V Česku příští rok přibude 300 kilometrů dálnic

13.08.2012 20:08

Ministerstvo dopravy chystá na příští rok změny v silniční síti. Přibude 300 kilometrů dálnic a na vybraných komunikacích se v případě schválení bude moci jezdit rychlostí až 110 km/h. Navýšení povolené rychlosti by se týkalo vybraných silnic pro motorová vozidla mezi dálnicemi a některých silnic 1. třídy.

V Česku příští rok přibude 300 kilometrů dálnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Přibližně 300 kilometrů rychlostních silnic plánuje ministerstvo zařadit mezi dálnice. Některé úseky by ale stále byly označeny jako silnice pro motorová vozidla a vozidla by na nich mohla dosahovat maximální rychlosti 110 km/h. Tato snížená povolená rychlost by platila například na R4 z Prahy do Příbrami nebo na R7 z Prahy do Chomutova.

Na některých silnicích 1. třídy by se řidiči naopak mohli dočkat tvýšení povolené rychlosti na již zmíněných 110 km/h. "Jednalo by se o nepřevedené stávající rychlostní silnice a nově zařazené čtyřpruhové směrově dělené silnice bez úrovňových křížení," vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva Martin Novák.

Už tento podzim se v pilotním provozu zřejmě zavede rychlost 110 km/h na silnici I/37 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Ministerstvo uvažuje i o tom, že by se jako dálnice označily i rychlostní silnice, které jsou zatím ve výstavbě.

Ministerstvo plánuje předložit návrh změn vládě už do konce srpna, nová pravidla by pak mohly začít platit už počátkem roku 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…