Dlouholetý novinář Petránek: Lidem je zle, tak zvolili Zemana. Je čas pro velkou změnu

05.02.2013 15:11

Dlouholetý komentátor, zpravodaj pro řadu zahraničních i našich médií v zahraničí – to vše je zkušený novinář Jan Petránek. V první přímé volbě prezidenta vítězství Miloše Zemana očekával, a proto ParlamentnímListům.cz vyjmenoval důvody, proč to má Česko vnímat jako dobrou zprávu.

Dlouholetý novinář Petránek: Lidem je zle, tak zvolili Zemana. Je čas pro velkou změnu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

„To, že vyhrál volbu Miloš Zeman, jsem si tipoval, protože jeho klady pro výkon té funkce byly větší než u jeho protikandidáta. Za jeden z největších považuji to, že byl dlouho mimo politiku, ale vyjadřoval se k ní a byl přitom zároveň čitelný a srozumitelný,“ shrnul úvodem Jan Petránek.

Jak připomněl, samozřejmě se ale dalo čekat, že se proti Zemanovi také sešikuje tábor lidí, kteří ho budou odmítat. „Ano, vyčítají mu aroganci a až buldozerismus, s jakým prostě do toho klání vstoupil. Paradoxně mu ale právě toto pomohlo u většiny občanů České republiky. Oni se totiž cítí být válcováni sociální situací, stavem politiky, nedůvěrou v instituce. Oni prostě dali najevo, že nyní právě takového 'buldozera', který jim pomůže ten marast odhrnout, potřebují,“ uvedl dále Petránek pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj je Zemanovi podsouvána arogance často též spíš z neznalosti jeho osoby. „Sám jsem se s ním během života několikrát potkal a musím říci, že jsem z něj vůči sobě aroganci nikdy necítil. Pozorně poslouchal mé názory a pak je silnými argumenty vyvracel. Domnívám se navíc, že když nyní ví, že má své místo na vrcholu politiky jisté, už bude moci od jednání, jež někdo považuje za arogantní a buldozerské, alespoň částečně upustit. V té aroganci ubere, přejde do jemné obranné fáze. Bude se navíc, dle mého, chovat tak, aby mohl mít i krytá záda, protože to bude potřebovat,“ konstatoval Petránek.

Zeman zná slabiny politických stran - to může někoho děsit

Silnou zbraní Miloše Zemana je totiž podle zkušeného novináře to, že dobře zná slabiny všech současných politických stran i Evropské unie, a proto bude i ty moci zařadit do svého politického působení. To může v mnohých jeho odpůrcích vyvolávat obavy.

To, co čeká Česko v období prezidentování Miloše Zemana, ukáže sice čas, nicméně vedle vyjmenovaných poznámek Jana Petránka se dá očekávat po celou dobu Zemanova působení také to, že bude vířit politickou scénu. „Přes hlavy těch politických stran se bude snažit ovlivnit i celou českou veřejnost v její prospěch – a toho si byli zřejmě voliči u uren vědomi. Proto ho volili. Musím říci, ať už na konci období budeme se Zemanem spokojeni či jím rozladěni, že pro všechny Čechy je obrovské vítězství to, že mohli oni sami ovlivnit, aby na Hradu usedl. Dle mého by bylo dobré začít se v tomto duchu zabývat i další velikou myšlenkou – a tou by byla přímá volba soudců. Justici totiž u nás lidé přestali naprosto důvěřovat a tento krok, podobně jako za mořem, by jim dal možnost, aby sami zvolili toho, komu by věřili nezaujatost a spravedlivé rozhodování,“ uvedl Petránek.

Kroky, které vedly k prohře knížete

Závěrem se pak zmínil i o tom, proč, dle něj, neměl tolik šancí na výhru Karel Schwarzenberg.

„Měl ještě před finálním kolem té přímé volby lidem ukázat, že je skutečně nezávislý na současné vládě i na občanství či příslušnosti a zájmech jiné země. Jak víme, neučinil tak, navíc neuměl odhadnout ani tlaky z Bavorska a silnou animozitu v bavorsko-českých vztazích vyplývající z minulosti. Kdyby odstoupil ještě před konečným kolem volby z funkce ministra zahraničí a jasně občanům vysvětlil veškeré historické souvislosti, které vedly k napětí, jež setrvává, pak by to zřejmě voliči ocenili,“ uzavřel Petránek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…