Úplatek od Drobila? Michálek je úplně mimo, míní jeho nadřízená

20.06.2011 12:45

VÍME PRVNÍ Bývalá první náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková ParlamentnímListům.cz potvrdila, že odměna pro Libora Michálka 150 tisíc korun nemohla být v žádném případě snaha korumpovat tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, jak spekulovaly Lidové noviny a Libor Michálek.

Úplatek od Drobila? Michálek je úplně mimo, míní jeho nadřízená

Podle Michálka mohlo jít v případě odměny o „nepřímé uplácení". Pavel Drobil ale říká, že šlo o standardní odměnu, která se každý půlrok vyplácela všem manažerům v resortu. Jeho slova pro LN potvrdil i náměstek ministra Tomáš Vrbík a pro ParlamentníListy.cz i Rut Bízková, která navrhla maximální výši odměny.

více: Michálek dostal odměnu 150 tisíc. Před tím, než zveřejnil kauzu Drobil

Standardní postup

Tehdejší první náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková, která odměnu Michálkovi dle platných předpisů navrhla v plné výši, říká, že vše probíhalo naprosto standardně.

SLEDUJEME kauzu Drobil

„V každém případě platí, že odměny jsou v rezortu dvakrát ročně pro ředitele velkých rezortních organizací, kterých je asi čtrnáct a Státní fond životního prostředí je jedna z těchto organizací. V červnu a listopadu dostávají odměnu. Kolik mohou dostat, je dáno násobkem průměrného platu na základě vnitřního předpisu ministerstva. Vždy pak přijde rozepsané, kolik příslušný náměstek, pod kterého spadá daná rezortní organizace, může jejímu řediteli přiznat. U pana Michálka to bylo 400 tisíc, protože ředitel fondu mohl dostat nejvyšší násobek platu, protože má velkou odpovědnost a podepisuje miliardové smlouvy. To není nic neobvyklého. Tomu pololetí, co byl ve funkci, odpovídalo 400 tisíc," řekla ParlamentnímListům.cz Rut Bízková.

Bízková navrhla 400 tisíc, Drobil to snížil na 150 tisíc

„Když přišel ten rozpis, kde je napsáno, do jaké výše může dostat tu odměnu, tak já jsem řekla ano, ať se mu dá tolik peněz. Můj návrh na tuto odměnu šel do odboru, který to dále zpracovává a který to předkládá panu ministrovi a pan ministr řekl, že si myslí, že Michálek až tak dobrý není a tu odměnu mu snížil. To je pravda. Takhle to bylo. Byla to normální regulérní odměna, kterou dostávali ostatní. Pan Michálek dostal menší částku než bylo teoretické maximum. Ale nebyl jediný. Za pana ministra Drobila se tyto odměny dost pokrátily. To je celé," dodala Bízková.

Ke kauze také: Kauza Drobil nebo kauza Michálek? Víme, jak to tenkrát bylo 

„Já bych nechtěla panu Michálkovi ublížit a nevím, jak to přesně řekl, ale jestli si myslí, že v tom byl nějaký úplatek, tak to je úplně mimo realitu. Za pravdu nelze bojovat nečestnými argumenty. Šlo o normální chod úřadu, kdy manažerovi nebyly přiznány odměny v plné výši, jaké mu přiznány býti mohly. Nic jiného v tom nebylo," říká Bízková.

Michálek se o svou odměnu zajímal

Rut Bízková dále uvedla, že Michálek opravdu věděl, že mohl dostat větší odměnu, 400 tisíc místo obdržených 150 tisíc. Jelikož Drobil přivedl na ministerstvo nové lidi, kteří se zaučovali, tak se rozdávání odměn zpozdilo.

„Na Michálka tlačili jeho účtaři: ´my musíme připravit výplaty, tak ať vám řeknou, kolik vlastně dostanete odměnu´. Peníze totiž vyplácí fond, ne ministerstvo. Ministr rozhoduje definitivně o výši odměny, kterou mu navrhne náměstek, a tu vyplácí fond. Takže pan Michálek se mě na výši své odměny ptal a já jsem mu řekla, že předběžně jsem mu to navrhla v této plné výši, ale nemohu mu to potvrdit definitivně, neboť to není schválené ministrem. Je možné, že byl snížením zklamaný, ale to neznamená, že by za tím byla nějaká korupce," vysvětlila Bízková.

Drobil: Už vím, proč mě Michálek nemá rád

Drobil ParlamentnímListům.cz potvrdil, co řekl i LN, že nejprve nechtěl Michálkovi odměnu vůbec vyplatit, ale náměstek Tomáš Vrbík ho přemluvil, aby tak neučinil. „Řekl mi, že by to znamenalo vyhlášení války Michálkovu fondu, takže jsem nakonec souhlasil s částkou 150 tisíc. Pan Michálek o tom velice dobře věděl," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

podrobné vysvětlení Pavla Drobila:

Drobil: Pan Michálek dobře ví, že se nemohlo jednat o žadný úplatek

Michálek to ale popírá. „To je pro mě nová, úsměvná informace," řekl LN Michálek. Avšak z vyjádření Rut Bízkové pro ParlamentníListy.cz vyplývá, že se Michálek o výši své odměny zajímal a věděl, že mohl dostat i 400 tisíc korun.

„Už mi asi začíná docházet, proč mě pan Michálek nemá tolik rád. Protože se ukázal jako naprosto neschopný manažer, tak jsem mu sáhl na odměnu a místo 400 tisíc dostal v uvozovkách jenom 150 tisíc. To se asi neodpouští. Také mě zaráží, proč Lidové noviny nezavolaly paní Bízkové, ačkoli jsem je informoval, že ona navrhovala dle platných předpisů původní navrhovanou výši odměny," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…