Klaus: Sčítání lidu je k ničemu

20.04.2011 9:22

VÍME PRVNÍ Podle prezidenta Václava Klause je sčítání lidu k ničemu. Řekl to dnes při debatě se studenty Technické univerzity Liberec, což redakci ParlamentníchListů.cz sdělil jeden ze studentů.

Klaus: Sčítání lidu je k ničemu

„Prezident na návštěvě univerzity na dotaz jednoho studenta odpověděl, že sčítání lidu je k ničemu. Že jako člověk se vždy zajímal o sociiometrii a mnohá data by ho zajímala, ale že si snad nikdy nevšiml, že by s daty ze sčítání lidu někdo opravdu užitečně nakládal," prozradil ParlamentnímListům.cz student z liberecké univerzity.

Klausovci proti 

Prezident republiky Václav Klaus dnes uzavírá třídenní návštěvu Libereckého kraje. Tento den ještě navštíví například obce Raspenava, Hejnice či Oldřichov v Hájích.

Sčítání lidu odmítá i Klausův bývalý poradce Petr Mach, který již avizoval, že formulář nevyplní, i když za nevyplnění hrozí pokuta 10 tisíc korun. Mach je český ekonom a politik, blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Po založení strany Strany svobodných občanů opustil funkci ředitele Klausova Centra pro ekonomiku a politiku a prezidentova poradce.

více zde: Nechci sečíst! Sčítání vrcholí, Klausův muž odmítá vyplnit

Na sčítání lidu, domů a bytů podala ústavní stížnost advokátní kancelář Kláry Samkové. Vyřizuje tím tak stížnost soukromé osoby, studentky Kláry Burešové z Kunovic.

Ústavní stížnost

Ta se domnívá, že tím, že je povinná pravdivě a úplně, vyjma dvou dobrovolných položek, vyplnit sčítací formuláře pro účely sčítání, je zasaženo do několika jejích základních práv. Klára Burešová má na mysli právo na soukromí, právo na rodinný a soukromý život, právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů a právo vlastnit majetek.

Upozorňuje rovněž na fakt, že již při minulém sčítání v roce 2001 se našlo několik vyplněných formulářů u popelnic.

Proti sčítání ekonomové. Je drahé

Proti sčítání lidu je i řada ekonomů. Shodují se, že data lze často získat i jinde, sčítání je drahé a navíc výrazně zasahuje do soukromí lidí a je pobídkou ke státnímu plánování.

více: Nechci být sečten! píší lidé státu. Ekonomové kývají 

Ze sčítací akce státu nejsou nadšeni i někteří politici. Například europoslanec Ivo Strejček považuje sčítání za zbytečný a drahý projekt. „Zejména však znamená nepochopitelně pronikání státu do soukromí občanů. Pokud připočtu všechny organizační problémy, získaná data budou nedůvěryhodná," uvedl europoslanec.

„Vyhazujeme miliardy v době, kdy bychom měli šetřit. Stát může všechny tyto údaje získat a má je k dispozici z jiných zdrojů. Jedná se o zbytečnou socialistickou buzeraci občanů," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Petr Pakosta.

více: Sčítání lidu je zbytečná, blbá a drahá buzerace, zlobí se část ODS

Dvě a půl miliardy v době utahování opasků

Lidé měli vyplnit sčítací formulář 26. března a mezi tímto dnem a 14. dubnem je odevzdat. Proti sčítání vznikly i stránky nechcisecist.cz na nichž svůj odpor ke státní akci vyjádřilo již 16 349 lidí. Objevila se řada případů, kdy sčítací komisaři nedorazili v určený čas a lidé na ně čekali zbytečně.

Sčítání lidu bude celkem stát 2,5 miliardy korun a jeho propagace 25 milionů. Například ale v Čínské lidové republice se náklady na census odhadují na 700 milionů čínských jüanů, což je přibližně 1,85 miliardy korun.

více k tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…