Na tohle rychle zapomeňte! Vladimir Putin obdržel ostrý vzkaz z Běloruska

30.01.2015 8:44

Dnes by se mělo v Minsku uskutečnit další setkání třístranné kontaktní skupiny pro Ukrajinu. K setkání zástupců Ukrajiny, Ruska a separatistů vyzývali v posledních dnech západní polici, ale i běloruský prezident Lukašenko. Ten včera mimo jiné varoval Moskvu, že Bělorusko nespadá do jeho sféry vlivu.

Na tohle rychle zapomeňte! Vladimir Putin obdržel ostrý vzkaz z Běloruska
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Agentura Associated Press informuje o nezvykle ostrém vzkazu běloruského prezidenta Alexandera Lukašenka, který adresoval do Moskvy. „Můj desetimilionový národ nikdy nebude součástí ruského světa. Ti, kdo si myslí, že Bělorusko spadá do tzv. ruského světa, tak se hluboce mýlí. Zapomeňte na to! Bělorusko je moderní a nezávislý stát,“ hřímal Lukašenko. Agentura připomíná, že Lukašenko se přitom v minulosti vždy spoléhal na politickou i ekonomickou podporu Ruska.

„Lukašenko byl rovněž nazýván posledním diktátorem Evropy a byl často kritizován za potlačování opozice a médií. V poslední době se však vztahy Běloruska se Spojenými státy a Evropskou unií začaly zlepšovat. Běloruský prezident se stal do jisté míry prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou, loni v září byla v Minsku podepsána dohoda o příměří,“ uvádí Associated Press.

Při včerejším setkání s novináři se Lukašenko podle běloruské tiskové agentury Belta rovněž nechal slyšet, že je jeho přímou odpovědností zajistit bezpečnost země. „Pokud se mi to nepodaří, lidé mi to neodpustí. Považuji to proto za svůj klíčový úkol,“ poznamenal prezident Běloruska. Lukašenko řekl, že pokud bude pokračovat konflikt na Ukrajině, tak se budou do jeho země stahovat cizí žoldáci. „Tato představa se mi skutečně vůbec nelíbí. Je mi jedno, odkud přijdou. Měli by ovšem vědět, že pokud k nám přijdou s mečem v ruce, tak také mečem zemřou,“ prohlásil Lukašenko bojovně.

V rámci tiskové konference Lukašenko mimo jiné vyzval zainteresované strany konfliktu, aby se dohodly na příměří. „Je zapotřebí, aby představitelé všech tří stran projevili více snahy. Musí překonat vzájemné rozdíly a myslet na to, že v regionech Luhanské a Doněcké lidové republiky žije ve válečné zóně několik milionů lidí, kteří nemají kam jít. Denně tam umírají děti. Všichni by se měli vzdát ambicí i ega a zasednout k jednacímu stolu,“ nabádal Lukašenko a dodal, až Kyjev, Moskva i proruští separatisté pošlou do Minsku své zástupce. „Jsem připraven se této schůzky účastnit a přispět k řešení,“ nabídl se běloruský prezident.

Volání běloruského prezidenta, ale i mnoha západních politiků a ukrajinského prezidenta Porošenka bylo vyslyšeno a dnes by se podle informací běloruského ministra zahraničí mělo konat v Minsku setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Jak ovšem informují tiskové agentury, není zatím jasné, jestli se setkání účastní i zástupci Luhanské a Doněcké lidové republiky. Ještě včera totiž tvrdil jeden z vůdců Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko, že jeho lidé jednat s ukrajinskými orgány v žádném případě nebudou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …