Začaly platit nové jízdní řády. Vlaky ČD jsou dražší

11.12.2011 10:23

Veřejná doprava už jezdí podle nových jízdních řádů. Nejvíce se úpravy dotkly železnice, kde se změnil nejen jízdní řád, ale i ceny. Zdraží se hlavně skupinové jízdenky. Ke změnám došlo i v rozpisu některých regionálních autobusů nebo MHD ve velkých městech.

Začaly platit nové jízdní řády. Vlaky ČD jsou dražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky ČD - ilustrační foto

Nejvíce se změny dotknou cestujících v Pardubickém kraji. Zde se zrušilo hodně vlakových spojů, například několik lokálek na Králicku. Ty nahradí autobusové linky. Díky novému integrovanému dopravnímu systému bude možné cestovat v Pardubickém i Královéhradeckém kraji na jednu jízdenku autobusem i vlakem.

Kromě zrušení spojů proběhly i méně zásadní změny, které stejně překvapí. Vlaky z Prahy do Plzně jezdí o tři minuty dříve a Eurocity do Brna zase o tři minuty později.

Tradiční spoj Ostravan nahradil Silesia

Změny zasáhly i tradiční spoj Ostravan. Tento vlak jezdil mezi Prahou a Ostravou už od roku 1947, jednalo se tak o nejdéle používaný název vlaku. „Spoj v časové poloze dosavadního Ostravanu nezanikl, nově však nese název Silesia – ten rovněž patří k české (a polské) železniční tradici,“ informovala ČT.

O prvenství v nejdelší trase nepřišel rychlík Vltavan, jehož trasa mezi Bohumínem a Moskvo měří 1643 kilometrů. Dálkové mezistátní vlaky jezdí z České republiky nejdále do Amsterdamu na západě, do Hamburku a Štětína na severu nebo do Moskvy na východě. Nejvzdálenějším jižním cílem je Bělehrad, lůžkový vůz do Istanbulu jezdit nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…