Pehe ostře o Klausově projevu: Podporuje mafiány

03.01.2012 12:21

Jiří Pehe patří dlouhodobě ke kritikům prezidenta Václava Klause a nebylo tomu jinak ani po novoročním projevu. Pehe ho chápe tak, že prezident podporuje „mafiánský kapitalismus“ a slušné lidi považuje za nátlakové skupiny.

Pehe ostře o Klausově projevu: Podporuje mafiány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Mezi Klausovy nátlakové skupiny patří lékaři, učitelé, železničáři a další, kteří stávkují a požadují zvýšení platů, tak jeho projev chápe Pehe. Dokazuje to tím, že právě tyto stávky prezident loni kritizoval.

Měl by se zajímat o mafiány a kmotry

Připomíná však, že například bývalého ministra Pavla Drobila se Klaus zastával. „To je docela pozoruhodné, protože zvážíme-li Klausovu hlubokou starost o jakési potenciálně pokřivené přerozdělování bohatství v zemi, pak by si leckdo mohl myslet, že hlavní starost mu budou dělat mafiánské a kmotrovské skupiny,“ ironizuje autor.

Celý článek Jiřího Pehe ZDE

Pehe používá spojení „mafiánské kapitalismus“, které v 90. letech použil nedávno zesnulý Václav Havel. Vzhledem k tomu, že Klaus je spojen s kuponovou privatizací, neměl by se podle něj vyjadřovat tímto způsobem. A protože Klaus schvaluje školné na vysokých školách, má Pehe za to, že i studenti jsou podle prezidenta nátlakovou skupinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …