Kalousek se slituje a nezdraží jídlo, těší se VV

21.03.2011 10:12

Nejmenší vládní strana Věci veřejné nevzdává svůj původní záměr ponechat v nižší sazbě DPH základní potraviny, přestože se koalice shodla na sjednocené sazbě od roku 2013. Ekonomický expert VV Michal Babák v rozhovoru pro časopis Týden ale věří, že za rok se tato otázka znovu otevře, i když se nyní jeví přes ministra financí i ODS jako neprůchozí.

Kalousek se slituje a nezdraží jídlo, těší se VV

Ani to, co se vydává za definitivní dohodu koaličních stran při stanovení sazeb DPH, nemusí nutně dojít svého naplnění. Platí to pro sjednocenou sazbu 17,5 procenta od roku 2013. „Prosadili jsme sníženou sazbu DPH pro základní potraviny," chlubí se ekonomický odborník Věcí veřejných Michal Babák a naznačuje, že to nemusí platit jen pro rok 2012, jak to až dosud tři vládní strany prezentovaly.

„Uvidíte, že za rok to bude opět otevřené. Díky zdravotnické reformě a tomu, že už budeme znát dopady vyvedení peněz z průběžného penzijního systému do soukromých fondů, což dnes nikdo nedokáže určit, se zjistí, kolik peněz na důchodovou reformu bude vůbec potřeba," předpokládá Babák v rozhovoru pro časopis Týden, že při znalostech nových dat pak bude možné debatu o DPH znovu otevřít.

SLEDUJEME téma důchodová reforma
SLEDUJEME téma DPH

Podle Kalouska nelze koaliční dohody měnit donekonečna

Nová hvězda a sponzor Věcí veřejných si uvědomuje, že hlavní překážkou pro ponechání základních potravin v nižší sazbě DPH je postoj ministra financí Miroslava Kalouska. „U něj to je v tuto chvíli absolutně neprůchozí. Ale uvidíme, co bude za rok," spoléhá možný budoucí předseda VV na to, že se časem podaří strážce státní pokladny zlomit.

„Už jsme jednou koaličnímu partnerovi ustoupili, ta dohoda se změnila, ale tenhle proces nemůže jít donekonečna. My jsme byli připraveni dodržet původní dohodu, když nás Věci veřejné seznámily s tím, že původní dohodu nejsou schopny dodržet, tak jsme jim vyšli vstříc a uzavřeli jsme dohodu číslo dvě. Ale tento proces nelze opakovat donekonečna," uvedl již dříve v souvislosti s poslancem Babákem pro ParlamentníListy.cz zatím neoblomný Kalousek.

ODS si s daňovými poplatníky hrát ´na babu´ nehodlá

Babák argumentuje tím, že původní propočty byly prováděné hodně od boku. „Až později jsme dělali nějaké přesnější a zjistilo se, že by se do výjimek stoprocentně vešly i knihy a ovoce. Začali jsme o to bojovat, ale Kalousek řekl: ´Já jsem řekl, že to bude sedm komodit, ne sedm miliard. Já vím, že by se tam ty knihy vešly, ale já vám to nedám,´ líčí Takže proto vznikla později ta přestřelka.

„Nepřijatelné, já si s daňovými poplatníky ´na babu´ hrát nebudu," odmítá pro ParlamentníListy.cz představu nižší sazby DPH pro základní potraviny místopředseda rozpočtového výboru Michal Doktor z ODS. „Říkám si nad názorovou labilitou VV, zda je to ještě puberta, či již klimaktérium," dodává Doktor k častým změnám postojů nejmenšího koaličního partnera.

Věcem veřejným mohou nahrát protesty odborářů

Věcem veřejným ale může nahrát atmosféra ve společnosti. V souvislosti s plánovanými kroky koalice se především radikalizuje nálada mezi odboráři. Dnes se schází Rada Českomoravské konfederace odborových svazů, která se má zabývat návrhy odborového svazu Kovo na další protesty proti vládním reformám. 

K věci:

Odbory budou jednat o protestech proti vládním reformám

VV opět brojí proti zdražení. Kalousek: Už toho nechte 

Poslanec VV zpochybnil zdražení. Peníze vidí jinde 

Ze 20 na 14, a tak rychle? diví se Klaus změně výše DPH 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …