Bárta varuje Nečase: Pozor, jdou prý po tobě Pospíšil s Kalouskem

15.09.2011 19:41

Předseda Věcí veřejných Radek John i předseda poslaneckého klubu VV se tvrdě pustili do ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, ale i Jiřího Pospíšila a Petra Tluchoře z ODS, o nichž Bárta naznačuje, že jsou ve vleku protinečasovských kmotrů s vazbami na Mirka Topolánka.

Bárta varuje Nečase: Pozor, jdou prý po tobě Pospíšil s Kalouskem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

„Opravdu mě šokoval Miroslav Kalousek, když v České televizi řekl: ´Všichni se pod to podepsali (míněn návrh na vyrovnání s církvemi - pozn. redakce) a souhlasili s tím bez jakýchkoliv výjimek a vydírání typu: když školství dostane víc peněz, když doprava dostane víc peněz, když Vítka nebudou stíhat´. Samozřejmě jsme žádný požadavek týkající se jakéhokoliv stíhání nikdy nevznesli. Bylo by to naprosto absurdní," rozčiloval se předseda Véček John ve vyjádření, které poskytl ParlamentnímListům.cz.

Véčka se nyní s Kalouskem přou o rozpočtové kapitoly dopravy a školství a nechtějí odklepnout církevní restituce do doby, než vznikne dohoda na rozpočtu.

Čtěte také: Peake (VV): Odkud se bude brát 2,5 miliardy ročně na církevní restituce?

„Ale ukazuje to, jak přemýšlí Miroslav Kalousek. Možná jak v minulosti konal. Možná právě proto nebylo nikdy nic vyšetřeno o předražených zakázkách na obraně - nákupu padáků, přezbrojení tanků a podobně, v době, kdy Miroslav Kalousek byl náměstkem na ministerstvu obrany. Mohl tehdy vznášet podobné požadavky, když tak absurdní nápad dostal i dnes? Jak to, že se tehdy nic nevyšetřilo? Mohlo to být spojeno s nějakým zákulisním vydíráním?" dodal John.

Proč shodit vládu

Bárta zase ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz kritizuje Kalouska z hlediska jeho způsobilosti ministra financí a naznačuje, že chce Kalousek rozbít vládu. Zabývá se ale i událostmi a mocenskými boji v ODS.

„Nastupuje nová ekonomická recese a s ní ještě méně peněz do státní kasy. Malý výběr daní, nedostatečné přiškrcení šedé ekonomiky rozhodně zpochybňuje aureolu Miroslava Kalouska a jeho ocenění výjimečného evropského ministra financí. Podvyživenost státní kasy a blížící se ekonomické svízele jsou pro něj ale reálným důvodem proč shodit vládu, byť to má někdo ambici schovat za to, že s VV není možná dohoda nad rozpočtem, nebo nad tím, kde se bude šetřit," opřel se do Kalouska Bárta.

Ministr Kalousek na SMS dotaz redakce nereagoval. Již před třemi týdny se však během událostí kolem úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory pro ParlamentníListy.cz vyjádřil, že vládu rozhodně shodit nechce. Místopředsedovi ODS Pavlu Drobilovi, který ho z toho tehdy obvinil, ministr financí vzkázal, že zřejmě dostal úžeh.

Čtěte také:

V souvislosti s rozpočtem Vít Bárta míní, že TOP 09 by mohla šetřit nad kapitolami typu veřejná pokladní správa; obsluha státního dluhu, které v sobě skrývají několikanásobky rozpočtů resortu vnitra či jiných úřadů nebo třeba na rekvalifikačních kurzech, a nejen na dopravní infrastruktuře, která naopak může podle něho lidem přinést práci a otevřít mnohé regiony novým příležitostem a pracovním perspektivám.

Boje v ODS

Bárta také připomíná, že se kvapem blíží kongres ODS. „Respektive už začal skrze články v MF Dnes. Pospíšil prý už není Nečasův, protože Pospíšil odvolal Veseckou a nyní chce odvolat Rampulu. Realita je přitom taková, že odvolání exzástupkyně Vesecké by se bez VV nikdy nestalo. Jen vzpomeňte jak se to táhlo několik týdnů za mlčení ministra Pospíšila. A jak se pan ministr Pospíšil schovával jak malej kluk," uvádí Bárta. Ten se tak vyjadřuje k článku v pondělní MF Dnes, kde se naznačuje, že Nečas zvažuje odvolání ministra spravedlnosti, aby ochránil kmotry ODS.

Více: Válka v ODS se nekoná. Nečas Pospíšila z vlády vyhodit nechce

„Je to opět ukázkové ´Vrtěti psem, vrtěti MFD´. Nečas není v rukou kmotrů, kteří bojují proti čistému Pospíšilovi. Opak je pravdou. Pospíšil rozhodně není pan čistý, je dirigován plzeňským kmotrem Romanem Jurečkem, ať už na schůzkách ve Four Seasons v Plzni a nejen tam. Vybavuji si jak před několika měsíci přišli na ministerstvo dopravy, do mé kanceláře, orodovat za zachování starých pořádků na Ředitelství silnic a dálnic v Plzni," opřel se do Pospíšila Bárta.

K věci:

Sestava: Jurečko, Pospíšil, Tluchoř, Kočí

„Stejná sestava - Jurečko, Pospíšil, Tluchoř, obohacená o Kočí, systematicky, po několik měsíců plánovala puč ve VV, a nyní si ta samá partička brousí zuby na kongres ODS. A zase platí věta Kočí na její nahrávce s Víchem: ´ My s Petrem Tluchořem máme justici a umíme Kmentu´. A tak mám niterný pocit, že titulky MFD píše Jurečko a podepisuje je Syrovátka, pravá ruka Kmenty. Kmenta má totiž důležitější práci, spřádat další kampaň - další várka špíny na Bártu už totiž brzo přijde. Ta předchozí mě totiž stále z politiky neodradila," pustil se do MF Dnes Bárta.

Psali jsme: Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi

Bárta tak naráží na nahrávku, v níž Kristýna Kočí hovoří na tom, jak s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem pracuje na rozpadu Věcí veřejných, získání přeběhlíků a vzniku nové strany. „Ta Mladá fronta je jediná, která to hraje s náma," řekla tehdy Kočí.

Redakce požádala ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila o vyjádření, ten však nereagoval.

Zdroj z blízkého okolí premiéra ParlamentnímListům.cz sdělil, že považuje Bártovo vyjádření za nemístné a nepodložené spekulace.

Čtěte také:

„Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko, že jsem šla na státní zastupitelství. Ty v tom klečí, Petr, pražský zastupitelství na tom leží, stejně jako Plzeň celá, nakonec i Renata Vesecká, celá tahle parta na tom klečí. Ty půjdou sedět. Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou polici, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený, já to hraju teďka tak, že teď se musí získat lidi. ...Kmenta ty informace má, včera mi to řekl," rozpovídala se kolem vládní krize, když několik poslanců opustilo VV, Kočí.

Jurečko a Topolánek

Roman Jurečko je místopředsedou ODS v plzeňském regionu a členem výkonné rady ODS. Je předsedou představenstva Plzeňské teplárenské i členem správní rady Správy železniční dopravní cesty. Týdeník Ekonom v listopadu naznačil, že v případě jmenování do SŽDC mohlo jít o dárek od Topolánka za podporu v souboji o předsednictví s Pavlem Bémem v ODS v roce 2008, kdy ODS drtivě prohrála krajské i senátní volby a Topolánkova pozice byl otřesena.

Čtěte také: Republiku řídí kmotři. Takto šel Reflex po jednom z nich

Nyní v ODS kolují neověřené informace, že v poslední době Topolánek několikrát předáky plzeňské ODS navštívil a že mu měl Jurečko pomoci v tom, aby se stal předsedou Teplárenského sdružení. Česká pozice uvedla, že Topolánek měl při své nominaci podporu rovněž právě „Jurečkovy" Plzeňské teplárenské. Topolánek měl vždy velmi dobré vztahy s bývalým předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem, i když svou roli ve vládní krizi rezolutně popíral. Reflex před časem spekuloval, že by Jiří Pospíšil mohl být kandidátem této skupiny na předsedu ODS a říkají to potichu i někteří významní členové ODS.

Čtěte také:

Kvůli podezřením z toho, že intrikoval proti premiérovi, přišel Petr Tluchoř o post předsedy poslaneckého klubu ODS. Prezident Václav Klaus říkal, že za celou vládní krizí stojí především duo Kočí - Tluchoř ve spolupráci s MF Dnes.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…