Sociolog Gabal k NATO: Trapné. Vládci Česka se chovají jako levičáci

17.07.2011 22:31

Černí pasažéři. Těmi by se Česko mohlo v rámci Severoatlantické aliance podle jejího šéfa Anderse Fogha Rasmussena stát. Vláda totiž neustále snižuje výdaje na obranu, čímž ruší závazky v NATO. Podle sociologa Ivana Gabala, jenž se zaměřuje i na armádu, je to ostuda a vládci Česka se chovají jako salónní levičáci.

Sociolog Gabal k NATO: Trapné. Vládci Česka se chovají jako levičáci

„Snižování obranného rozpočtu neznamená jen snižování vašich spojeneckých ambicí, ale může negativně ovlivnit i váš příspěvek Alianci do společných operací a právě toho se obávám," napsal generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v osobním dopisu, jehož část zveřejnila MF DNES, premiérovi Petru Nečasovi. Za výtky může rychlý pokles výdajů na obranu. Česko se totiž při vstupu do Severoatlantické aliance v roce 1999 zavázalo, že bude na obranu vynakládat dvě procenta svého hrubého domácího produktu, což už dlouho neplní.

Lidé z obrany přikyvují

Představitelé ministerstva obrany šéfovi NATO přikyvují. „Spoléháme na záruky, které nám při naší obraně dává Aliance. Takže se vlastně nic neděje, pokud armádě opět seškrtáme rozpočet. Vždyť nás NATO zachrání," komentoval ironicky dopis náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

„Ministerstvo obrany snížilo svůj rozpočet za uplynulé dva roky o dvacet procent a vnitřní rezervy jsou tak vyčerpány. Další snižování prostředků ohrožuje naše závazky v NATO," sdělil Právu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Mluvčí resortu obrany Jan Pejšek zdůraznil, že ministr Vondra se k dopisu šéfa NATO nevyjadřoval, protože nebyl určen jemu, ale reagoval na snižování rozpočtu obrany. „Tady všichni cítíme, že rozpočet je dole na hraně a další snižování už bude velký problém," doplnil.

K rozpočtu:
Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse 
Podvedené VeVerky: Návrhy Kalouska jsou katastrofa. A bude hůř
VV odmítnou Kalouskovo zvýšení DPH. Chtějí danit bohaté

Nečas: DPH by se mohlo zvýšit na 19 procent

Podle Gabala je to trapné

„Každý, kdo si tu něco pamatuje, ví, jak jsme se snažili vstupem do NATO dobrat prvního uznání příslušnosti k západnímu světu. Zavázali jsme se k výdajům, které už dávno nedodržujeme. Nebýt členství v NATO, tak bychom Evropskou unii rozšiřovali daleko zpožděněji a obtížněji. Nyní zastáváme postoj černých pasažérů," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz sociolog Ivan Gabal s tím, že je trapné, aby zemi vzešlou z Varšavské smlouvy musel šéf NATO upozorňovat, že neplní své sliby.

Podle Gabala se rýsuje varianta, že USA z NATO odejdou. Důvody můžou být velké zadlužení, vedení tří válek a třeba vývoj v Libyi, kde předpokládaly, že půjde o výhradní záležitost Evropy.

„Budeme muset najít nový formát kolektivní obrany v Evropě s podporou USA a bude záležet na tom, kolik do něj budou chtít evropské země vložit. My jsme se totiž dostali do habitu salónních evropských levičáků, kteří jsou schopní nadávat na Američany, nevydávají nic na vlastní obranu a spoléhají na pomoc Američanů. Z hlediska návrhu nového rozpočtu na obranu se Česko začíná chovat velmi nezodpovědně. Stejně jako se chovaly některé neutrální země v Evropě v době studené války," doplnil Gabal a dodává, že bychom ze západního světa mohli vypadnout na jeho okraj.

SLEDUJEME TÉMA DPH
SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET

Česká armáda je velmi poškozena ve své důvěryhodnosti kvůli korupčním skandálům. „Spousta lidí si říká, že financovat něco, kde se takhle krade, je vyhazování peněz. V armádě je třeba udělat pořádek a postavit ji na nohy. Podle mě to k tomu směřuje," podotýká Gabal.

Životnost techniky brzo skončí

Česko se při vstupu do NATO před dvanácti lety v Bruselu zavázalo, že roční výdaje na obranu neklesnou pod dvě procenta HDP. Nyní se ale už dostaly skoro na polovinu. Předpokládané roční výdaje jsou 1,15 procent HDP, což činí 41,5 miliardy korun v roce 2012 a mají dál klesat.

Za škrty však může do jisté míry samo ministerstvo obrany, neboť jeho miliardové investice do předražených či neúčelných zakázek se staly již evergreenem. Za všechny lze jmenovat pronájem stíhaček Gripen, nákup letounů Casa - 295 M anebo nákup obrněnců Pandur.

V dokumentu Bílá kniha o obraně, který schválila vláda a analyzuje současný stav resortu, jsou při tom za některé z hlavních problémů zmíněny vnitřní dluh 80 až 90 miliard korun nahromaděný v minulosti a končící životnost řady techniky v letech 2015 až 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…