Satisfakce? Vojenští policajti rozprášení za Parkanové a Bartáka hlásí klid

13.06.2012 19:59

Ve vojenské policii nezůstal kámen na kameni. Postarali se o to Vlasta Parkanová a Martin Barták, kteří se vystřídali v křesle ministra obrany. Nyní se začíná ukazovat, že důvody zničení fungujícího aparátu a dvou útvarů mohly být dost pochybné. Za SOG se nedávno postavil jejich britský velitel z Afghánistánu a v případu CASA se také hnuly ledy. Policie chce obvinit Parkanovou. A jak to spolu souvisí?

Satisfakce? Vojenští policajti rozprášení za Parkanové a Bartáka hlásí klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Detektivové protikorupční policie chtějí, aby byla poslankyně Vlasta Parkanová kvůli cause armádních letounů CASA zbavena imunity a vydána k trestnímu stíhání. Mluví se i o obvinění dalšího člověka, bez poslaneckého mandátu. Právě Parkanová se s Martinem Bartákem, když byli ministry obrany, nejvíce podepsali na konci bývalé struktury vojenské policie. Za nich byl postupně zlikvidován Útvar speciálních operací vojenské policie SOG, ale i zvláštní odbor vojenské policie, jenž měl nálepku – protikorupční. Možná se nyní ukazuje, jak naznačovaly již dříve ParlamentníListy.cz, že likvidace byla cílená. Bývalí příslušníci těchto jednotek však hodnotí vše velmi střízlivě.

Likvidátoři Parkanová s Bartákem

Postup likvidace probíhal v několika na sebe navazujících vlnách. „Za ministryně Parkanové musel ve funkci skončit náčelník Vojenské policie Oldřich Kubát a nový náčelník Vladimír Ložek z důvodů dodnes neobjasněných útvar SOG rozložil. Zrušit se ho podařilo za následujícího ministra Martina Bartáka. Krátce na to byl zrušen i odbor Vojenské policie vyšetřující korupci na Ministerstvu obrany, například známou kauzu Vojenské ubytovací zprávy a jiné,“ popsal pro ParlamentníListy.cz již dříve elitní bojovník SOG, který si nepřál být jmenován.

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí

Útvaru pomohly do hrobu i články, že jeho příslušníci utekli z bojů v Afghánistánu a nechali v nich samotné Brity. Právě Martin Barták pak poslancům branně bezpečnostního výboru předložil zprávu o zrušení útvaru s tím, že v Lógaru operačně nepůsobil a nevyjížděl mimo základnu.

Vše o letounech CASA ZDE

SOG byla nejlepší

Tato nařčení vyvrátil nedávno zcela jasně plukovník ve výslužbě, držitel mnoha vyznamenání a bývalý velitel bojového uskupení ISAF střed Richard Westley, pod jehož velení spadala roku 2007 i česká speciální jednotka SOG bojující v Afghánistánu. O jednotce hovoří jako o naostřeném hrotu svého meče. Právě Češi prý provokovali nepřítele k minometné palbě, což bylo extrémně nebezpečné.

„Jakoby říkáte: tak pojď, tady jsem. A čekáte, až vystřelí, zaměříte ho a pak zničíte. Takže je to velmi, opravdu velmi odvážný čin, ale bylo také nesmírně důležité, že Češi pochopili, jaký to má význam pro nás pro všechny a byli připraveni nést toto riziko v náš prospěch,“ doplnil a obecně mimo jiné dodal: „Vše, co jsem v podání české jednotky SOG viděl, bylo pozitivní. Byli to jedni z nejlépe bojujících vojáků, se kterými jsem měl kdy to privilegium spolupracovat. Ti nejlepší!“

Potěšení bojovníci

V hlase bojovníka, jenž se dříve pro ParlamentníListy.cz anonymně vyjádřil o likvidaci svého útvaru SOG Parkanovou a Bartákem, bylo nyní znát potěšení. „Co se týče Westleyho satisfakce to pro nás samozřejmě je. Když si zadáte do vyhledávače SOG, tak vyjede milion článků, jací jsme byli lumpové, zmetci a zbabělci. Jde nám o to, aby tam naše děti a kamarádi viděli pravdu od člověka, který nám velel. Největší satisfakcí by bylo, kdyby ministerstvo obrany přiznalo, že vojenská policie fungovala dobře. Teď už do toho ale nikdo nepůjde, ani z politiků,“ sdělil.

„O letounech CASA vím prd, ale bylo by dobré Parkanovou vydat, abychom se dozvěděli pravdu. Jestli tam byla nějaká lumpárna, jakože s Bartákem po boku nemohla nebýt, ať se vyšetří. Ať se rozkryje, kam ty peníze plynou, ty miliardy,“ doplnil. Jeho spolubojovník z SOG Miroslav Lidinský hovořil podobně: „Od britského velitele to byla satisfakce pouze v osobní rovině, protože si člověk po letech může říct, že konal správně. Konec útvaru SOG jsem uzavřel a nechci se tím zabývat. O své pravdě nepochybuji. Otázka kolem letounů CASA je, jak to posoudí lidé, co dnes zvedají prst a ukazují. Bál bych se toho. Když se totiž podíváte na politickou kulturu kolem nás, je to smutné.“

Pro exnáčelníka telenovely

Dost zajímavý je názor tehdejšího náčelníka Vojenské policie, jenž oba útvary řídil, Oldřicha Kubáta. „Nemám pocit, že by z toho bývalá ministryně něco měla. Spíše je to otázka osobní zodpovědnosti šéfa resortu, ale to se ještě uvidí. Ovlivňovali to jiní. V té době bylo všeobecně známo, že premiér Topolánek více věřil Bartákovi, aby tyto věci zařizoval. Vše je ale na policii,“ vylíčil s tím, že nechce na nikoho ukazovat, protože si na vlastní kůži zažil cejch nepravdivých obvinění.

Také si myslí, že vypouštění podobných obvinění odvádí pozornost celé společnosti od důležitých problémů země. „Dnes bych nejásal. Tyhle kauzy Parkanová, Rath, Chaloupka jsou pro diváky, aby neřešili tíživé problémy. Je to jako telenovely, na které se nedívám. Tahle hra mě nebaví,“ zakončil Oldřich Kubát s tím, že každý člověk má presumpci neviny a je třeba ji respektovat.

Protikorupčníci leccos věděli

 „Na ministerstvu obrany už není žádná skupina, která by bojovala s korupcí. Celé roky se tam nic nezjistilo. Dnes u vojenské policie nejsou lidé s policejní průpravou a praxí. Podle toho to i vypadá,“ řekl dříve exředitel zvláštního odboru vojenské policie Antonín Rada. Právě jeho detektivové prý rozkrývali kauzy jako čachry s byty a úplatkářství na vojenské ubytovací zprávě, podvod s delaborací vojenského materiálu, černý finanční fond některých členů tuzemské generality a další. V současnosti se Rada odmlčel.

Jedním z mála politiků, jenž se vždy stavěl na stranu zlikvidovaných útvarů bývalé vojenské policie, byl poslanec ČSSD z výboru pro obranu a bezpečnost Antonín Seďa. „Zvláštní odbor vojenské policie vyšetřoval lehká bojová vozidla, ale nevím, co dalšího. Jeho detektivové se stali nepohodlnými, protože se dostali do informací, které někam vedly. Takové ty předražené nákupy, netransparentnost a tak. Dlouhodobě upozorňuji na netransparentnost nákupu letounů CASA. Původní specifikace vzdušných sil byla na jiný letoun a náčelník generálního štábu to dvakrát odmítl. Bylo to předražené, zapomnělo se na otázky servisu a náhradních dílů,“ vypočítává Seďa.

Vláda schválila nákup čtyř letounů CASA C – 295 v roce 2009, první letoun byl dodán o rok později. Vlasta Parkanová byla ministryní za druhé vlády Mirka Topolánka od roku 2007 do roku 2009. Prvního náměstka jí dělal lékař Martin Barták, jenž se v letech 2009 až 2010 stal šéfem resortu za úřednické vlády Jana Fischera. Zvláštní odbor byl vedle Útvaru speciálních operací (SOG) elitním útvarem Vojenské policie. Oba byly před třemi lety v rámci reorganizace zrušeny. Většina odpůrců tohoto kroku tvrdí, že se tak stalo kvůli zametení některých korupčních kauz pod koberec. Po zrušení útvarů našlo pouze několik členů uplatnění v armádě, většina odešla do civilu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…