Vondra si vychutnává Kalouska. Zákonem a slovy o gaunerech

30.03.2011 16:23

Jak na houpačce si musí připadat ještě stále ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v boji s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o mediální přízeň. Vládě předložil návrh na nákup zbraní ze zahraničí bez prostředníků, který Kalouskovi moc nevoní. Částečně si tak naklonil opozici.

Vondra si vychutnává Kalouska. Zákonem a slovy o gaunerech

Frontální útok od koaličních partnerů i ze strany opozice v souvislosti s kauzou ProMoPro Alexandr Vondra přežil a začíná zvedat hlavu. Jako úder proti údajnému iniciátorovi své mediální popravy Miroslavu Kalouskovi předložil Vondra společně s ministrem vnitra, průmyslu a obchodu, ale i zahraničních věcí novelu zákona  na nákup zbraní ze zahraničí přímo, tedy bez prostředníků.

Mstitel Vondra

V úterý na tiskové konferenci ministr obrany Alexander Vondra spočítal, že nákupy přes prostředníky prodražily v minulých šesti letech armádní zakázky o zhruba 1,5 miliardy korun. Ve večerních Událostech, komentářích pak přilil ještě olej do ohně. „Naprosto odmítám, aby tady Miroslav Kalousek byl jakýmsi arbitrem mé cti," rozohnil se. „Já jsem na rozdíl od něj člověk, který nemá za kamarády zbrojaře, nemám v rodině galerku," dodal překvapivě tvrdě Vondra, jenž čelil dotazům moderátora Martina Veselovského.

SLEDUJEME téma kauza Vondra
Podrazil jste mě, vyslechl si Vondra. A mlčel

Zavolali jsme Landovskému, co říká na Vondru. Takhle to dopadlo
Vondrovo nové trápení. Dával práci podezřelému muži
Armáda utratila o miliardu a půl více. Vondra: Nakupovala přes prostředníky

Navrhovaná novela implantuje do českého právního řádu  novou směrnici Evropské unie, čímž se má  zjednodušit obchod s vojenským materiálem na unijním trhu. Hlavní zjednodušení přinese zrušení dovozních licencí při obchodu v rámci členských zemí EU. Licence na vývoz tak bude platit po celé unii a k převozu nebo dovozu do jiných států nebude nutné mít žádné další povolení.

Stínoví stojí za ním

Ministr financí Miroslav Kalousek naopak tvrdí, že změna zákona výrazné úspory nepřinese. Vondrovi se však v souvislosti s tímto návrhem povedlo naklonit si i opoziční poslance. „Tento krok měl být učiněn dávno, už při nástupu Alexandra Vondry do funkce. Ostatně naše strana omezení prostředníků při nákupu zbraní navrhovala již dávno," odpověděl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr obrany za sociální demokracii Petr Hulinský. Podle něj je nicméně na škodu, že Vondra nepředložil návrh na transparentní výběrová řízení. 

Za Vondrou stojí i stínový ministr obrany komunistů. „Praxe prostředníků se moc neosvědčila a dost se prodražila. V tomto kroku stojím jednoznačně za panem Vondrou," sdělil redakci Alexandr Černý. Podle něj se  jedná o jasný mediální protiútok zamířený na Kalouska. „ Je známo, že pan Kalousek má mezi zbrojaři celou řadu přátel, jako například panu Hávu, ale bezprostřední nákup  přinese do budoucna úspory pro Česko, což je podstatné," uzavřel Černý.

Nejde o šlechetné gesto

Nicméně objevují se i střízlivější hlasy. „Celou dobu měl Kalousek jako náměstek ministra obrany v gesci zbraně a to je jasné už od začátku. Navíc prohlásil, že se na tom sice neušetří, ale nemá problém takovou novelu podpořit," vysvětlil mediální expert Petr Žantovský a dodal, že je nutné připomenout určité vztahy.

„Alexandr Vondra byl velvyslancem v USA, část výzbroje naší armády pochází z USA a jim jde o to, aby určité systémy nákupu zbraní u nás byly změněny. Takže nejde o šlechetné gesto, ale o politický a lobbistický zájem," uvedl Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …