Aktivisté z Greenpeace vylezli na rypadlo v dole. Nechtějí prolomení těžby uhlí

28.11.2011 9:25

Česká televize, ale i Český rozhlas informovaly o tom, že 20 aktivistů z Greenpeace obsadilo rypadlo v Uhelném dole u Litvínova na Mostecku. Kromě toho rozvinuli transparent protestující proti prolomení těžebních limitů hnědého uhlí. Vedení Ústeckého kraje totiž již požádalo o prolomení limitů těžby.

Aktivisté z Greenpeace vylezli na rypadlo v dole. Nechtějí prolomení těžby uhlí

Dalších 15 aktivistů podle rozhlasu se pohybuje u rypadla v prostorách dolu. Obsluha rypadla aktivistům v akci nebránila, na místo ale údajně dorazila i ochranka dolu a policie, která účastníky protestu legitimovala.

Rypadlo má dnes plánovanou odstávku, což podle informací rozhlasu ani aktivisté netušili. „Podle programového ředitele Greenpeace Michala Komárka chce akce upozornit na zkracující se dobu, v níž je možné s problémem něco dělat," uvedl k tomu Radiožurnál.

Vláda má totiž do konce roku rozhodnout o státní energetické koncepci. Prolomení limitů doporučil bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Pokud by k němu došlo, ohrožen je jak Horní Jiřetín, tak i část Litvínova.

Kromě toho ale o prolomení limitů těžby požádalo i vedení Ústeckého kraje.

Ministerstvu průmyslu a obchodu to navrhlo vedení kraje v dokumentu, kterým se vyjadřovalo k energetické koncepci státu. Potvrdila to podle Radiožurnálu mluvčí kraje Magdalena Hanáčková s tím, že se ale k celé záležitosti budou moci vyjádřit občané.

„Ústecký kraj podpořil v rámci možných scénářů budoucího vývoje energetiky České republiky scénář, který předpokládá další využití našich tuzemských surovinových zdrojů, tedy i hnědého uhlí. Kraj vždy tento svůj souhlas podmiňoval tím, aby byly nejprve vyřešeny všechny střety zájmů mezi těžebními společnostmi a vlastníky nemovitostí. Vedení Ústeckého kraje stále počítá s tím, že před možným prolomením limitů by mělo proběhnout jasné referendum," uvedla Hanáčková.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…