Afghánský politik tajně pro PL: „USA sledují zcela jiný záměr. Cíl je Putin. Jde o Turkmenistán a Tádžikistán. Co dělá NATO, kde je Brusel?"

27.08.2021 4:43 | Rozhovor

EXKLUZIVNĚ ParlamentnímListům.cz se podařilo hovořit s vysokým zástupcem afghánské samosprávy. Jde o významnou postavu rovněž na mezinárodním poli. Chtěl zůstat v anonymitě, hovořit s médii se prý v těchto dnech nevyplácí. I přesto naší redakci a českým čtenářům osvětlil, co se v jeho rodné zemi děje. Rozhovor probíhal v angličtině a přinášíme z něj nejpodstatnější pasáže.

Afghánský politik tajně pro PL: „USA sledují zcela jiný záměr. Cíl je Putin. Jde o Turkmenistán a Tádžikistán. Co dělá NATO, kde je Brusel?"
Foto: Archiv redakce
Popisek: Vlajka Afghánistánu

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Na otázku, co se v jeho zemi děje, je prý snadná odpověď. Jde o krok zpět. „Je těžké uvěřit, že by snad Spojené státy toto činily bez rozmyslu. To není možné. Už v roce 2001 Zalmay Khalilzad, americko-afghánský diplomat, uvedl, že je třeba Tálibán omezit a zabránit jeho šíření. Tento zkušený muž americké administrativy působil za prezidentů Bushe i Obamy. Jeho mandát je nezpochybnitelný. Takže nyní nic neplatí?" ptá se náš zdroj.

K jeho dalším slovům se dostaneme.

Nyní je důležité ukázat aktuální obraz Afghánistánu, kde prý panuje víc než zmatek.

Dokládá to nejen svědectví našich tamních zdrojů, ale také informace ostatních médií. „Letiště v Kábulu. Epicentrum dění v celé zemi. Na místě dál pokračuje chaos, tisíce lidí se chtějí dostat pryč. Tráví tu dny i noci. Na palubu by se neměl dostat nikdo bez potvrzení o předchozí spolupráci se spojenci," uvedla například ČT.

Do všeobecného zmatku se přidal fakt, že právě do Kábulu dorazil druhý nejvýznamnější muž Tálibánu, Abdul Ghání Barádar, který je považovaný za možného vůdce země, kterou radikálové ovládli minulý týden.

Zalmay Khalilzad (repro Youtube.com)

Podle našeho zdroje jde o velice významná jména na poli mezinárodních vztahů. „Toto nejsou začátečníci. Jestli si západní rozvědky, které zde roky působily, dosud neudělaly obrázek, o tom silně pochybuji. Rozvědky mají zcela detailní informace o rodinných vztazích, mají zmapované ekonomické toky, školící centra. Věděly, jak nebezpeční tito lidé jsou. A ačkoli to věděly, zničehonic odešly. To se nestává. Důvodem rozhodně není tato země, cíl vidím v ruském prezidentu Putinovi," vysvětlil.

Jistým vodítkem k pochopení všeho bude globus. Nebo mapa. Stačí se totiž podívat, s kým Afghánistán sousedí na severu. „Ovšem. Klíčovou roli v procesu sehraje destabilizace dvou bývalých států Sovětského svazu. Z mého pohledu jde primárně o Tádžikistán a Turkmenistán."

Tádžikistán má na svém území přes devadesát procent věřících muslimů, Turkmenistán je prezidentská republika. Bývalý prezident Nijazov v minulosti ovšem nařídil, aby se základy islámu učily ve školách. V náboženských třídách na školách a v mešitách se v arabštině učí o Koránu či o historii tohoto náboženství.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
„Přesně tak to je. Ale interpretace islámu v podání hnutí Tálibán je něco absolutně jiného. Je pravdou, že Američané za sebou v zemi nechali spoustu zbraní a vojenské techniky. Ta v rukách hnutí s největší pravděpodobností poslouží k výpadům a guerillovým útokům právě na zmíněné země. Protože to Rusko velice rychle pochopilo, začalo v Afghánistánu jednat," rozvádí dále náš zdroj.

„Není mi jasná jediná věc. Působnost NATO a zástupců Bruselu. Co ti dělají? Pošlou sem peníze, aby si koupili klid a ochránili koho, zbraně a techniku?“ ukončil rozhovor pro PL náš afghánský zdroj.

Převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem prý nemusí vést k dalšímu rozmachu radikálního islámu ve světě, domnívá se bývalý český velvyslanec v zemi Petr Štěpánek. Tálibán má podle něj zájmy pouze v Afghánistánu, o převzetí světovlády neusiluje. Štěpánek to řekl v rozhovoru ČTK.

Přiznal, že tak rychlý pád afghánské vlády nečekal. „Myslím si, že můžeme do značné míry vyloučit rozmach radikálního islámu, alespoň ne přímo, protože Tálibán je primárně afghánské, respektive paštunské nábožensko-politické hnutí, které je soustředěné na Afghánistán a jako takové nemá ambice dobývat se nějaké světovlády,“ poznamenal.

Dokáže si představit, že se nyní Tálibán bude chtít prezentovat jinak než před dvaceti lety. Poznamenal, že islámské právo šaría je „oceán různých názorů na řadu věcí“ včetně role žen ve společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…