Starosta "Čerňáku" žije v jiném světě, tvrdí Vandas. Rozhodl se zakročit

26.10.2011 15:46

Po řadě severočeských měst, kde šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas v minulých týdnech a měsících vystoupil, dorazí i do Prahy. Konkrétně na sídliště Černý most. Vandasovi vadí skutečnost, že se do čtrnácté pražské městské části začali hromadně sestěhovávat nepřizpůsobiví jedinci, kteří prý obtěžují a napadají místní starousedlíky. Vedení "čtrnáctky" s tím navíc nic nedělá. Podle něho totiž situace rozhodně není tak dramatická, jak Vandas líčí. "Pánové z radnice by se ale měli snést z výšin, realita je úplně jiná, než tvrdí," řekl ParlamentnímListům.cz Vandas před mítinkem.

Starosta "Čerňáku" žije v jiném světě, tvrdí Vandas. Rozhodl se zakročit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

A jak se Tomáš Vandas na pražské setkání se svými příznivci připravuje? Neobává se, že v Praze, kde obecně přízeň pro extrémistické strany není tak vysoká, jako třeba na severu Čech, může být vypískán?

Psali jsme REPORTÁŽ:
Na "Čerňáku" je černo i ve dne, říkají lidé. Vítejte v jiné Praze

Hrozí vypískání?

"Vypískán samozřejmě být mohu, určitě dorazí i naši odpůrci," sdělil ParlamentnímListům.cz šéf Dělnické strany. Ten na akci očekává sto až dvě stě účastníků. Útoků na svou osobu se však neobává. "Zatím jsme dostali pouze pozitivní reakce, jediná negativní byla z vedení městské části," dodal Vandas s tím, že právě starosta se k problematice nepřizpůsobivých v dané lokalitě staví velmi chladně.

České Švýcarsko. To je prý Čerňák

"Z jeho vyjádření jsem nabyl dojmu, že Černý most je jakýmsi českým Švýcarskem, idylickou oblastí, kde se nic neděje. Pánové z radnice by se ale měli snést z výšin, realita je úplně jiná, než tvrdí," vysvětlil redakci Vandas.

Tomáš Vandas k zisku dvou mandátů: Dnes Krupka, zítra celá země

Radnice: Je tu klid, jde o Vandasovo PR

Právě zástupci čtrnácté pražské městské části hodnotí přitom Vandasův počin nechápou. "Ostře odmítáme výroky Dělnické strany, že se na Černý most masivně sestěhovávají nepřizpůsobiví a zvyšuje se zde kriminalita. Spíše si myslím, že jde o propagandu samotné Dělnické strany, která si připravuje půdu pro protestní shromáždění," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí „čtrnáctky" Tomáš Kvasnička.

Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policie je na naší straně

Vandas ale kontruje. "Máme své vlastní výzkumy, reakce od lidí. Z těch jednoznačně vyplývá, že nepřizpůsobivých na Černém mostě přibývá," řekl redakci Vandas.

Bitky denně. To je realita

ParlamentníListy.cz vyzpovídaly na téma přistěhovalectví i několik místních. Někteří z nich skutečně potvrdili, že nepřizpůsobivých přibývá.

"Bitky jsou tu na denním pořádku, hlavně s mladými lidmi. Často bez důvodu, nebo kvůli jednomu slovíčku, záminka se vždycky najde," říká muž, který na otázku, zda má situace řešení, krčí rameny. Nerozsekne ji tak zřejmě ani Vandas. "Možná pomůže tomu, že se o tom začne víc mluvit, jinak nevím," řekl redakci jeden z místních starousedlíků.

Proč byl Vandas v ČT, diví se Romea

Zhruba 18letý mladík ze sídliště Černý most má podobné dojmy. "Určitě jich tu (sociálně nepřizpůsobivých, pozn. red.) v poslední době přibylo," svěřil se ParlamentnímListům.cz. A kde že se lidé, kteří se do lokality přistěhovali, zdržují?

Místo bytu sklep

"Nevím, vybydlené domy tu nejsou. Zřejmě jsou ve sklepích, nedávno jsme našli zrovna v našem roztahané věci," řekl redakci mladík.

Zda se i on půjde podívat na středeční mítink, sdělit nechtěl. Prý ještě neví. Zda setkání, které na Černém mostě začíná v 17:30, svou přítomností i zástupci dalších uskupení, třeba mladí anarchisté, se ukáže až na místě.

Anarchisté s překvapením

"My nesmíme ani naznačovat. Nic o tom nevím, nemůžu to potvrdit, ani vyvrátit," řekl ParlamentnímListům.cz politolog a anarchista Ondřej Slačálek.

Z Prahy na sever

Středeční setkání Děnické strany je první z řady mítinků, které Vandas na tento týden chystá. Ty další se uskuteční v pátek v Havířově a Ostravě, v sobotu pak v Karlových Varech.

Svými shromážděními reaguje Dělnická strana zejména na rostoucí sociální nepokoje, které rozdmýchavájí život Čechů zejména na severu Čech. V tamějších městech Rumburk, Varnsdorf nebo Nový Bor došlo od léta již k řadě napadení. Potyčky vypukly zejména mezi přistěhovalci z řad Romů a místními starousedlíky.

Čtěte také:

 Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…