Peake: Generála Picka si vážím. Ve vedení ministerstva mají ale stát civilisté

14.12.2012 11:34

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 12. 2012.

Peake: Generála Picka si vážím. Ve vedení ministerstva mají ale stát civilisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Děkuji vám, paní předsedkyně. Dobrý den, vážené poslankyně, vážení poslanci. Já samozřejmě velmi ráda zdůvodním své personální kroky na Ministerstvu obrany. Je rozhodnutí, které jsem učinila s ohledem na postavení pana armádního generála Picka. K jeho odvolání mě vedly stejné důvody, které vedly pana poslance Hamáčka k rozpakům, které vyjádřil v době jmenování pana prvního náměstka Picka s ohledem na to, že je běžné v demokratickém státě, aby v nejužším vedení Ministerstva obrany zasedali civilisté. Je to výdobytek demokracie, za který jsme mj. také bojovali v roce 1989. Je spíše neobvyklé, aby armádní generál stál v čele civilní části Ministerstva obrany. Pana armádního generála a bývalého náčelníka generálního štábu Picka si velmi vážím. Velmi si vážím jeho práce. To jsem mu sdělila také včera, když jsem mu zároveň na společném pohovoru nabídla jakoukoli jinou formu spolupráce, kterou sám zvolí, ať už v rámci Ministerstva obrany nebo v rámci nějaké diplomatické dráhy. Doufám, že se na této formě spolupráce domluvíme.

Rozhodně tento svůj krok nepovažuji za krok negativní vůči našim ozbrojeným složkám, vůči Armádě České republiky. Já jsem se včera hned jako na své první oficiální schůzce sešla na společném pracovním obědě s náčelníkem generálního štábu s panem generálporučíkem Petrem Pavlem, kde jsme si o všech potřebách armády a o společné komunikaci pohovořili velmi podrobně a příští týden generální štáb ve čtvrtek navštívím. Děkuji za pochopení tohoto vysvětlení a bude-li potřeba, na závěr ještě vystoupím s reakcí na vaše příspěvky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…