České dráhy ke stávce: Náhradní doprava bude jen omezeně

14.06.2011 17:40

České dráhy během čtvrteční stávky nasadí náhradní autobusovou dopravu zřejmě jen ve velmi omezené míře. Budou jim totiž chybět autobusy i výpravčí. Sdělila to mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

České dráhy ke stávce: Náhradní doprava bude jen omezeně

Čtvrteční stávka dopravních odborů zastaví od 00:00 do 24:00 hodin všechny vlakové spoje. Jen k zajištění dopravní obslužnosti by dráhy podle Pistoriusové potřebovaly asi 4500 autobusů, k dispozici jich přitom mají od soukromých dopravců a armády zhruba 350. O ty se však ještě musí podělit s ostatními provozovateli MHD. 

"Navíc ve stávce budou zřejmě výpravčí a průvodčí, kteří náhradní autobusovou dopravu při výlukách nebo jiných mimořádnostech organizují, takže její zajištění bude velmi obtížné a zatím nevíme, v jakém rozsahu se uskuteční," dodala. 


Peníze za nevyužité jízdenky se budou vracet

Dráhy budou cestujícím vracet peníze za úplně nebo částečně nevyužité jízdenky, místenky a příplatky na vlaky jedoucí v době konání stávky nebo platné v den konání stávky beze srážky. 

"Za jízdné ve vnitrostátní přepravě návratky uznáme u jednoduchých i zpátečních jízdenek za obyčejné, zvláštní i zákaznické (IN 25, IN 50, IN junior) jízdné, při vracení již odepsaných kilometrů z KMB, u jednoduchých i zpátečních jízdenek se slevou pro skupinu, u jízdenek VLAK+ Letiště Praha, u síťových jízdenek ČD Net a u již vyzvednutých jízdenek SporoTiket Česko," uvedla Pistoriusová. 

Cena nevyzvednutých jízdenek SporoTiket Česko zaplacených prostřednictvím internetového obchodu ČD na den konání stávky bude vrácena na účet zákazníka. Mezinárodní jízdenky budou platit i následující den po ukončení stávky. Nárok na náhradu škod ani na odškodné v případě stávky není. 

Vedle vlakového personálu a výpravčích budou zřejmě stávkovat i pokladní a další zaměstnanci ve stanicích. Vedení podniku se snaží dohodnout, aby vlaky v době stávky dojely do nejbližší vhodné stanice. Některé vlaky, hlavně noční dálkové, například EuroNight Slovakia, ale nebudou vůbec vypraveny, nebo ukončí jízdu dříve - například rychlík Šírava ukončí cestu v Olomouci. Předpokládáme, že do ČR už nepřijedou některé noční vlaky, které by měly hranice překročit kolem půlnoci, například Metropol z Budapešti do Berlína nebo Chopin z Vídně do Varšavy, dodala mluvčí ČD.


Více ke stávce:

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…