„Zpravodajci CIA měli v Afghánistánu palety peněz. Ukazovali prstem a dělili. Nemáte ani představu, co se tam dělo!“ Zdroj z Izraele pro PL

21.08.2021 4:42 | Kauza

Situace v Afghánistánu je naprosto nepřehledná. Hnutí Tálibán během několika desítek hodin ovládlo zemi, na internetu se nejvíce hledají záběry jejich krutostí. PL měly možnost vidět nejen fotografie, ale i videa poprav. Poskytl nám je izraelský zdroj, který toho času pobývá na území České republiky. Celému ději by se prý chtěl zasmát, kdyby „nestál krk“ tisíců pomocníků Západu. Koho přesně mínil?

„Zpravodajci CIA měli v Afghánistánu palety peněz. Ukazovali prstem a dělili. Nemáte ani představu, co se tam dělo!“ Zdroj z Izraele pro PL
Foto: archiv redakce
Popisek: Video sdílely stovky tisíc uživatelů s popiskem „Tálibán úřaduje“. Záznam zachycuje hromadnou popravu

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
„Nejsem si jistý, že v České republice, která nemá žádné výrazné zkušenosti ve spolupráci s USA na zahraničně-zpravodajských akcích, chápete, jak to chodí. Pravda je ta, že americká CIA má stejně jako vaše BIS ohromný rozpočet. Jsou to peníze, které se v hotovosti vyplácí spolupracujícím lidem, normálně se to vyplácí z ruky do ruky. V Afghánistánu se to dělo roky. Jak přesně? Normálně. Vytvoříte síť, kterou platíte za informace. Američany zajímaly informace komplexního rázu. Od dění v Badachšánu (provincie na severovýchodě země v podhůří Hindúkúše, pozn. red.) až po jižní provincie Kandahár a Helmand. Tyto informace se sebraly, pak se vysílaly do ústředí CIA a tam s nimi nadále pracovali,“ popisuje náš izraelský zdroj. „Muselo toho být co nejvíc, aby se ty částky obhájily!“

Co se jím zastupovaného státu týká, nechtěl být konkrétní. „Pokud jde o Mossad, tak ten na území Izraele nepůsobí. Co se Afghánistánu týká, tam si nemyslím, že by byl akční rádius,“ přibližuje.

Co přesně se v této zemi, u níž nikdo není schopen říci ani přesný počet obyvatel, děje, ovšem tuší.

„Tam nešlo o žádnou Ameriku. Tam šlo především o chování stovek lidí ze CIA. Ti tam pracovali, sbírali informace a vytvářeli sítě proti Rusku, proti Číně. Jestli se Čína rozpíná a Rusko po jejím boku, Amerika moc dobře chápala, že vede boj, který nemůže vyhrát. Takže nakonec ustoupila, stálo to strašné peníze. Viděl jsem propočty, které měli odborníci americké armády třeba na lidské operace. Počítali, kolik stojí amputace nohy v New Jersey, a kolik je vyjde v Kábulu. Tak byli radši zalezlí a posílali ven místní. Měli na všechno tabulky, přesouvali tam stovky milionů dolarů ročně. Bezvýsledně. Rusové se beztak s Tálibánem domluví a Čína tam bude taky,“ přibližuje.

Na jeho slova bude nutné navázat výpovědí místopředsedy Česko-slovensko-afghánské obchodní komory Fawada Nadriho. Tento Afghánec pro PL popsal stav věcí bez přikrášlení.

„Víte, když vrchní velitel ozbrojených sil zakáže vojákům střílet a bránit svou zemi, a tvrdí, že o všem jedná, tak se není čemu divit. Prezident Ašraf Ghaní jako vrchní velitel zakázal armádě čelit Tálibánu se zbraní v ruce, stále mluvil o tom, ať počkají, že chce o všem jednat a předat moc v poklidu. Pak se najednou sebral a utekl ze země. Vojákům to lámalo srdce, že nemohli zemi bránit před Tálibánem. Vojáci a speciální jednotky se nechtěli vzdát, nechtěli odevzdat své zbraně. I civilisté moc dobře věděli, co na ně přichází za hrůzu, ale nemohli nic moc dělat sami. Přesto se na mnoha místech ozbrojili a bránili sami, bojovali, jenže to už vám média neukážou, a místo toho se tvrdí, že všichni buď utekli, anebo se dobrovolně vzdali,“ řekl redakci.

Izraelský zdroj to chápe.

„CIA opět podcenila nepřítele, protože ona tam k tomu přistupovala jako ke hře. KGB na konci osmdesátých let, to ji vedl, myslím, Yuri Vladimirovich Andropov, nejenže sbírala data, ale reálně se infiltrovala do systému. To CIA neumí, protože se snaží pracovat v rukavičkách, především tak, že odposlouchávají, sledují, úkolují. Vaši BIS, řadu dalších služeb úkolují. Ale hlavně se nechtějí ušpinit. Takže realita roku 2021 vypadá tak, že se rychle sbalí a zmizí bez ohledu na ztráty. Až po tom, co se začalo křičet, že tam zůstali spolupracovníci, což jsou jejich informátoři s rodinami, tak začali evakuovat. Je to vtipné, když víte, že to je všechno globálně marné. Tálibán vyvraždí, koho uzná za vhodné, zatímco OSN a NATO budou čekat. Nevím, co dělají v těchto obrovsky bohatých organizacích. Když se něco stane, Izrael reaguje v jednotkách hodin. NATO a OSN se musí nejprve sejít. Tedy abych byl přesný, svolat členy a rokovat. A hlavně kontrolovat aktuálnost prověrek, aby mohli mluvit nahlas. Je to vtipné. Myslím, že drtivá většina zpravodajců CIA ani neví, kde je provincie Ghór…, a to mám USA rád, žil jsem tam a pracoval pro ně,“ rozvádí dále.

Z jeho slov šel vyčíst především vztek. Nad údajnou liknavostí a přezíravostí Západu a nemohoucností evropských armád.

„Kde je Německo, Francie, které tam posílají stovky milionů eur ročně, pokud mluvím o oficiálních sumách. Ty neoficiální tam putují v diplomatických zásilkách a slouží k úplatkům, úplně stejně se tímto způsobem zbrojí. Celý ten region je zatížen středověkem. Tam se dějí věci, které vůbec nehodlám popisovat,“ řekl s odkazem na některá videa, jež měla redakce PL možnost vidět.

Hrubé násilí a popravy civilistů před zraky ostatních doprovází hurónské pokřikování „Allahu Akbar“.

Co dál? Izraelský zdroj to prý vidí jasně.

„Nic. Ze země se vyženou média, vyčistí se rozvědka západních států, popraví se nespolehliví a bude se vládnout. Problém Evropy je v tom, že ta země je natolik velká, že může přikrýt stovky až tisíce potenciálních teroristů. Ti se nebudou muset nikdy ukrývat, budou normálně žít, trénovat, školit se. Proto nerozumím tomu, že CIA sbalila s předstihem kufry a ostatní evropské státy jen žasnou a čekají, až jim dá pokyn začít něco dělat. Takto by Izrael nepostupoval,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…