Dokument, který se neměl dostat ven? Popisuje Kalouskovo pití

18.11.2010 22:11

Aktérem nejnovějšího pokračování ve sporu ministra financí Miroslava Kalouska a středočeského hejtmana Davida Ratha je právě druhý jmenovaný. Ten totiž na internetu zveřejnil svůj zevrubný popis toho, proč byl podle jeho slov Kalousek na říjnové schůzi sněmovny opilý.

Dokument, který se neměl dostat ven? Popisuje Kalouskovo pití

"Takovéto věci by se měly podle mého soudu řešit výhradně na půdě Poslanecké sněmovny a ne takto účelově zveřejňovat," řekl serveru ParlamentníListy.cz nejmenovaný koaliční poslanec, který redakci na Rathovu zprávu upozornil. "Je to pro veřejnost jistě velké sousto, ale podle mého to škodí dobrým mravům. Ať si každý udělá obrázek sám," doplnil. Samotný středočeský hejtman však s uveřejněním svého textu určeného pro mandátový a imunitní výbor problém nemá. Jak sám potvrdil: "Byl jsem vyzván mandátovým a imunitním výborem k předložení písemného vyjádření k žádosti ministra financí a poslance Miroslava Kalouska o zahájení disciplinárního řízení. Své vyjádření jsem výboru předložil v následující podobě."

PRO PŘIPOMENUTÍ:

Co v něm tedy stínový ministr zdravotnictví za ČSSD píše? V první části upozorňuje na to, proč vůbec ke slovní při mezi ním a ministrem Kalouskem došlo. "V průběhu mého vystoupení v Poslanecké sněmovně dne 26. října 2010 seděl Miroslav Kalousek u stolu zpravodajů a mimo mikrofon vykřikoval urážlivá slova na moji adresu. Říkal něco v tom smyslu, aby paní předsedající vysvětlila tomu blbci, že říká nesmysly." Rath dále říká, že právě tato hlasitá slova musela slyšet i předsedající schůze Miroslava Němcová a zpravodaj, poslanec Ladislav Šinc, který vedle ministra seděl. Oba by podle Rathových slov měli být mandátovým a imunitním výborem vyslechnuti.


Rathovi fanoušci tleskají:


Mediálně velmi zajímavá je prostřední část Rathovy zprávy. V ní se opírá především o své lékařské vzdělání, na jehož základě si stojí za svým, že Miroslav Kalousek pil. "Ke svému hodnocení stavu pana Kalouska uvádím, že jsem jej učinil na základě své dlouholeté lékařské zkušenosti. Jsem dvouatestovaný internista. Řadu let jsem pracoval na metabolické jednotce FN Motol, kde byly téměř denně hospitalizováni pacienti pod vlivem alkoholu, tudíž tento stav jsem schopen s vysokou mírou pravděpodobnosti diagnostikovat bez speciálních vyšetření výhradně na základě pozorování," píše Rath a pokračuje:

"Své zkušenosti navíc opírám o mnohaletou práci na záchranné službě, kde jsem působil i jako primář. Opět v rámci této práce jsem byl často nucen stanovit diagnosu ebriety pouze na základě pozorování stavu. Musím konstatovat, že jsem se v této diagnose za mnoho let nezmýlil a vždy jsem ji stanovil pozorováním stavu a vždy byla následně i potvrzena laboratorním testem."

Celé je to prý absurdní

V pikantnostech z Poslanecké sněmovny pokračuje Rath i nadále. Pro svá tvrzení má prý hned několik svědků. "Tento můj názor mi následně potvrdil i poslanec prim. MUDr. Jiří Koskuba, který mi po mém vystoupení sdělil, že pan Kalousek byl jednoznačně pod vlivem psychotropní látky." Také Koskubu Rath navrhuje vyslechnout.

Tím ale nekončí. "Dále i jeden z novinářů mi následně řekl, že s panem Kalouskem před několika minutami hovořil a z jeho dechu cítil alkohol, doslova řekl: "Z něho to dnes táhlo...".  Jméno novináře je mi známo a v případě potřeby je připraven tento svůj dojem sdělit mandátovému a imunitnímu výboru, i když by z pochopitelných důvodů raději nebyl do tohoto sporu vtažen."

Záhy po Rathově vystoupení u řečnického pultu měl přijít k jeho lavici "pan Kalousek a před kolegy poslanci na mě pokřikoval, že jsem trouba. Toto může dosvědčit třeba poslanec Richard Dolejš, kterého též navrhuji vyslechnout před mandátovým a imunitním výborem."


17. prosince 2008, Kalousek takto reaguje na Rathův projev (reprofoto ČT)


Rath v samém závěru své zprávy uvádí, že vyšetřování před mandátovým a imunitním výborem považuje za přímý útok na svobodu projevu v Poslanecké sněmovně, "který je o to absurdnější, že šlo jednoznačně o vyslovení odborného lékařského názoru a v žádném případě nešlo o urážku."

"Z tohoto pohledu upozorňuji na absurdnost případné omluvy, kdy by se lékař měl omluvit za to, že na základě svých znalostí a zkušeností vyslovil svůj názor na stav druhé osoby. Současně toto mé vyjádření berte i jako návrh na zahájení disciplinárního řízení s Miroslavem Kalouskem za opakované vulgární výroky, které dokládám stenozáznamy," dodal.

K celé události, za kterou hrozí Rathovi pokuta ve výši 58 944 korun, se kromě domácích politologů pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také jejich slovenský kolega Dušan Štrauss. "Když to někdo opravdu přežene, není taková pokuta většinou třeba, dotyční si to vyříkají sami. U nás se pokuty udělují jen za neomluvené absence na schůzích," popsal redakci Štrauss.

Ministr financí se již k celé záležitosti nechtěl vracet. "Nemám důvod reagovat na hrubosti pana poslance Ratha. Já jsem pouze navrhl mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny, aby s ním zahájil disciplinární řízení," sdělil stručně šéf státní pokladny.


Vše k tématu:

Foto:Zbyněk Pecák


Plné znění Rathovy zprávy:

V průběhu mého vystoupení v Poslanecké sněmovně dne 26. října 2010 seděl Miroslav Kalousek u stolu zpravodajů a mimo mikrofon vykřikoval urážlivá slova na moji adresu. Říkal něco v tom smyslu, aby paní předsedající vysvětlila tomu blbci, že říká nesmysly. Tato slova musel slyšet i vedle něho sedící zpravodaj, poslanec Ladislav Šincl, kterého požaduji vyslechnout před mandátovým a imunitním výborem jako svědka události. Pan Kalousek urážky vyslovoval dost hlasitě na to, aby je mohla zachytit i paní předsedající, Miroslava Němcová, která by tudíž měla být též mandátovým a imunitním výborem vyslechnuta. Ze způsobu řeči a z pohybů těla pana Kalouska jsem jako lékař nabyl dojmu, že není ve střízlivém stavu a jedná pod vlivem psychotropní látky. Vzhledem k tomu, že se v minulosti veřejně doznal, že se občas opije, nabyl jsem jednoznačného dojmu, že i tentokrát není střízlivý. Tento svůj lékařský postřeh i s radou směrem k panu Kalouskovi jsem vyjádřil na mikrofon. Přiznání pana Kalouska, že se občas opije, dokládám stenozáznamem z jednání sněmovny, kde příslušné doznání zaznívá. Dále toto dokládám sérií videozáznamů, ze kterých vyplývá, že pan Kalousek opakovaně veřejně vystupoval pod vlivem alkoholu, navíc zcela veřejně používal vulgární výrazy, kterými urážel občany a politiky.

Ke svému hodnocení stavu pana Kalouska uvádím, že jsem jej učinil na základě své dlouholeté lékařské zkušenosti. Jsem dvouatestovaný internista. Řadu let jsem pracoval na metabolické jednotce FN Motol, kde byly téměř denně hospitalizováni pacienti pod vlivem alkoholu, tudíž tento stav jsem schopen s vysokou mírou pravděpodobnosti diagnostikovat bez speciálních vyšetření výhradně na základě pozorování. Své zkušenosti navíc opírám o mnohaletou práci na záchranné službě, kde jsem působil i jako primář. Opět v rámci této práce jsem byl často nucen stanovit diagnosu ebriety pouze na základě pozorování stavu. Musím konstatovat, že jsem se v této diagnose za mnoho let nezmýlil a vždy jsem ji stanovil pozorováním stavu a vždy byla následně i potvrzena laboratorním testem.

Své konstatování směrem k panu Kalouskovi v inkriminovaný den jsem jasně uvedl slovy, že jde o můj dojem, tudíž nešlo o urážku, ale konstatování odborného lékařského názoru. Tento můj názor mi následně potvrdil i poslanec prim. MUDr. Jiří Koskuba, který mi po mém vystoupení sdělil, že pan Kalousek byl jednoznačně pod vlivem psychotropní látky. Z tohoto důvodu požaduji vyslechnout před výborem i MUDr. Jiřího Koskubu. Dále i jeden z novinářů mi následně řekl, že s panem Kalouskem před několika minutami hovořil a z jeho dechu cítil alkohol, doslova řekl: „ z něho to dnes táhlo...".  Jméno novináře je mi známo a v případě potřeby je připraven tento svůj dojem sdělit mandátovému a imunitnímu výboru, i když by z pochopitelných důvodů raději nebyl do tohoto sporu vtažen.

Záhy po mém vystoupení u řečnického pultu přišel k mé lavici pan Kalousek a před kolegy poslanci na mě pokřikoval, že jsem trouba. Toto může dosvědčit třeba poslanec Richard Dolejš, kterého též navrhuji vyslechnout před mandátovým a imunitním výborem.

Na závěr musím konstatovat, že samo zahájení řízení před mandátovým a imunitním výborem považuji za přímý útok na svobodu projevu v Poslanecké sněmovně, který je o to absurdnější, že šlo jednoznačně o vyslovení odborného lékařského názoru a v žádném případě nešlo o urážku. Z tohoto pohledu upozorňuji na absurdnost případné omluvy, kdy by se lékař měl omluvit za to, že na základě svých znalostí a zkušeností vyslovil svůj názor na stav druhé osoby. Současně toto mé vyjádření berte i jako návrh na zahájení disciplinárního řízení s Miroslavem Kalouskem za opakované vulgární výroky, které dokládám stenozáznamy. Nikdy bych se nesnížil k tomu podávat na kohokoli za cokoli stížnosti k mandátovému a imunitnímu výboru neboť svoboda projevu je pro mě zásadní, o to víc když jde o svobodu projevu v Poslanecké sněmovně. Bohužel tím, že výbor se mnou zahájil řízení, jsem nucen před veřejností ukázat objektivitu jednání mandátového a imunitního výboru a tudíž podávám tento návrh s cílem dosáhnout omluvy M. Kalouska všem, které sprostě urážel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…