Neúnavná žena pálí po Pospíšilovi do Kubiceho. Jde o Čečence

17.07.2011 8:56

Předsedkyně občanského sdružení Pomoz jednomu člověku Hana Demeterová střílí trestními oznámeními od boku, jako pistolník na divokém západě. Nedávno si vzala na mušku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), nyní se strefuje do ministra vnitra Jana Kubice. Vše se točí kolem případů čečenských běženců, které zastupuje.

Neúnavná žena pálí po Pospíšilovi do Kubiceho. Jde o Čečence

Ostatně Demeterová je velmi neúnavnou žalobkyní. Kromě ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, ministra vnitra Jana Kubice podala nedávno trestní oznámení i na expremiéra Miloše Zemana (SPOZ) za jeho protiislámské výroky. U současných silových ministrů však jde o kauzy občanů Ruské federace čečenského původu, s nimiž si prý úřady hrají jako kočka s myší. V obou případech žadatele o azyl zastupuje.

Psali jsme:
Pane Zemane, jste jako Hitler. To říká ta, která žaluje expremiéra
Sanyam Beenessreesingh (SPO - Zemanovci): O islámu a začlenění
Zeman: Proč považuji islám za anticivilizaci

Porušení uprchlického zákona

V případu Adama Akajeva jako by byla česká uprchlická zařízení exteritoriálním územím Ruska. Tento Čečenský uprchlík přijel před pěti lety do Schengenského prostoru s českým vízem, ale dlouhou dobu žil v Rakousku. Z Dagestánu, kde žil, údajně odjel kvůli tomu, že nechtěl jít na vojnu, protože by mohl být poslán do bojových akcí v Čečensku, aby válčil se svými krajany. Na začátku roku byl na to konto deportován do Česka, byla mu pak zamítnuta žádost o azyl, ale proti tomu se odvolal. Zajistili ho v uprchlickém zařízení v Poštorné. V úterý by se měl po půl roce dostat na svobodu a počká si na soudní rozhodnutí o azylu.


„Mezitím se nám dostal do ruky protokol a v něm, že se policie obrátila na Ruské velvyslanectví s prosbou o vydání nových dokladů pro něj, aby ho mohli vyhostit. Podle zákona o azylu na to však nemají právo, protože se nesmí obrátit k případnému pronásledovateli žadatele o azyl. Zákon byl porušen. Do Poštorné za ním navíc přišel ruský konzul s tím, že se chce vrátit domů a že mu veze dokumenty. Odmítl se s diplomatem bavit, " říká Demeterová s tím, že psala stížnosti na všechny zainteresované orgány, ale nakonec se prý musela uchýlit k trestnímu oznámení na ministra Kubice, byť ví, že mu podřízení podsouvali špatné informace. Ministr totiž popřel, že se policie dopustila nezákonnosti. Obvinila ho z poškozování cizích práv.

„S celou záležitostí se potřebujeme nejdříve důkladně seznámit, nyní tedy nebudeme k trestnímu oznámení ve věci pana Akaeva vydávat žádné oficiální stanovisko," sdělila ParlamentnímListům.cz Markéta Matlochová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Ministr spravedlnosti proti soudu

Ministra spravedlnosti Pospíšila obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele Demeterová v květnu. „Trestní oznámení neznám, ale je účelové a absurdní," uvedl pro server Prvnizpravy.cz Pospíšil. V tomto případě se jedná o martýrium jiného občana ruské státní příslušnosti čečenského původu Alieho Atsaeva. Rusové ho obviňují z organice vraždy, ale u soudu se potvrdilo, že působil jako velitel v první čečenské válce a bojoval proti ruským vojskům. Zažádal zde o azyl, byl mu odmítnut, ale loni potvrdil Nejvyšší správní soud rozhodnutí nižší instance, že odmítnutí azylu bylo nezákonné.

Demeterová zažalovala Pospíšila právě kvůli tomu, že nerespektoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a rozhodl o vydání Aksajeva. „Ze státního zastupitelství mi na základě trestního oznámení odepsali, že je logické, že musí být nejdříve rozhodnuto o azylu a pak o možném vydání do Ruska, ale ministr spravedlnosti neměl k dispozici soudní rozhodnutí. Napsala jsem žádost o přezkum, kde dokazuji, že soudní rozhodnutí znal," doplňuje Demeterová s tím, že Atsaev je již sedmnáct měsíců ve vazbě na Pankráci a resort spravedlnosti tedy zbytečně prodlužuje jeho nesvobodu.

Dále čtěte:
Islám je nepřítel, řekl Zeman. Svérázný penzista, usmál se kníže 
Petr Dimun: Proč ze sebe Miloš Zeman dělá blbce?

Čečence už možná do vlasti vracet nebudeme. Kvůli Kocábovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…