Bendl sdělil, co ODS musí dotáhnout do konce a mluvil o Nečasově lásce k Nagyové

10.10.2013 8:37

ODS musí lidem zaručit pracovní místa a jednou z věcí, které by měla dotáhnout do konce, je zavedení většinového volebního systému, řekl ParlamentnímListům.cz exministr a volební lídr občanských demokratů ve středních Čechách Petr Bendl, který hovořil i o svém postoji k expremiéru Nečasovi.

Bendl sdělil, co ODS musí dotáhnout do konce a mluvil o Nečasově lásce k Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství v demisi Petr Bendl

Pojďme začít od těch slov Václava Klause, že nedoporučuje voličům Občanskou demokratickou stranu. Co to s Vámi udělalo?

Já mám vůči Václavu Klausovi veškerou úctu, za vše, co pro ČR udělal v minulosti. Některým věcem dnes ale nerozumím, neumím si vysvětlit, proč se tak děje. Bylo tomu tak v situaci, kdy říkal volte Miloše Zemana, nyní říká volte Bobošíkovou, která nedávno kandidovala za komunisty. A to přitom vždycky říkal, nevolte slepence, jsou nečitelné. Teď říká, nevolte ODS. Mrzí mě to.

Co za tím čtete? Ješitnost?

Nevím. Těžko říct. Buď ho někdo vyslyší, nebo nevyslyší. Dělám vše pro to, aby ODS uspěla. Víc věřím straně, která je zde 23 let, těm lidem, kteří jsou nyní na kandidátkách, kteří vydrželi i ten tlak, že se nedaří. Věřím, že je větší naděje, že tito lidé budou držet pospolu a budou ten program ctít. Je to pro mě důležitější než lidé, kteří od nás odešli, protože se jim přestalo dařit.

Vy jste politický praktik, předpokládáte u voleb nějaké překvapení?

No uvidíme, jak ty volby dopadnou. Myslím, že Miloš Zeman jako stratég zvolil ten termín úmyslně tak, že lidé, naštvaní na politiku, budou chtít odjet na dovolenou. Termín je v situaci, kdy mají děti navíc prázdniny, on s tím spekuloval, aby ta levice dostala co nejvíc hlasů. Aby se tam dostal jeho SPOZ. Počítá s tím, že pravicový člověk pojede na chalupu či na dovolenou a levicový zůstane doma. Dostane se tam tak vícero Věcí veřejných...

Co by byla pro ODS prohra a co výhra?

To se uvidí. ODS neprochází nějakým super obdobím. Výhra bude, budeme-li mít dvouciferné číslo, budeme jednotní v názorech, nebudou tam žádné pnutí a hádky.

V jaké kondici ODS je?

Včera jsem měl volební štáb. Snažím se dělat kontaktní kampaň, oslovujeme lidi na ulici, což není vůbec jednoduchá práce. Včera jsem v těch lidech viděl zapálení, nadšení, občas jim někdo vynadá, ale to k tomu patří. V ODS nevidím poraženeckou náladu, je tam pokora. Vidíme, že jsme některé kompromisy dělat neměli, určitě ale nejsme zlomení, s tímto jdeme dál. Speciálně u nás ve středních Čechách se máme čím pochlubit, co se v minulosti povedlo a tím chceme pokračovat.

Jaké kompromisy máte na mysli?

Často nás dostávaly do problémů Věci veřejné. V začátku vládní koalice jsme měli 118 hlasů a bylo od nás velké očekávání. Teď se snad věci dotáhnou do konce. ODS, že dotáhne to, že zde bude systém vlády dvou stran, většinový volební systém, abychom předešli momentům 101, 102, 103 koalice, kdy pak jeden poslanec začne točit celou republikou. Měli jsme být zásadovější, neměli jsme uhýbat s daněmi, naskakovat na přání TOPky. Měli jsme být důslednější. Co se daní týče, nechceme již ten systém příliš měnit. Neměnit zkrátka pravidla hry příliš často. To je pro podnikání příliš riskantní, je nutné dát podnikatelům šanci plánovat.

Dá se říct, že ODS nejvíce poškodil Petr Nečas?

Láska je mocná čarodějka. Nikdo z nás to neumí tak úplně posoudit. Hodně lidí Petrovi věřilo a teď je hodně lidí zklamaných. Ale hodit to všechno na něj, to není dobře.

A vy jste v jaké kategorii? Věřil jste mu a jste zklamaný, nebo jste mu věřil a věříte dál?

Lidsky jej chápu. Zamilovat se je v pořádku. Nevěděl jsem, že se něco takového děje, dopadlo to zkrátka tak, jak to dopadlo, vláda padla. Čas ukáže, jak to ve skutečnosti bylo. Na to ať odpoví soud. Jsem v konfliktu zájmů, je těžké, abych to nyní hodnotil.

Je ale přeci rozdíl zamilovat se v 17 a ve 40 letech...

Není. Láska má někdy ten rozměr, že prostě ztratíte hlavu, to k tomu patří. Člověk se může zamilovat stejně v 50, i ve 14 letech. Tohle neumím posoudit, lidsky tomu ale umím porozumět. Co mám na to víc říct? Pevně věřím, že se ukáže, že se žádného trestného činu nedopustili... Ale to je celé...

A to, že správný chlap neutíká z boje, již neplatí?

To samozřejmě platí. Ale nemohu hodnotit někoho jiného. Když bych hodnotil sebe, řekl bych, že z žádného boje neutíkám. Udělám vše pro to, abychom udělali rozumný výsledek a abychom udělali věci, které lidem pomohou.

Co Vám v následujících volbách nejvíce leží na srdci?

Vše se točí kolem pracovních příležitostí. Mít šanci udržet si práci nebo získat novou práci. My máme povinnost dělat vše pro to, aby lidi měli šanci dostat se za prací, aby podnikatelé měli šanci vytvářet pracovní místa, to je hlavní zpráva, kterou naším volebním programem dáváme na vědomí. Děláme vše pro to, aby si lidé mohli práci udržet, případně novou získat. Mladí lidé, aby neuvízli v síti úřadu práce... Namotivovat je ke slevám na daních, aby případně začali s podnikáním. Pro střední generaci, podnikatele, tam již nechceme hýbat s daněmi. U těch aktivních seniorů zase chceme, aby si měli šanci přivydělat.

Zvenku se zdá, že napříč politickými stranami vymizelo téma korupce...

Míra korupce souvisí s mírou přerozdělování peněz. V okamžiku, kdy lidem ty daňové balíky seberu a začnu přerozdělovat peníze, je ten pocit míry korupce větší. Ale jde o pocit. Když se hodně o penězích bude psát, bude ten pocit korupce větší. Co je klíčové, že se řada kauz otevřela, což umožnil ten systém. Nikdy to nebylo. Ale chápu, že tohle nikdo moc nehodnotí. Každý zánět, ránu je třeba nejprve vyříznout a pak se teprve rána může hojit. Řada kauz se otevřela, je to nyní věcí soudů a státních zastupitelství, věci se pohnuly. Že to není dostatečné, o tom žádná, ale myslím, že lidé potřebují vědět, jak zatočit s korupcí. Budou ale stále ty tendence obcházet některé věci, budou tendence obcházet vysoké daně – někdo to bude dělat fér, někdo nefér...

Čekám, kdy řeknete, my jsme byli u vlády, která byla „protikorupční“ a alespoň částečně se to povedlo...

My jsme byli především vládou rozpočtové zodpovědnosti. Udělali jsme velký kus práce. Když Petr Nečas stát přebíral, tak byl schodek státního rozpočtu 190 miliard, když jsme odcházeli, byl na úrovni zhruba 100 miliard. Tlačili jsme provozní výdaje státu dolů, tím pádem i množství přerozdělování peněz. I to je nepřímo boj s korupcí. Posílili jsme také rozpočty obcí, krajů.

Proč se tedy bojíte říkat, že se něco povedlo?

My se nebojíme, my říkáme spoustu pozitivních zpráv. Tak například já byl na Ministerstvu zemědělství, dali jsme dohromady koncept českého potravinářství a zemědělství na léta 2014-2020. Je to koncept, kterému důvěřují všechny nevládní organizace. Co se týče kvality potravin, zavedli jsme web Potravinynapranýři.cz, který lidem dává šanci se dozvědět, jaká nekvalita potravin se u nás objevuje. Bojovali jsme s některými nefér dovozy, zejména z Polska. Kvalitě potravin jsme se navíc věnovali jako první, nikdy to takhle silné téma nebylo. Snažili jsme se obrátit pozornost na regionální potraviny, české potraviny. Já jsem na ministerstvu snížil provozní výdaje o více než dvě miliardy, posílili jsme živočišnou výrobu, propagaci regionální potraviny. To byly věci, které se podařily, je na nás, abychom byli schopní to těm lidem předat. Máme zemi, která roste. Když vládla ČSSD, rostla naše ekonomika o 6 procent, ale nezaměstnanost byla vyšší než teď, kdy ekonomika roste zhruba o jedno procento. Jsme sedmí mezi evropskou sedmadvacítkou. Zvenčí, když jdete ven jednat s ministry, tak se dívají obdivně. My často z toho tady ale máme blbou náladu. Je to těžké...

Vy jste vedl rezort zemědělství. Co očekáváte od Andreje Babiše, který je v sektoru zemědělství jako doma?

Uznávám jej jako podnikatele, ale zároveň říkám, že nastanou některá rizika spojená s konfliktem zájmů. Bude-li mít slovo v Poslanecké sněmovně, bude mít problém s tím, že si bude muset hlídat své často dominantní postavení v některých oblastech resortu zemědělství. V momentě, kdy je v resortu na dotacích ve hře 42 miliard korun, je nutné vytvářet podmínky, aby se dařilo všem subjektům. Hrubě nesouhlasím s jeho vyjádřením, že malé a střední podniky nepotřebujeme. A nevím, jak se uskupení ANO bude dál vyvíjet. Pro mě je Andrej Babiš úspěšný podnikatel, klobouk dolů, vydělal spoustu peněz.

Jako bývalý středočeský hejtman jste vedl řadu mediálních přestřelek s Davidem Rathem, v momentě, kdy se střídaly vlády. Každý z nás je trošku ješitný, je to teď pro Vás satisfakce?

Já bych ho radši porazil ve volbách. Mě nikdo nemusí podezírat z nějaké velké lásky vůči Davidu Rathovi – soud a jeho kauza ale trvá příliš dlouho. Je to v zásadě něco, čemu nerozumím, nevím, proč to trvá tak dlouho. Padni komu padni. Jestli se dopustil nějakého trestného činu, má být odsouzen a má být odsouzen rychle. Pokud jsou důkazy relevantní, nechápu, proč to trvá tak dlouho. Kdyby to bylo obráceně, tak si umím představit, co on bude říkat, on šel vždy do hodně osobních útoků. Já měl vždy zájem se přít o to, co se se středními Čechami bude dít – a nyní je to následující: Banka jim nechce půjčit, neplatí faktury, to hospodaření kraje jde velmi rychlým tempem do nebezpečných situací. Již dnes nemá Středočeský kraj na to platit faktury, například nezaplatil 106 milionů Mladé Boleslavi za letecké muzeum, nyní bude muset zaplatit 20 milionů navíc, které nemá. Rekonstrukce silnic si objednávají ve splatnosti 24 měsíců, to jsou vážné věci. Obávám se, že nebudou peníze na provoz nemocnic, škol, domovů důchodců, sociálních ústavů. Ono už se to v podstatě děje, jen to není příliš vidět. To mi vadí na ČSSD a Davidu Rathovi.

Co byste závěrem vzkázal voličům?

Že ODS je čitelnou stranou. Přichází s pravicovým programem, má sebereflexi, jde s pokorou do volební kampaně, poučená z chyb, které udělala. Chce udělat vše pro to, aby levice, která má Senát, prezidenta, ČNB, Ústavní soud, NKÚ, klíčové instituce v této zemi, měla silnou opozici v Poslanecké sněmovně v podobě pravice... Ať se voliči pokusí zapřemýšlet, zda nestojí za to ODS volit.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…