„Farmáři, my vás máme rádi.“ EU se bouří a Zelení z toho zkoušejí vybruslit

04.02.2024 18:47

Evropští Zelení čekají v eurovolbách ztrátu až třetiny mandátů. Důvodem jsou omezující opatření vyplývající z Green Dealu, proti nimž se teď bouří evropští zemědělci, uvádí bruselský server Politico. Eurozelení z toho zkoušejí vybruslit novou taktikou: varují je, že ze svých problémů mají obviňovat „pravičáky a krajní pravičáky“ a že oni, Zelení, ve skutečnosti mají stejné cíle jako farmáři.

„Farmáři, my vás máme rádi.“ EU se bouří a Zelení z toho zkoušejí vybruslit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Green Deal Summit, konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku začala

Evropští Zelení jsou jako političtí vlajkonoši Green Dealu terčem hněvu protestujících zemědělců. Ty na jejich traktorech do ulic přivedla především nová opatření související právě s politikou zeleného údělu.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

Zelení ale odmítají, že by důvodem pro nespokojenost farmářů byla jejich politika. A protestujícím vzkazují, že si na ně nemají stěžovat a zaměřit svůj hněv spíše proti konzervativcům. Ti prý utvářeli evropskou zemědělskou politiku desítky let a současný stav je především jejich vina.

Strana, která z Green Dealu udělala svou značku, měla v týdnu svou celoevropskou konferenci ve francouzském Lyonu. Kromě toho, že se zavázali, že v EU nebudou žádným způsobem spolupracovat s „extrémní pravicí“, se ohradili proti tomu, aby protesty zemědělců směřovaly proti jejich politice.

Ekologické předpisy EU jsou jedním z důvodů nespokojenosti. Zemědělcům vadí, že jejich dodržování je výrazně znevýhodňuje v konkurenci zbytku světa. Jde zejména o novinky prosazené v rámci boje s klimatickými změnami, ve kterém Zelení velmi často byli autory a hlavními tahouny schválení.

Na kongresu v Lyonu ale v projevech opakovaně zaznívalo, že zemědělci by si měli stěžovat na „pravičáky a krajní pravičáky“, protože zemědělce do zoufalé situace dostali oni.

Pravým důvodem problémů zemědělců je podle nich dlouholetá konzervativní zemědělská politika. „Farmáři byli jen pěšáci na velké šachovnici evropského agrobyznysu,“ vysvětlila Leonore Gewesslerová, rakouská ministryně životního prostředí. „Musíme jim ukázat, že si v Green Dealu vybrali toho špatného nepřítele,“ vyzvala.

Dokonce bylo narychlo zorchestrováno setkání zelených špiček se zástupci francouzských farmářů přímo na Kongresu. Místní pěstitel hrušek a funkcionář svazu farmářů zde přednesl požadavky protestujících, načež byl Zelenými ujištěn, že oni chtějí totéž.

Německá europoslankyně Terry Reintkeová farmářům vysvětlila, že Zelení za ně bojují už roky, v podstatě od vzniku zeleného hnutí. Spravedlivější mzdy, kompenzace za ekologické hospodaření, ochrana před globálními obchodními dohodami – to vše je prý zelenou agendou.

Irský ministr životního prostředí Eamon Ray pro server Politico uvedl, že farmáři mají hluboké znalosti o půdě, ale politická aktivita musí být nasměrována správným směrem.

Podobně se už před několika týdny vyjádřil eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. „Vidím, že některé tradiční strany by mohly mít tendenci legitimizovat útoky na Green Deal… V tom vidím největší nebezpečí,“ varoval politik, který se stal už v osmadvaceti letech po kariéře novináře, manažera projektu „kreativní Litva“ ministrem za litevské Zelené.

Kritické postoje ke Green Dealu označoval za „krajně pravicová stanoviska k zelené legislativě“. Některé výtky jsou podle něj spíše vtipy, které si ani nezaslouží diskusi. „Couvání není řešením,“ varoval před koncem roku na klimatickém summitu v Dubaji.

Server Politico k tomu poznamenává, že úspěch tohoto přesvědčování je pro evropské Zelené otázkou přežití. Strana, která v roce 2019 na vlně popularity Grety Thunbergové slavila historický úspěch, očekává ztrátu minimálně třetiny křesel.

Naopak evropští lidovci by podle průzkumů měli bodovat. Ti se přitom od Green Dealu distancují. Jejich lídryně, předsedkyně eurokomise Ursula von der Leyenová, byla Politikem titulována jako „architekta Green Dealu, která se odcizila své rodině“.

„Bude čelit tomu, že se její strana postavila zcela proti jejímu politickému odkazu,“ pohrozila europoslankyně Reintkeová, která s von der Leyenovou bude soupeřit v červnových eurovolbách v Německu. Tím důležitější podle ní je, aby v europarlamentu byli co nejsilnější ti, co na venkov myslí trvale.

Na závěr zkonstatovala: pokud má být šance na pokračování Green Dealu, půjde to jenom se silnými Zelenými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Brusel a úřadovny EU jsou , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 05.02.2024 9:34:54
blokovány farmáři. V Bruselu rostou barikády. V Paříži jsou v supermarketech prázdné regály. Chybí pečivo, mléčné výrobky, maso , ovoce a zelenina. To není poplašná zpráva, to je informaceš, kterou nám česká média tají.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…