Rodí se stále méně dětí. Za posledních 30 let klesl jejich počet o 900 tisíc

27.12.2011 21:18

V Česku v posledních třiceti letech ubylo dětí. Rodí se jich až o třetinu méně než dříve. Na vině je zejména jiný životní styl a rovné příležitosti pro ženy i muže.

Rodí se stále méně dětí. Za posledních 30 let klesl jejich počet o 900 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Zatímco před 30 roky v zemi žilo 2,41 milionu chlapců a děvčat do 15 let, letos jich bylo zhruba o 880 tisíc méně. Počet dětí je tak menší o víc než třetinu, obyvatel České republiky je přitom více. Statistiky zkreslují jednak cizinci a jednak senioři, kterých je díky lepší lékařské péči a vyššímu věku dožití o poznání více než před 30 lety.

Úbytku dětí nedokázal zabránit ani nedávný porodní boom v roce 2008, kdy přišlo na svět bezmála 120 tisíc dětí. Za propadem porodnosti stojí zejména změny ve společnosti, které s sebou přinesl listopad 1989. Lidé začali cestovat, studovat a budovat kariéru. Dnes se snaží profesně víc uplatňovat i ženy. Statistický úřad dokonce tvrdí, že ve věkové skupině do 34 let je podíl vysokoškolsky vzdělaných žen vyšší než podíl mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…