Mafiáne, dobytku... Kdo proti komu v nové ČSSD

21.03.2011 10:58

I když mají sociální demokraté nového předsedu, o klidu uvnitř strany se prý hovořit nedá. Naopak - spekuluje se o brzkém a nelítostném souboji mezi táborem příznivců Michala Haška a Bohuslava Sobotky. Oficiálně potvrdit to však samozřejmě nikdo zevnitř strany nechce.

Mafiáne, dobytku... Kdo proti komu v nové ČSSD

Ze zákulisí prý řídil volbu nového předsedy ČSSD Petr Benda. A zařídil tak údajně vítězství Bohuslava Sobotky nad Michalem Haškem. To, že se strana rozhodla jít nadále ne právě fér cestami, dokládá podle dnešního Blesku i to, že sjezd nepřijal žádná pravidla, která by zatočila s takzvaným velrybářstvím.

"Je to naprostá fantasmagorie, nevím, jak jinak se na to dá reagovat," odpověděl ParlamentnímListům.cz Petr Benda. "K velrybářským praktikám pak mohu ještě říct to, že jsem to byl právě já, kdo vydal v Ústeckém kraji signál k přeregistraci celé stávající členské základny. Tím by se eventuální černé duše měly odhalit. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že členská základna nebývale vzrostla v určitém období i v dalších krajích - nechápu tedy, proč se neustále ukazuje pouze na ten Ústecký," dodal Benda.

SLEDOVALI jsme téma: Volba předsedy ČSSD

Petr Benda, který vedl donedávna ústeckou ČSSD, stal se kmotrem Paroubkovy dcery Margarity, ztrácí v poslední době prý na severu Čech svůj vliv. I proto se možná častěji objevují spekulace o jeho údajném mafiánství, zatímco v minulosti se o nich spíš jen šeptalo. 

To, jak bude účinné opatření, o kterém Petr Benda mluví, se ukáže až v nejbližších měsících. Každopádně plán na odstavení velrybářů by bylo neefektivnější představit právě při sjezdu ČSSD, poněvadž se dá očekávat souboj dvou skupin, které se ve straně budou přetahovat o moc. A to budou příznivci Haška s příznivci Sobotky. Michal Hašek totiž prohrál jen těsně a s rolí 1. místopředsedy se podle hlasů uvnitř strany nesmířil.

Čtěte také: 
Alibista Dienstbier a velrybáři. Dimun si ulevil po sjezdu
Sobotka předsedou. Škromach: Nedržíš sliby. Falbr: Jsi dobytek

Jiří Dienstbier a Lubomír Zaorálek se stali místopředsedy za skupinu sobotkovců, Marie Benešová a Zdeněk Škromach za haškovce. Pátý místopředseda Martin Starec je pokládán v tomto směru za hráče-solitéra. Avšak zatímco místopředsedy si oba tábory rozdělily, o táhnutí za jeden provaz, se zřejmě v nejbližší době mluvit nedá. 

Dimun o novém vedení ČSSD: Silné trio se šloufovskou politickou mafií v zádech

Na mysli tím má bývalý PR manažer strany Haška, Benešovou a Škromacha. "Je také otázkou, jak se zachová Michal Hašek. Ve vypjaté sjezdové atmosféře se prý poté, co jej do funkce prvního místopředsedy Bohuslav Sobotka nepodpořil, nechal mezi svými blízkými slyšet, že „půjde Slávkovi po krku", „že až se Slávek dostane do tepláků, ještě budou rádi, že to vezme" a že „Jarouš má jediný úkol, mazat Slávkovi schody"," uvedl Petr Dimun na webu Vaše věc.

Údajně, neví, zda je to pravda, emotivní je prý na to ale Michal Hašek dost.

Čtěte také:
Hašek se v projevu zastal hejtmanů 

"Že to sjezdové dění Michal ne zcela unesl, tomu napovídají první noční rozhovory, které dával po svém zvolení a kdy už o Bohuslavu Sobotkovi nemluví jako o „Slávkovi", ale striktně jako o panu Sobotkovi," poukazuje Dimun.

Podle něj Zdeněk Škromach už se před sjezdem osobně ostře vymezoval vůči Bohuslavu Sobotkovi a na sjezdu tak svým ostrým projevem překvapil jen ty, kdo jeho veřejná vyjádření pozorně nesledují. Fakt, že byl potupně zvolen místopředsedou až v posledním kole, zcela jistě nevezme s pokorou, ale bude to dávat do souvislosti právě s pomstou druhého tábora.

Více:
Sobotka předsedou. Škromach: Nedržíš sliby. Falbr: Jsi dobytek

Přesto se prohlášením o jakýchsi mafiánských kmotrech uvnitř strany Zdeněk Škromach brání. "Takové nařčení jsem ještě nikde neslyšel. Považuju je za naprostý nesmysl," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Škromach. Právě znovuzvolený místopředseda ČSSD byl označen za "dobytek" poté, co naléhal na Bohuslava Sobotku, aby při volbě 1. místopředsedy podpořil Michala Haška.

A Marie Benešová? "Tu spojuje s Haškem a Škromachem více než co jiného blízkost k Miloši Zermanovi a jeho šedé eminenci Miroslavu Šloufovi. Ten ji doporučil svého času Miloši Zemanovi ke jmenování do funkce nejvyšší státní zástupkyně a ona mu za to byla celou dobu vděčná," připomíná Petr Dimun.

Byl to právě Šlouf, který ji přes své spojence v Ústeckém kraji, Romana Housku a Naděždu Chorkovskou (čísla obou dvou například figurují na výpisech Šloufových telefonátů, které před dvěma lety kolovaly mezi novináři, jako nejčastější volaná i volající) prosadil už v roce 2006 na kandidaturu v senátních volbách. A nenávist Zemana a Šloufa k Bohuslavu Sobotkovi, coby spojence Vladimíra Špidly? Ta byla, je a bude hluboká, přesahující nenávist, kterou oba cítili k Jiřímu Paroubkovi.

Čtěte také:
Vyprávění o Dimunovi: Je jako Goebbels, živí se lhaním 

Zdá se tedy, že mezi sociálními demokraty může být v nejbližší době pořádně horko. A jestli pomohou rozdmýchávat oheň pod kotlem i velrybáři, ukáže až budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…