Čunek: Havlovi a knížeti se to radí. S Cigány nikdy nebydleli a v noci se vyspí

23.10.2011 9:58

ROZHOVOR Senátor KDU-ČSL a bývalý vicepremiér Jiří Čunek kritizuje přílišnou centralizaci Evropské unie, odmítá přijetí eura a politicky se nekorektně vyjadřuje k romské otázce. Pravdoláskovci by si podle něho měli sami zkusit jít žít s Romy.

Čunek: Havlovi a knížeti se to radí. S Cigány nikdy nebydleli a v noci se vyspí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek

Jak hodnotíte dosavadní působení Pavla Bělobrádka v předsednické funkci?

Dělá všechno, co může. Tím, že není poslancem a díky mladému věku nemůže být zatím ani senátorem, tak nemá všechny nástroje. Snaží se dosáhnout úspěchu strany.

Čtěte také: Lidovec Bělobrádek: Orlík už neposlouchám, teď píšu šansony


Objevily se zprávy, že jste se sešel s paní Bobošíkovou a že by vás chtěli přetáhnout na svou stranu i jiná seskupení. Zůstáváte v KDU-ČSL?

Každá strana se snaží do senátních voleb sehnat zajímavé osobnosti, čili jim nic nevyčítám. O mně si to zřejmě myslí nejenom KDU-ČSL, která mě nominovala, ale další tři subjekty a proto mě oslovily. Další věc, že budou i krajské volby a strany shánějí lídry na krajské volby. S těmi lidmi se sejdu, neboť to považuji za slušné. Vysvětlíme si nějaké vzájemné pohledy na politiku. S některými jsem se hned po prvním setkání rozešel, protože naše pohledy na politiku jsou naprosto odlišné. Dostal jsem i nabídky z krajů, kde jsou dnes velké problémy s romskou komunitou. Ale těmto krajům bych chtěl pomáhat obecně na celostátní úrovni v řešení romské problematiky. To oslovování z jiných stran podle mě vzniklo díky tomu, že si další strany myslely, že skončím v KDU-ČSL, neboť mě v komunálních volbách de facto místní lidovci kvůli svým egoistickým zájmům de facto odstavili. Ale jsem v politice dost dlouho, abych věděl, že to, co v organismu strany způsobí několik jednotlivců, neříká, že musí být špatný organismus celé strany. V tuto chvíli jsem nominován KDU-ČSL na post senátora a někdy příští měsíc by se mělo v primárkách vyjasnit, kdo bude lídrem kandidátky do krajských voleb ve Zlínském kraji.

Čtěte také: Já nikam neutíkám, ohradil se Čunek. S Bobošíkovou se jen sešel


Vy se hlásíte k českému vlastenectví. Nezdá se vám ale jako českému vlastenci, že Evropská unie již reguluje téměř vše, udává se nějakých 80 až 90 procent naší legislativy? Nezdá se vám jako vlastenci, že EU až příliš omezuje naši národní suverenitu?

Existuje mnoho příkladů, kdy EU zasahuje do oblastí, kde zasahovat nemá. Známe příklad s nafukováním balonků a frkačkami. Bohužel takových příkladů máme hodně. Například některé hygienické předpisy jsou tak rigidní, že to vylučuje příjemný, normální způsob života. Například v hospůdkách a malých barech to brání normálnímu udržitelnému provozu. Někdy jsme ale bohužel sami bruselštější než Brusel. Vlastenectví ale nechápu jako nějakou kontradikci k evropanství. Karel IV. byl Evropanem i českým vlastencem. V tomto kontextu se domnívám, že identitu každého národa lze udržet a má být zachována. Čím více budeme v dobrém smyslu slova vlastenci a čím víc si budeme uvědomovat, jakou cenu a jaký význam má náš národ, tak tím dokážeme být otevřenější pro správnou formu evropanství, tedy evropanství, které nešlape po žádném vlastenectví a nesměšuje národy do nějakého guláše, ve kterém se nikdo nevyzná a ve kterém se nedá ani dobře žít. Silný člověk s názorem je mnohdy tolerantnější než slabý člověk bez názoru, který se otáčí, kam vítr fouká. Stejně tak si myslím, že my máme být silným státem a silným národem, který si je vědom své historie, svých kvalit i své budoucnosti. S ostatními národy Evropy nás pojí společné křesťanské kořeny a základní a nejdůležitější hodnoty.

Psali jsme: Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby


V současné době probíhá silná krize eurozóny a od našeho vstupu se eurozóna silně změnila. Vzniká dluhová a transferová unie. Jaký je váš názor na přijetí eura?

Neříkám jen to, co se mi právě hodí, čili musím přiznat, že jsem jako ministr ve vládě Mirka Topolánka říkal, že bychom měli stanovit termín přijetí eura. To bylo v roce 2007 a 2008. Teď se ale ukázalo, že Evropa nás vlastně podvedla. Ona Evropa podvedla i sama sebe. V letech 2007 a 2008 jsme byli přesvědčeni, že státy, které vstupují do eurozóny, musí mít poctivě splněny všechna ekonomická kritéria, která Evropa stanovila i nám. Teď se ukázalo, že mnohé státy je nesplňovaly již při svém vstupu a někteří to věděli. A ti, kteří to neviděli, nedělali dobře svou práci. Některé státy nesplnily Maastrichtská kritéria za celou dobu svého členství v eurozóně. Čili je zde zásadní změna podmínek. Když vidím, že mě někdo oklamal, tak musím být obezřetnější, ačkoli ne iracionální. Neapeluji na vystoupení z EU. Nyní říkám, pokusme se vyjednat s EU výjimku, že euro přijmeme, až my budeme chtít a nebudeme mít povinnost. Nyní máme povinnost vstoupit, až splníme kritéria a ty my plnit chceme, protože jsou dobrá pro naši ekonomiku. Pro tu nemusí být ale výhodný vstup do eurozóny.

Čtěte také: 


Nyní se v Senátu projednává novela Lisabonské smlouvy, která má umožnit trvalou eurovou ESM. Někteří se obávají, že by nás to v okamžiku vstupu do eurozóny zavázalo de facto rezervovat 250 miliard z našeho rozpočtu na pomoc krachujícím státům eurozóny. Budete hlasovat pro návrh?

Těch 250 miliard se neobávám. Ale myslím si, že bychom měli být vůči EU poctiví a nedělat takovéto čecháčkovství, že my budeme oddalovat vstup do eurozóny a oni na nás budou tlačit. Ne, poctivě si vyjednejme, že euro nechceme. Když nám EU schválí naši výjimku z eura, my jim schválíme novelu z Lisabonu, abychom jim nebránili. Oni by nám měli zase umožnit výjimku z eura. Mnozí kolegové říkají, že jsme to měli udělat hned na začátku. Ale jak jsem již říkal, zavázali jsme se vstoupit do jiné eurozóny a byli jsme podvedeni. Já chci jenom férovou dohodu. Pokud nezískáme výjimku z eura, nezvednu ruku pro nové smluvní uspořádání EU, které má umožnit vznik trvalého eurovou.

Více:


Teď hodně politicky nekorektní otázka. Šéf mostecké městské policie Bronislav Schwarz ParlamentnímListům.cz řekl, že z deseti Cikánů je devět šmejdů, zatímco u bílých je to obráceně. Jak vy se na to díváte?

Jestli je to šéf městské policie, tak jeho hlavní náplní práce je setkávat se s negativními jevy a potírat je. On vidí negativní výsek společnosti a nemohu mu vyčítat, že jeho pohled je příliš pesimistický. Pravdou ale je, a v tom se s ním ztotožňuji, že tu máme romskou komunitu, z níž drtivá většina jejích členů je nezaměstnaná a nad své životní minimum se v lepším případě dostane, když udělá na černo nějakou černou práci, v horším případě si pomůže loupeží či krádeží. Není žádný spor, že kriminalita a další negativní jevy se v této komunitě projevují v daleko větší míře než u většinové společnosti, kde větší část normálně pracuje. Nicméně já se nedomnívám, že to je chyba, a teď to řeknu politicky nekorektně, těch černých, ale je to chyba bílých, většinové společnosti, která o nápravě jen mluví, ale nic nedělá.

Čtěte také: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů


Často se o vás otírají lidé typu Václava Havla, Petra Uhla či Karla Schwarzenberga, kteří nemají často daleko to, co říkáte vy, označit za rasismus.

Já jsem přesvědčen, že pravda a láska může zvítězit nad lží a nenávistí, ale musíme začít něco konkrétního dělat. Ovšem pravdoláskovcům Petru Uhlovi, Václavu Havlovi i Karlu Schwarzenbergovi, kteří s Cigány nikdy nebydleli, nebydlí s nimi a těmi problémy netrpí, těm se to lehce radí. Oni se v noci vyspí. Nemusí se prodírat do svých domovů přes absolutní nepořádek a zaneřáděné ulice a chodby. Cena jejich domů neklesla, jako klesla lidem bydlícím vedle této komunity. Oni nemohou ani prodat své domy či byty a někam se přestěhovat. Postavili třeba dům za pět milionů a teď je to na nule. Pravdoláskaři vzkazují lidem, ať se asimilují. Oni všichni tři mohli něco konkrétního vykonat. Jeden jako žurnalista, jeden jako prezident a další jako ministr, vicepremiér a předseda strany. Mohli napomoci boji proti vzniku rasové nesnášenlivosti. Tím, že nic neudělali, tím se provinili proti heslu o pravdě a lásce. Naopak ještě vyzývají k politické korektnosti a de facto omlouvají trestné činy a skutky, které Romové páchají. Byť si Václava Havla či Schwarzeneberga z některých úhlů pohledu vážím, tak tady s nimi důrazně nesouhlasím. A Petr Uhl mi nestojí ani za řeč, protože mluví o něčem, čemu nerozumí a je z něho falešný člověk.   

Psali jsme: Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne


Foto: Hans Štembera 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…