Hašek k Bendlovi: Když všechno dělají úředníci, zrušme ministry

06.10.2011 23:10

V pořadu Události, komentáře České televiz prohlásil stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD), že změnou na pozici ministra zemědělství utrpí čeští zemědělci ve vztahu k EU. A pokud je pravda, že novému ministrovi Petru Bendlovi (ODS) z evropskou agendou pomohou zaběhlí úředníci, nač tedy vlastně potřebujeme ministry, ptal se ironicky Hašek.

Hašek k Bendlovi: Když všechno dělají úředníci, zrušme ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

O pozici a úkolech nového ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) přišli do pořadu Události, komentáře České televize diskutovat místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež (ODS) a stínový ministr zemědělství za ČSSD, hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Pravicová vláda nevyjednala nic navíc, hřímá Hašek

Papež se za svého stranického kolegu podle očekávání postavil, ale Hašek opakovaně vyjádřil veliké obavy o osud českých zemědělců ve vztahu k dotacím z Evropské unie.

„Celé české veřejnosti je zřejmé, že výměna v resortu má jen a pouze politický aspekt. On není žádným odborníkem na zemědělství. Pokud premiérovi Petru Nečasovi opravdu šlo o osud venkova, mohl sáhnout např. k osobě pana Papeže, který se na pozici dlouho připravoval," prohlásil Hašek s tím, že touto politickou rošádou je ohrožena především česká snaha zabránit zastropování dotací na zemědělskou půdu.

Papež Haškovi oponoval, že Petr Bendl je zkušený manažer a jako takový jistě bude spolupracovat s odborníky, kteří připravují podklady na jednání EU. Jistě si prý přivede sví vlastní lidi, ale bude pracovat i s těmi stávajícími. O českou zemědělskou politiku v rámci EU se tak podle Papeže není třeba bát.

 Jihomoravský hejtman se však obratem otázal, k čemu vůbec má česká republika ministry, když se zdá, že všechnu práci zvládnou zastat úředníci

„Vládní záležitosti mají řešit ministři a ne jejich úředníci. To bychom mohli zrušit ministry. Předchozí ministr Fuksa slíbil, že zabrání finančním stropům na farmu. Je evidentní, že tato změna přišla v nejméně vhodný čas a je otázkou, jestli tím česká republika více neztratí, než získá," mínil Hašek. Dodal také, že současné pravicové vládě se podaří nanejvýš udržet ty standardy, které pro české zemědělce vyjednala ještě vláda ČSSD, ale tato vláda nepřináší žádné další zlepšení, které by vedlo ke srovnání podmínek se zemědělci ze západní Evropy.

Související:

Nový ministr Bendl: Mou prioritou jsou evropské fondy

Smutný Rath: Kvalifikace Bendla je skvělá, byl v SSM ve žňové komisi

Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl

Odvolaný a ukřivděný Fuksa: Stála za mnou i Británie


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…