„Farmáři, my vás máme rádi.“ EU se bouří a Zelení z toho zkoušejí vybruslit

04.02.2024 18:47 | Zprávy

Evropští Zelení čekají v eurovolbách ztrátu až třetiny mandátů. Důvodem jsou omezující opatření vyplývající z Green Dealu, proti nimž se teď bouří evropští zemědělci, uvádí bruselský server Politico. Eurozelení z toho zkoušejí vybruslit novou taktikou: varují je, že ze svých problémů mají obviňovat „pravičáky a krajní pravičáky“ a že oni, Zelení, ve skutečnosti mají stejné cíle jako farmáři.

„Farmáři, my vás máme rádi.“ EU se bouří a Zelení z toho zkoušejí vybruslit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Green Deal Summit, konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku začala

Evropští Zelení jsou jako političtí vlajkonoši Green Dealu terčem hněvu protestujících zemědělců. Ty na jejich traktorech do ulic přivedla především nová opatření související právě s politikou zeleného údělu.

Zelení ale odmítají, že by důvodem pro nespokojenost farmářů byla jejich politika. A protestujícím vzkazují, že si na ně nemají stěžovat a zaměřit svůj hněv spíše proti konzervativcům. Ti prý utvářeli evropskou zemědělskou politiku desítky let a současný stav je především jejich vina.

Strana, která z Green Dealu udělala svou značku, měla v týdnu svou celoevropskou konferenci ve francouzském Lyonu. Kromě toho, že se zavázali, že v EU nebudou žádným způsobem spolupracovat s „extrémní pravicí“, se ohradili proti tomu, aby protesty zemědělců směřovaly proti jejich politice.

Ekologické předpisy EU jsou jedním z důvodů nespokojenosti. Zemědělcům vadí, že jejich dodržování je výrazně znevýhodňuje v konkurenci zbytku světa. Jde zejména o novinky prosazené v rámci boje s klimatickými změnami, ve kterém Zelení velmi často byli autory a hlavními tahouny schválení.

Na kongresu v Lyonu ale v projevech opakovaně zaznívalo, že zemědělci by si měli stěžovat na „pravičáky a krajní pravičáky“, protože zemědělce do zoufalé situace dostali oni.

Pravým důvodem problémů zemědělců je podle nich dlouholetá konzervativní zemědělská politika. „Farmáři byli jen pěšáci na velké šachovnici evropského agrobyznysu,“ vysvětlila Leonore Gewesslerová, rakouská ministryně životního prostředí. „Musíme jim ukázat, že si v Green Dealu vybrali toho špatného nepřítele,“ vyzvala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Brusel a úřadovny EU jsou , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse8cc1c64ee4703e5406b51e7eb23e936f68e014b419b213a802 , 05.02.2024 9:34:54
blokovány farmáři. V Bruselu rostou barikády. V Paříži jsou v supermarketech prázdné regály. Chybí pečivo, mléčné výrobky, maso , ovoce a zelenina. To není poplašná zpráva, to je informaceš, kterou nám česká média tají.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…