Negativní studie léků se zamlčují. Léčíme pak špatně, tvrdí lékař

11.04.2013 20:58

REPORTÁŽ Medicína je bohužel dodnes založená na spoustě domněnek. Lékaři předepisují léky, o kterých ví málo - na choroby, o kterých ví méně - pacientům, o kterých neví vůbec nic. V Olomouci to ve středu řekl studentům Jan Strojil z Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Řeč byla také o rizicích spojených s očkováním a komerčních zájmech farmaceutických firem.

Negativní studie léků se zamlčují. Léčíme pak špatně, tvrdí lékař
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Do jedné z olomouckých kaváren přišlo ve středu večer několik desítek studentů poslechnout si přednášku farmakologa Jana Strojila. Ten hned v úvodu zmínil, že lékaři zakládají svá rozhodnutí na neúplných a často i zkreslených údajích, což má několik příčin. „V případě výzkumu firem se tak děje z důvodů komerčních, v případě akademického výzkumu pak kvůli současnému důrazu na pozitivní původní výsledky,“ řekl Stratil.

Léky zabíjely

Podle něj proto v důsledku toho zemřelo například několik set tisíc lidí při léčbě infarktu. „V sedmdesátých letech se zkoušel lék na léčbu arytmií spojených s akutním infarktem myokardu. Tým lékařů, který tento lék zkoumal, zjistil, že nefunguje, ale nechal to být a nepublikoval tyto negativní výsledky. Proto se dostal na trh podobný lék lidokain a trvalo desítky let, než se zjistilo, že pacienty zabíjí. Několik set tisíc lidí tak zemřelo na tuto zbytečnou léčbu. A takových případů je spousta,“ uvedl.

Zamlčování negativních studií kvůli zisku

Poté popsal případ, kdy farmaceutická firma zamlčela existenci negativních studií o lécích, aby měla zisk. Doplnil však, že tyto společnosti, ačkoliv hájí svoje zájmy, nejsou těmi zlými vládci světa, kteří ovládají všechno. „Bylo na trhu jedno antidepresivum, které už není, ale bylo schváleno na základě jediné publikované studie, jež ukazovala, že lék funguje u pacientů s depresí. Pak se zjistilo, že studií bylo provedeno sedm a šest z nich ukázalo, že nefunguje a že je nebezpečný. Je to případ toho, že firma udělá několik studií a z nich si vybere ty, které se jí líbí a těmi pak podloží žádost o registraci léku. Cílem je zisk z prodeje léku, takže firmy by byly sami proti sobě, kdyby zveřejňovaly negativní výsledky,“ prohlásil farmakolog.

Donutit tyto společnosti k tomu, aby nenadřazovaly zisk nad etiku, mohou podle něj takzvaní regulátoři. „Je to například Evropská léková agentura, která si může vynutit informace o daných lécích. To, co může udělat každý, je podepsat petici nasměrovanou na Evropský parlament, který právě teď projednává zákon o regulaci klinických studií léků v Evropě. Tento zákon je mnohem lepší než současná situace, ale je pořád plný děr, který ty firmy mohou využít k tomu, že lékařům neposkytnou potřebné informace,“ sdělil.

Medicína je založená na domněnkách

Následně shrnul celý problém citátem, jehož autorem je francouzský filozof F. M. A. Voltaire. „Lékaři předepisují léky, o kterých ví málo - na choroby, o kterých ví méně -  pacientům, o kterých neví vůbec nic. Doufám, že se ale časem o lécích dozvíme víc, než o nich víme dnes.“ řekl lékař. A dodal: „Medicína je bohužel dodneška založená na spoustě domněnek a víře v to, že jako lékaři děláme dobře, ale ve skutečnosti nevíme ani proč a jak.“

Všechny léky jsou nebezpečné a některé z nich fungují

Krátce nato přišel dotaz z řad publika týkající se homeopatie. „Homeopatie má výhodu v tom, že nemá žádné nežádoucí účinky, ale teď jsme řešili pacientku, která měla selhání jater po alternativní léčbě, protože snědla nějaký přírodní přípravek. Všechny léky jsou nebezpečné a některé z nich fungují,“ reagoval Strojil.

Strach z očkování je nepodložený

Řeč byla také o očkování. Jeden z posluchačů řekl, že jako rodič má obavy z dětských vakcín.„Kolem očkování koluje strašná spousta fám a nesmyslů. Strach z očkování je zcela nepodložený. Očkování funguje, zachraňuje dětem životy. Zkuste si na internetu najít video dítěte z černým kašlem a nepochopíte, že někdo nenaočkuje dítě proti černému kašli. Nicméně jsou očkování, která jsou s otazníkem, ale těch povinných bych se nebál,“ ubezpečil lékař.

Vyvrátil také informace o tom, že očkování u dětí způsobuje autismus. „Bylo prokázáno, že člověk, který tuto práci v Anglii napsal, si to vymyslel, protože mu zaplatili rodiče dětí, u nichž se zjistil autismus, a chtěli se soudit s firmou, která vyrobila vakcínu. Ten člověk za to šel do vězení, protože poklesla proočkovanost a zemřelo několik dětí. Dodneška se ale traduje, že ta vakcína způsobuje autismus,“ sdělil farmakolog s tím, že neexsituje u tohoto typu očkování ani příčinná souvislost s epilepsií.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …