Omnipol ani Maďaři Aeru nepomohli

08.04.2021 19:57

Největší tuzemský výrobce letadel, Aero Vodochody, může doplatit na partnerství s Omnipolem a maďarskými investory. Kamenem úrazu se stal nový letoun L-39 NG, do něhož Aero vložilo veškeré personální i finanční síly. Ačkoliv Omnipol sliboval Aeru proniknutí na zahraniční trhy, zakázky na odběr letounů se zdají nejisté.

Omnipol ani Maďaři Aeru nepomohli
Foto: aero.cz
Popisek: Bojové letouny - ilustrační foto

Zveřejněné výsledky hospodaření za rok 2019 ukazují, že Aero hospodařilo se ztrátou a ačkoliv společnost za loňský rok očekávala až dvonásobný nárůst tržeb a návrat do černých čísel, změna se nekoná. Na vině může být především špatná strategie bývalého vedení, které vsadilo vše na výrobu a vývoj cvičného letounu L-39 NG a zrušilo veškeré ostatní civilní programy, na kterých Aero stavělo. 

Vlastník Aera, skupina Penta Investments, viděla řešení v prodeji továrny do maďarských rukou, jmenovitě Andráse Tombora, člověku blízkému premiéru Orbánovi. Ačkoliv ÚOHS schválil transakci už loni v říjnu,Tombor není schopen refinancování zajistit a obchod se odkládá. 

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Podle důvěryhodného zdroje má zadrhnutí transakce souviset i s potížemi spolumajitele Penty Haščáka, který na Slovensku čelí trestnímu stíhání: Jeden z nejbohatších Slováků je podezřelý v kauze Gorila, která souvisí s uplácením vysokých slovenských politiků a úředníků společností Penta, která měla údajně výměnou za úplatky získat vliv na privatizaci a chod některých podniků. Reputační problémy Penty můžou potenciálně ohrozit i bezpečnostní prověrku NBÚ, kterou společnost vyrábějící vojenskou leteckou techniku potřebuje. 

Ani další předpokládaný menšinový vlastník Aera, zbrojařská firma Omnipol, Aeru nepomohl. Ze všech slibovaných zakázek do zahraničí zatím žádná pořádně nevyšla. Přitom Omnipol loni na podzim sliboval, že do konce roku bude mít dva nové kontrakty na L-39NG.

Dlouhé roky Omnipol prezentoval svůj úspěch prodejem letounů pro senegalské vojenské letectvo. Přestože již na začátku roku 2018 byla uzavřena předběžná dohoda o prodeji 4 kusů letounů, dodávky pro Senegal jsou v tuto chvíli odsunuty na neurčito. Na vině je nedořešené financování celého projektu. 

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí
Nově se objevila informace o tom, že Aero Vodochody dodá dvanáct nových cvičných letounů do Vietnamu. Zakázku v hodnotě několika miliard korun podepsalo vietnamské ministerstvo obrany s Omnipolem. 

Dá se spekulovat, že optimistická tvrzení o nových zákaznících pro L-39NG byla především PR, které mělo ovlivnit banky k financování prodeje Aera. Není ale divu, že se banky do financování prodeje ztrátového podniku nehrnou, a to i ačkoliv patří Česká republika mezi pouhých devět zemí, které dokáží kompletně vyvinout a postavit vojenský proudový letoun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…