Kalousek: Pozor, přijde pokles ekonomiky. Nenaděláme nic

18.08.2011 12:27

Riziko zpomalení české ekonomiky je veliké a vyloučit nelze ani recesi. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Reagoval tak na nedávno zveřejněná čísla růstu německé ekonomiky. Ta ve druhém čtvrtletí vykázala proti prvnímu kvartálu prudké zpomalení. Vláda podle Kalouska může krátkodobě jen snižovat schodky rozpočtu a dbát, aby růst mezd nepředbíhal růst produktivity práce.

Kalousek: Pozor, přijde pokles ekonomiky. Nenaděláme nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Mezičtvrtletně se tempo růstu hrubého domácího produktu v Německu propadlo na 0,1 procenta, když v 1. čtvrtletí tato ekonomika rostla ještě tempem 1,3 procenta. Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, ekonomové bijí na poplach, protože českou ekonomiku s tou německou pojí pupeční šňůra našeho exportu.

Neradostné zprávy, možná je i recese

V klidu čísla nenechávají ani ministr financí Miroslava Kalouska. „Vzhledem k naší závislosti exportu na eurozóně a na Německu zvlášť, jsou ta čísla samozřejmě velmi varující. A z takového letmého průzkumu po zakázkových náplních u velkých exportérů, kde se jich ptáme, jak oni to vidí, protože oni mají zakázky dlouhodobě nasmlouvané, čili je to velmi dobrý indikátor, také nechodí zprávy příliš radostné," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Související: Zlé časy se blíží. Německo padá, v Česku bude špatně


Podle něj je tak na pořadu dne zpomalení i české ekonomiky. „Jisté zpomalení naší ekonomiky se dá očekávat, aniž bychom teď uměli říci jeho rozsah. Každopádně to riziko zpomalení ekonomiky je veliké a není vyloučena ani recese," dodal ministr financí.

Nehrozí nám finanční krize, ta druhá ano

Ten rozhodně odmítl riziko finanční krize. „To, co vylučuji, jako jsem vylučoval v roce 2008 je, že by nás postihla finanční krize. To se mi neustále předhazuje, že jsem tvrdil, že se nás krize nedotkne. Ne, tvrdil jsem, že se nás nedotkne finanční krize. Ale samozřejmě se nás nemůže nedotknout zpomalení ekonomiky v západní Evropě a v Německu," doplnil Kalousek.

Snižovat schodky, brzdit platy 

V okamžité eliminaci možných dopadů zpomalení německé ekonomiky na tu naši prý vláda příliš prostoru nemá. „Co se proti tomu dá dělat? Vláda v krátkodobém horizontu nemá v zásadě jiné nástroje, jak se snažit eliminovat rizika jinak, než že se bude snažit co nejrychleji tlačit své deficity k nule a že udělá všechno, aby růst mezd nepředbíhal růst produktivitu práce, aby byla udržena nějaká nezbytná míra konkurenceschopnosti," vysvětlil ParlamentnímListům.cz ministr. 

Vládou startované reformy podle něj svůj efekt přinesou až později. „Strukturální reformy budou mít svůj dopad do ekonomiky, ale až tak za tři čtyři roky. Jsou samozřejmě nezbytné, ale jejich okamžitý efekt se predikovat nedá," podotkl Kalousek.

Co zkusit Asii?

Podle něj se tak blížícímu se poklesu budou muset postavit především exportéři. „Co se týče českých exportérů, já vím, že se to lehko řekne, že je to taková hraběcí rada, ale myslím si, že je pro ně nesmírně důležité, aby se snažili diverzifikovat svůj export směrem k trhům, kde recese nehrozí, spíše naopak, což je zejména Asie," uzavřel ministr financí Miroslav Kalousek.

Nepřehlédněte: Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to


Doplňme, že kromě mezičtvrtletního srovnání vykázala německá ekonomika pokles i v meziročním srovnání, když se z pětiprocentního růstu propadla na růst 2,5 procenta hrubého domácího produktu.

Neradostná čísla, byť zatím jen předběžná, zveřejnil i Český statistický úřad. Podle nich česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně zpomalila růst na 2,4 procenta, když v prvním čtvrtletí vykazovala meziroční růst 2,8 procenta. V mezičtvrtletním srovnání pak česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o 0,2, zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku proti poslednímu čtvrtletí roku 2010 rostla ještě o 0,9 procenta.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…