin Ayrer se od nich ale příliš pochvaly nedočkal.

Novináři měli roupy, Ayrer plné ruce práce

Zprvu mu bylo vytýkáno, že press centrum je příliš daleko od sálu, kde probíhá konference. Poté, co vzdálenost obhájil tím, že  žurnalisté mají projevy k dispozici na LCD obrazovce v press centru, u projevů vypadl zvuk, respektive selhaly schopnosti zvukaře, a tak přednášejícím nebylo rozumět.

  • Více o vládních reformách ZDE


Ayrer ale pohotově zareagoval a situaci uklidnil. Během dopoledne zazněla kromě zmíněných projevů třeba ještě slova Terezy Šteklové z iniciativy ProAlt. Hostem byl také slovenský premiér Robert Fico.

Společnost podle něho ovládla chamtivost a nezvládnuté důsledky deregulace. Neoliberální politika je na kraji propasti a pokračovat v ní je prý nemožné.

Více čtěte:


Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…