Šéfka Soudcovské unie pro výměnu Válkové nevidí důvody

10.02.2015 13:00

Výměna ministra spravedlnosti mimo volby narušuje činnost justice, řekla dnes prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová k možné demisi ministryně Heleny Válkové (ANO). K personální změně by podle ní měly vést zásadní důvody. U Válkové ale Zemanová neví o selhání, kvůli kterému by ministryně musela odstoupit. Podobně se vyjádřil předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Informuje o tom ČTK.

Šéfka Soudcovské unie pro výměnu Válkové nevidí důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Navrhované nahrazení Válkové jejím prvním náměstkem Robertem Pelikánem nechtěli Baxa ani Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman komentovat. 
    
"Jsem přesvědčena, že každá výměna ministra spravedlnosti mimo volební cyklus narušuje činnost justice a mělo by k ní být přistupováno pouze ze zcela zásadních důvodů," uvedla Zemanová. U Válkové nezaznamenala zásadní pochybení a ocenila, že s ní bylo možné diskutovat i v otázkách, na které měla stavovská organizace soudců jiný názor. "Za zcela zásadní považuji její přínos při přípravě vzniku reprezentativního orgánu soudnictví," dodala Zemanová. 
    
Baxa už v pondělí uvedl, že neví o žádné fatální chybě ve vztahu k justici, kvůli níž by měla Válková odejít z funkce. Označil ji za korektní a kultivovanou političku. Také předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal v pondělí řekl, že by Válková měla pokračovat. 
    
Dnes Baxa řekl, že obsazení ministerského postu je věcí vlády a politiků. Blíže to komentovat nechtěl s odůvodněním, že představitelé justice čelí podezření ze snahy o zákulisní ovlivňování politiky. "Musíme jednat s každým ministrem," uvedl pouze. 
    
Zemanová doufá, že nástupce Válkové bude ctít kontinuitu připravovaných návrhů a opatření. "Není mojí úlohou zasahovat do práce politiků, a proto ponechám tuto otázku bez komentáře," řekl ke zvažované personální výměně Nejvyšší státní zástupce Zeman. 
    
Válková dlouhodobě čelí kritice kvůli neplnění legislativního plánu i své personální politice. Zástupci opozice upozornili, že nestihla připravit zákony o státním zastupitelství, o soudních exekutorech a o znalcích a tlumočnících, které měla předložit už loni. Pelikána chce na místo Válkové navrhnout vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Válková podle něj sama dospěla k názoru, že splnila svoji misi a odejde z funkce. Rezignaci Válkové nejpozději do 1. března očekává prezident Miloš Zeman. 

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…