Šlechtová podepsala další obří nákupy pro armádu. Zakázku za půl miliardy získaly české firmy

29.05.2018 18:01

Ministerstvo obrany nakoupí vojákům maskáče za téměř půl miliardy korun. V úterý to schválila ministryně Karla Šlechtová. Peníze navíc zůstanou doma, stejnokroje armádě dodají dvě české společnosti.

Šlechtová podepsala další obří nákupy pro armádu. Zakázku za půl miliardy získaly české firmy
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, exministryně obrany

Ministryně obrany Karla Šlechtová na jednání svého kolegia v úterý schválila nákup nových maskáčů pro vojáky. “Rámcové smlouvy v souhrnné hodnotě 463 milionů korun včetně DPH zajistí dodávky stejnokrojů vzor 95 a letních stejnokrojů vzor 95 se zeleným a béžovým potiskem v letech 2018-2021,” uvedl resort v prohlášení.

“Zajištění výstroje pro vojáky od začátku patří mezi mé hlavní priority. Po polní obuvi nebo balistických přilbách nyní následují tolik potřebné maskáče,” řekla k tomu ministryně.

Na základě výsledků zadávacího řízení budou dle sdělení resortu obrany podepsány smlouvy s dvěma dodavateli. Jsou české společnosti Koutný Prostějov, s.r.o. a Tropner Praha, s.r.o. 

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

“Dodávky se uskuteční do 120 dnů od výzvy ze strany objednatele. Ještě v letošním roce chce resort obrany pořídit stejnokroje minimálně za 61 milionů korun,” uvedlo ministerstvo. "Plním svá slova: maskáče budou. Urychluji naplněnost našich výstrojních skladů - již jsem schválila obuv (zimní i letní a polní), helmy, balistiku. Mým cílem je, aby se o chybějící výstroji vojáků nemuselo časem vůbec mluvit a bylo automatické, že každý voják má, co potřebuje," doplnila k tomu ještě ministryně obrany na svém facebookovém profilu.

Už před měsícem Karla Šlechtová schválila miliardovou akvizici týkající se balistických přileb a několika druhů specializované vojenské obuvi. 

Špatnou situace s výstrojí vojáků kritizovala ministryně od svého nástupu. Během mnoha návštěv vojáků po celé republice totiž opakovaně slyšela, že armádní sklady jsou prázdné a vojáci si často výstroj nakupují za vlastní peníze v army shopech. 

Nyní se, jak vidno, situace radikálně mění. Vojáci budou mít dostatek nových bot, přileb, stejnokrojů a na spadnutí je i nákup nových balistických vest a dalšího vybavení.

Krom toho kolegium ministryně v úterý zároveň souhlasilo se zahájením zadávacího řízení u několika dalších zakázek. Konkrétně jde o pořízení kontejnerových nakladačů, polních sanitek nebo kontejnerů na pohonné hmoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…