Nečas na konferenci v Senátu: Není pravda, že stát bude církvím něco dávat

29.03.2012 9:50

V Senátu začala Konference o církevních restitucích. Ta má přispět k jejich schválení v této horní komoře Parlamentu. Na začátku konference promluvil premiér Petr Nečas, který kromě jiného řekl, že největším mýtem je to, že by stát měl něco církvím dávat. „To není pravda, stát nemůže církvím dávat něco, co mu nikdy nepatřilo,“ poznamenal Nečas. Bez chystaných restitucí by se dle něj církve svého majetku stejně domohly soudně a stát by v takovém případě musel navíc zaplatit náklady na soudní řízení.

Nečas na konferenci v Senátu: Není pravda, že stát bude církvím něco dávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Vládní návrh majetkového vyrovnání státu s církvemi počítá s tím, že by dostaly zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě okolo 75 miliard korun. Za ostatní by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun během příštích 30 let, přičemž stát by přestal církvím hradit například platy duchovních. Levice, která má většinu v Senátu, nesouhlasí ani s rozsahem majetku určeného k vydání, ani s výpočtem náhrad.

Zbavit církevní restituce polopravd a mýtů má konference Církevní restituce - mýty a skutečnost, která ráno začala v Senátu. Jejím cílem je předběžně probrat téma ze všech úhlů pohledu se zástupci vlády, církví a samospráv.

Mezi řečníky na konferenci je premiér Petr Nečas (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (VV) a kardinál Dominik Duka, kteří již uvedli, proč je dobré a v pořádku věnovat se restitucím z pohledu narovnání vztahu státu a církví.

Nečas: Bez restitucí by se církve majetku domohly soudně

Nečas konferenci zahájil a kromě jiného řekl, že považuje za důležité, aby byly církevní restituce Parlamentem přijaty.

„Je mýtem, že bude stát něco církvím dávat ze svého. To není pravda. Stát nemůže dávat něco, co mu nikdy nepatřilo, neboť právně historický majetek církví nikdy nevlastnil," uvedl Nečas a zmínil, to byl právě komunistický stát, který se zmocnil velké části církevního majetku. „Stojíme před rozhodnutím, zda vrátit nebo ne tento církevní majetek,“ poznamenal dále s tím, že ale termín "vracení" je nepřesný.

Premiér zdůraznil, že bez chystaných restitucí by se církve svého majetku stejně domohly soudně. Stát by ale musel navíc zaplatit náklady na soudní řízení, uvedl dále premiér. Zmínil také, že vrácení majetku církvím předjímá už od počátku 90. let minulého století zákon o půdě, který blokuje státu, krajům i obcím nakládání s tímto majetkem.

Udržování tohoto stavu by podle Nečase vedlo jen k dalším škodám. Vláda podle něj jednomyslně schválila přijatelné řešení, které zároveň počítá s postupnou ekonomickou odlukou církví od státu.  "To je dlouhodobě dobré rozpočtové rozhodnutí," dodal k tomu.

Své slovo má říci i ministryně Hanáková

Vystoupit má také ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) a ústavní soudkyně Ivana Janů mají popsat politický, právní a historický kontext církevních restitucí.

Konference se účastní i plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD), jehož strana vládní podobu restitucí odmítá. Chovanec spolu s předsedou Svazu měst a obcí Danem Jiránkem (ODS) mají mluvit o dopadech navracení majetku na rozvoj obcí, který je nedokončenými restitucemi blokován.

Organizátoři konference chtějí zbavit církevní restituce mýtů. Zatímco ve sněmovně návrh koalice prosadí, opoziční horní komora ho zřejmě vrátí. Cílem konference je podle senátorky Aleny Palečkové z ODS probrat téma ze všech stran ještě před tím, než se dostane do Senátu. 

 „Je akorát čas na to, aby se kvalifikovaně shrnuly pohledy všech lidí, kterých se to týká. Podařilo se nám shromáždit reprezentativní vzorec přednášejících – od premiéra, přes ministry, ústavní soudkyni Janů, máme tam i zástupce církví a v neposlední řadě tam budou i komunální politici,“ řekla k tomu již ráno pro média Palečková.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…