Pijavice, klíště, tasemnice! Křičí Kalousek na Babiše. Sál bouří

10.07.2015 16:57

Sněmovna dnes po šestihodinové debatě podpořila přes odpor opozice vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb (ETT). Opozice neúspěšně navrhovala zamítnout návrh již v prvním čtení, případně ho vrátit vládě k dopracování. O normě se poslanci dohadovali celých šest hodin a při tom se hlavně šéf klubu poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek navážel nebývale ostře do ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Pijavice, klíště, tasemnice! Křičí Kalousek na Babiše. Sál bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát od Miroslava Kalouska

Poslanci se o EET dohadovali přes šest hodin. Odpor kladla především pravicová opozice. Ta totiž v celém návrhu vidí snahu o likvidaci velké části živnostníků.

„Já vím dvacet let, že to je podvodník a lhář, a vy nejste schopní akceptovat, že váš šéf je lhář a zloděj,“ navážel se v rámci debaty kolem EET do ministra financí Andreje Babiše Miroslav Kalousek (TOP 09/STAN). Ten v podstatě měl za dnešní slovní cíl jenom Babiše. Kalousek se ale ve svém slovním projevu parádně rozjel až těsně před hlasováním, když si vzal záverečné slovo. To už do Babiše pak bil hlava nehlava.

„Já chci protestovat proti tomu, že to jsou rovné podmínky pro všechny. To je argumentace, která trhá mozek z hlavy,“ začal napřed Kalousek bít do normy o EET.

„Vy jste se rozhodli někoho trestat a někomu dát výhodu. Prostě na někoho to uplatnit chcete a na někoho ne. To je ale zvýšení diskriminace nerovného podnikatelského prostředí. Druhá připomínka je, že živnostníci, kteří krátí tržby, tak žádný není v té pozici visící na státním rozpočtu, neboť tenhle diskriminační zločin sem přináší člověk, který do něj zaplatí mnohem méně, než z něj vysaje. Tady totiž sedí pijavice, která dnes více dostává (od státu), nežli odvádí,“ zahlaholil Kalousek a ukázal při tom na Babiše, jenž seděl téměř vedle něj.

Kalousek: Na místě ministra sedí pijavice a také tasemnice...

„... Na místě ministra financí sedí pijavice...,“ zopakoval dále ostře Kalousek, přičemž nestihl větu ani doříct, neboť jej řídící schůze Jaroslava Jermanová (ANO) ostře napomenula slovy, aby volil jiný slovník.

„Dobrá, pokud pijavice, paní předsedající, vám přijde pejorativní, omlouvám se, na místě ministra financí sedí klíště...,“ nenechal se vyvést z konceptu Kalousek, ovšem opět nedořekl. Jermanová totiž znovu zasáhla a v sále se navíc objevila nebývale silná zvuková kulisa.

„Promiňte, klíště a pijavice vzhledem k tomu, že mě tady pan ministr financí mnohokrát označoval za zloděje, tak jistě uznáte, že klíště a pijavice jsou celkem milá zvířátka. Máte, paní předsedající, nějakou alternativu, která by vyjádřila to, co chci říct, a současně vás neurážela?“ oponoval na to však Kalousek.

"Pane poslanče, já být na vašem místě, tak já bych se k této argumentaci vůbec nesnížila. Takže to záleží na vás. Já si myslím, že máte-li fakticky co říct, tak to řekněte a nepouštějte se do osobních útoků," vkročila do Kalouskova projevu opět Jermanová.

„Dobrá, oprostím se od osobních útoků a pokusím se vám říct, že každý živnostník i ten, který občas krátí tržbu, je pořád v situaci, že do veřejných rozpočtů více odvede než z nich dostane, na rozdíl od pana ministra financí Babiše, majitele Agrofertu, který je v pozici tasemnice, která zásadně vždycky z veřejných rozpočtů odsaje víc, než do nich odvede. A tenhle člověk sem přichází trestat živnostníky za to, že málo vybíráme daně," dodal Kalousek do nebývale velkého hluku. A následně dodal: „To je něco, co prostě nemůžeme přijmout a co nikdy nedovolíme! Hezkou dovolenou!"

Nikdy neříkej nikdy...

„Nikdy neříkej nikdy, to v politice opravdu platí, a já chci mít také svobodu nebýt okrádán,“ zareagoval pak na shora uvedené místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

„To není zákon proti živnostníkům, to je lež,“ reagoval na předchozí slova Kalouska Andrej Babiš. „Poctiví živnostníci to vítají,“ dodal. Zdůraznil, že zákon má také narovnat podmínky na trhu, aby odstranil výhodu nepoctivých podnikatelů, kteří neplatí daně. Většina podnikatelů podle něj ale podniká poctivě.

Prý se narovná podnikatelské prostředí

Kabinet si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky – a tedy vyšší výběr daní. Státní rozpočet podle propočtů Ministerstva financí může zavedením systému celkově získat výběrem DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny plátce daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být také účtenková loterie.

Podle záměru vlády budou obchodníci hlásit on-line tržby finančním úřadům. Zákazníkovi vydají účtenku a současně odešlou státu požadované údaje. Počítá se i se zavedením účtenkové loterie. Evidovat se budou platby nejen v hotovosti, ale i kartami, směnkami nebo šekem. Z evidence bude řada tržeb vyloučena, půjde například o placení na úřadech, poštách nebo na veřejných toaletách.

Pravice ale poukazuje na náklady státu i živnostníků na pořízení a provoz systému a hovoří o kroku k likvidaci malého a středního podnikání. Například předseda ODS Petr Fiala vidí v návrhu mimo jiné nebezpečné shromažďování dat v rukou státu. Upozorňoval i na to, že na řadě míst existuje problém s přenosem dat a vysokorychlostním internetem a obchodníci nebudou schopni komunikovat se systémem dostatečně rychle.

Úvodní kolo debaty o předlohách začalo ve sněmovně už v červnu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …