Sobotkova kanonáda: Slabý Nečas, mocný Kalousek

20.07.2010 13:35

Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka opět kritizoval koalici. V online rozhovoru na webu Týden.cz totiž uvedl, že hlavní slovo má ve vládní koalici Miroslav Kalousek. Zkritizoval tím Petra Nečase, jenž je podle něj slabý premiér a tančí, jak Kalousek a strana TOP 09 píská.

Sobotkova kanonáda: Slabý Nečas, mocný Kalousek

Premiér Petr Nečas má podle Sobotky prý mimořádně slabou pozici. „I když celá koalice má velkou převahu 118 hlasů, uvnitř má nejsilnější pozici místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který personálně ovlivnil či určil největší počet současných ministrů. TOP se bude snažit posilovat na úkor ODS, to povede k napětí uvnitř koalice," uvedl v rozhovoru Sobotka.

Momentální šéf ČSSD se také opřel do Věcí veřejných. Podle něj strana není politickým subjektem s klasickou demokratickou vnitřní strukturou. „Je to komerční marketingový projekt, na jehož počátku stála skupina pražských podnikatelů, kteří se pohybují současně i v zákulisí pražské ODS. Je tedy sporné, zda ministři VV, vesměs sami podnikatelé, budou plnit spíše politické či komerční zadání. Já bych vsadil na to druhé," zmínil.

Pro vládu ruku nezvedneme

Zdůraznil, že lidi z VV vzal do vlády Petr Nečas a je to tudíž jeho politická odpovědnost. „ČSSD pro tuto vládu hlasovat nebude," doplnil pak k tomu, že hlasy ve sněmovně při vyslovení důvěry vládě sociální demokraté Nečasovu kabinetu nedají.

Nečas ale nezůstal ušetřen ani další kritiky. Podle Sobotky má jako premiér mimořádně slabou pozici. "To že je Nečas slabý premiér, dokládá i jeho bezmocný úsměv nad personální devastací ministerstev a nástupem lidí ze soukromých firem spojených s VV na pozice náměstků," poukázal Sobotka na neobvyklý počet lidí ve vládě spjatých s firmou ABL, kterou do minulého týdne vlastnil ministr dopravy za VV Vít Bárta.  

S touto vládou skončí i podpora bydlení

Sobotka také sepsul celou vládu. „Až tato vláda skončí, nejspíše už v naší zemi žádná podpora bydlení nebude. A to je špatně. Lidé, kteří si pořizují vlastní bydlení platí daně ( DPH, daň z nemovitosti, daň z příjmů) a takto se jim alespoň část těchto daní vrací zpátky. ČSSD nepodpoří retroaktivní omezení stavebního spoření, ani rušení daňové podpory hypoték," zdůraznil nynější první muž ČSSD.

Chceme skandinávský model důchodové reformy

Vyjádřil se také k penzijní reformě. Tu, kterou bude navrhovat právě pravicová vláda, nebude rozhodně prý ČSSD podporovat.

„Budeme podporovat takovou penzijní reformu, která neoslabí průběžný důchodový systém a posílí důchodové úspory střední a mladší generace. Pro posílení důchodového spoření lze dobře využít reformovaný systém stávajících penzijních fondů. Pokud jde o reformy obecně, nebudeme podporovat takové změny, které zvýší nerovnost ve společnosti a půjdou proti zásadám evropského sociálního modelu. Nechceme na východ, upřednostňujeme skandinávský model," dodal Sobotka.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…