Nepodceňujme svatbu Williama. Posílí díky ní Přemyslovci, tvrdí monarchista

27.04.2011 11:55

Podle zástupce monarchistické strany stojí páteční svatba britského prince Williama za pozornost i v Česku. Sem se podle něho navíc prý v budoucnu vrátí parlamentní monarchie. Tedy stejný typ zřízení, jaký funguje právě ve Velké Británii.

Nepodceňujme svatbu Williama. Posílí díky ní Přemyslovci, tvrdí monarchista

Už za dva dny si řeknou své ano britský princ William a "dívka z lidu", Kate Middletonová. Obřad bude významný nejen pro budoucí vývoj Británie, ale i pro tuzemsko. Myslí si to alespoň místopředseda Monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska Petr Nohel. 

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Ten připomíná, že princ William je potomkem rodu Přemyslovců, který stál u zrodu českých zemí. Právě manželským slibem, který William a Kate v pátek složí, se tak zvyšuje šance, že se Přemyslovci dočkají další generace.

Svatba jako PR monarchie

„Pro nás má svatba dva důležité aspekty. Jednak monarchisticko-marketingový, propaguje totiž monarchii samotnou. Druhá věc je ta, že princ William je potomkem Přemyslovců, což je pro nás zajímavé, sledovat jejich potomky i na jiných evropských trůnech. Důležité je, že se žení, dožíváme se potenciálu další panovnické generace Přemyslovců," upozornil Nohel v rozhovoru s moderátorem Frekvence 1 Lubošem Xaverem Veselým.

NA HRANĚ S XAVEREM: Vláda vydrží, dokud budou mít kmotři kde brát

V něm také zmínil, že hlavním cílem fungování jeho strany je restaurace české monarchie. Byl dokonce ochoten se s moderátorem vsadit, že právě toto státní zřízení u nás republiku vystřídá.

Monarchie bude. Jde o to kdy

"Vsadil bych si na to všechno, otázka je, na jaký rok by byl vypsán konkurs. Jestli to bude za rok, za tři sta let, to vám nikdo nepoví, ale určitě bude," fandí znovuobnovení tuzemské monarchie Nohel. Pokud by k restauraci monarchistického zřízení došlo, pro běžné občany by se ale prý nic zásadního nezměnilo. V čele státu by stál panovník, tedy král, parlament by však zůstal zachován.

Inspirace z Británie

 "Jsme příznivci parlamentní monarchie, vedeme pouze diskuzi o tom, že by byl reformován Senát," vysvětlil člen Monarchistické strany.

Celý rozhovor s Petrem Nohelem si můžete v pořadu Pressklub na Frekvenci 1 poslechnout už tento víkend.

Více čtěte:

NA HRANĚ s Xaverem: Bojím se těch mrtvých, proto se nevzdám, svěřil se emotivně Kubek

NA HRANĚ  s Xaverem: Mou chybou je, že držím slovo, mé ano je ano

NA HRANĚ s Xaverem: Kvůli Kroupovi jsem padouch. A Michálek hrdina, povzdychl si Tlustý

NA HRANĚ s Xaverem: Kraus o Paroubkovi: ČSSD vytáhl z bryndy. Pak ho semlela média

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…