Michálek ví, jak by se zamezilo korupci: Úředníci by měli ručit vlastním majetkem

22.10.2012 17:23

Recept novopečeného senátora Libora Michálka proti korupční činnosti úředníků? Zakotvení povinnosti šéfů státních institucí, státních fondů nebo státem řízených firem jednat s péčí řádného hospodáře. Podobně je tomu prý u členů představenstva akciových společností. V tuto chvíli tato povinnost pro fyzické osoby ale chybí, upozornil Michálek v pořadu Českého rozhlasu Studio Česko.

Michálek ví, jak by se zamezilo korupci: Úředníci by měli ručit vlastním majetkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek vyhrál v Praze 2 senátní volby. Byl společným kandidátem Pirátů, zelených a lidovců

Libor Michálek, který se jako nezávislý kandidát s podporou Strany zelených, KDU-ČSL a České pirátské strany stal za volební obvod Praha 2 nejúspěšnějším kandidátem se ziskem 74,39 procent hlasů voličů, ví, jak by se v Česku dal kladně posunout boj proti korupci.

„Úplně nejdůležitější je prevence korupční činnosti, to znamená zakotvení povinnosti, aby šéfové státních institucí, státních fondů nebo státem řízených firem měli povinnost jednat s péčí řádného hospodáře jako je tomu u členů představenstva akciových společností," řekl pro Rádio Česko Michálek.

Podle něj ale tato povinnost pro fyzické osoby chybí, což je právě alfa a omega toho, že kvůli možnému předražení není řada politiků potrestána.

Příkladem je sektor investičních společností a fondů

„Stanoví-li se tato povinnost fyzickým osobám, tak ty krádeže rapidně ubudou. Příkladem toho je sektor investičních společností a fondů, kde došlo k významné změně po roce 2004, kdy jsme vstupovali do Evropské unie a tyto povinnosti tam byly vedoucím osobám stanoveny," sdělil dále nový člen horní parlamentní komory a vzpomněl si na případ exministryně Vlasty Parkanové.

„Kauza Parkanová je toho hezkým případem. Není potom možné ty osoby stíhat pro porušování povinností při správě cizího majetku," uvedl Michálek. Prý má také jasno v tom, koho by se nová úprava měla primárně týkat: „Především ministrů, primátorů a starostů. Tam, kde se nakládá s veřejnými prostředky."

Pro Rádio Česko také prozradil, kolik jej stála předvolební kampaň. „Nemusí to být tak drahé, jak by se někdo mohl domnívat. Náklady se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Podle posledních informací dostoupily na nějakých 800 tisíc korun," uzavřel nový senátor Michálek.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…