Tvrdě na chudé a flákače. Pravice pobláznila národ, odborník má strach

05.12.2011 4:35

Lidé, kteří ztratí práci, by neměli pobírat více než naprosté minimum finančních prostředků, současná podpora v nezaměstnanosti totiž motivuje "nemakačenka". Připadá vám jako člověku, který mezi svými blízkými nějakého nezaměstnaného má, podobný názor hodně mimo? Pak raději vezměte na vědomí, že většina lidí ve vašem okolí si myslí přesně toto.

Tvrdě na chudé a flákače. Pravice pobláznila národ, odborník má strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní těžkooděnci v nočních ulicích Prahy

Čísla společnosti STEM ukazují, že má stejný názor dokonce 70 procent dospělých. A ti podle politologa Rudolfa Kučery klidně zařadí člověka bez práce automaticky mezi nepřizpůsobivé, kteří práci vlastně ani nehledají, protože se naučili žít ze sociálních dávek. Taková radikalizace české společnosti směrem k tvrdé pravici je prý z velké části dílem pravicových politiků a jejich volební kampaně do sněmovny v roce 2010.

Související: Nemakají, ale žijou si skvěle. Národ proti nezaměstnaným


Schvalují stav, který by sami nechtěli zažít. A neuvědomují si to

"Toto už jsou hodně nebezpečná čísla, ukazuje to podle mě docela jasně na skutečnost, že lidé si přestali uvědomovat, jaká je vlastně skladba nezaměstnaných. Kdyby si uvědomili věkovou strukturu, všechny možné aspekty, které mohou ke ztrátě práce vést, nemluvě o nedostatku pracovních příležitostí v řadě regionů, asi by se ta čísla změnila," řekl Kučera ParlamentnímListům.cz. Lidé si prý neuvědomují, že de facto schvalují trestání spoluobčanů za to, že ztratili práci a házejí tak všechny do jednoho pytle s těmi, kteří opravdu práci nehledají a nikdy hledat nebudou.

Premiér Nečas na ústecké konferenci ODS:


Na základě výroků pravicových politiků, mnohdy z velkých stran, vůči nepřizpůsobivým a zátěži, kterou představují pro český sociální systém, prý začala velká část společnosti tyto dvě skupiny zaměňovat. "Je to jeden z vedlejších efektů kampaně pravicových stran požadující razantní škrty a změny právě v sociální sféře. V kombinaci s pozdějšími nepokoji na severu Čech a souvisejícími silnými výroky některých vrcholných politiků pak nastal tento poměrně nebezpečný trend. Prostě a jednoduše to česká pravice se svou pravicovostí přehnala a zašla za hranici, kam pravice v civilizované zemi nikdy nesmí zajít," hovoří Kučera o trendu mírného "hnědnutí" na české politické scéně.


Politici hrubnutí společnosti podporují a těží z něj

"Je už opravdu načase jasně si říci, že tuto náladu ve společnosti je třeba poněkud krotit, protože to může eskalovat. Mohlo by se třeba k těm nicneříkajícím číslům občas zveřejnit, jak je to třeba s věkovou a hlavně sociální strukturou nezaměstnaných, společnost si musí uvědomit, že to postihuje nemilosrdně všechny její vrstvy a může se to stát úplně každému," apeluje na politiky odborník. Na celé věci je ale podle něj strašlivá především jedna věc. Politici tyto nálady prý spíše podněcují ve snaze odvést pozornost. Nezodpovědný sociální experiment tu tak jde ruku v ruce s jejich praktickými potřebami, když naznačují, že je nezaměstnané třeba za jejich údajnou pasivitu ekonomicky trestat.

Trendem je nyní podle politologa, a zmíněný výzkum STEMu to nade vší pochybnost ukazuje, popularizace české politiky v tom špatném slova smyslu. Obává se dokonce, jak uvedl, že v případě voleb konaných v této době by rozumný politický subjekt, který nenabízí tvrdá, rázná a dostatečně populistická řešení, neměl šanci výrazněji uspět. Občané totiž nejsou právě nakloněni slovům o nutnosti zachovat sociální síť, řešit romskou problematiku strukturálně. "Už je to příliš daleko a nejsem si jistý, zda je cesty zpět. Vrátit se k rozumu poté, co jsme nastoupili na cestu rychlých řešení, vzájemné nevraživosti a sociální necitlivosti bude nesmírně obtížné," uzavírá své varování pro ParlamentníListy.cz Kučera.

SLEDUJEME téma: Romové


70 procent. Tolik lidí chtělo jiným snížit dávky. A poslat je na ulici 

Příliš pochopení pro nezaměstnané a výši toho, co pobírají, není patrné z výzkumu agentury STEM. Podle jeho výsledků si 63 procent dotázaných myslí, že stávající úroveň podpor a sociálních dávek nemotivuje nezaměstnané k tomu, aby si hledali práci. Proto nepřekvapí, že stejný podíl respondentů se vyslovil proti tomu, aby stát zvýšil podporu v nezaměstnanosti. A 70 procent dotázaných radí vládě poskytovat jen minimální dávky, aby každý byl nucen najít si zaměstnání i za cenu méně kvalifikované práce, rekvalifikace nebo i přestěhování.

„Každý má tu motivaci jinak nastavenou. Někdo se s podporou nebo sociální dávkou uspokojí, přizpůsobí se její výši. Proto jsme teď spojili přiznávání také s možností veřejně prospěšných prací," říká pro Parlamentnílisty.cz místopředsedkyně Věcí veřejných a členka sněmovního výboru pro sociální politiku Dagmar Navrátilová.


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…