134 %. Cukr, brambory, pečivo: Nová čísla, co nechcete vidět

10.08.2023 9:46 | Analýza

Za rok 2022 nárůst cen základních potravin o 134 %. To jsou čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ). Od té doby máslo, sýr nebo vejce poklesly. Jiné potraviny, jak se ujistily ParlamentníListy.cz, dle údajů ČSÚ nadále rostou. Konkrétně cukr, brambory a bílé pečivo. Cenový průšvih v jejich případě nekončí.

134 %. Cukr, brambory, pečivo: Nová čísla, co nechcete vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pečivo, ilustrační foto

Úvodem je třeba říci, že všechna data, která jsou použita v následujícím textu, jsou převzata od Českého statistického úřadu, či na základě těchto dat vypočítána.

Pro názornost jsme sledovaná období rozdělili na pět částí. První je počítána od začátku roku 2021 do října téhož roku, tedy do doby, kdy se k vládě dostala pětikoalice. Následují zbývající dva měsíce roku 2021. Třetím obdobím je úvod roku 2022 až do konce února, tedy začátku ruské vojenské invaze proti Ukrajině. Dalším obdobím je zbylá část roku 2022 a posledním sledovaným úsekem je období od ledna do května roku letošního.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Jak je vidět z přiložených grafů, ceny základních potravin, které jsme sledovali, byly po dobu prvních deseti měsíců v roce 2021 poměrně stabilní. Sýr, máslo, chléb či cukr a brambory si držely svoji cenu. Ceny vajec nebo vepřového masa dokonce klesly – u vepřového až o 20 korun ze 148 na 128 Kč. Naopak mírně už tehdy rostla cena jablek a mouky z 12,50 na 13,40 Kč za kilogram.

Po volbách se trend změnil a téměř u všech sledovaných položek dochází k růstu cen, který je z grafu patrný. Cena klesla pouze u mléka, a to o 30 haléřů a u jablek o 45 haléřů.

Podobný trend pokračoval také v úvodu roku 2022.

Na těchto hodnotách už se odráží začínající energetická krize, která se následně vlivem dalších událostí ještě rozrostla, a se začátkem ukrajinského konfliktu pak ceny téměř všech sledovaných potravin vyletěly raketově vysoko.

Výjimkou byly pouze brambory a jablka.

Cena brambor si ale svoji stagnaci „vynahradila“ v průběhu letošního roku, kdy jen od začátku ledna do konce května vzrostla z necelých 20 korun na hodnotu přesahující 26 Kč za kilogram.

K lepšímu vytvoření představy o růstu cen základních potravin se můžeme podívat i na tzv. harmonizovaný index spotřebitelských cen. Ten vyjadřuje průměrnou úroveň cen základních potravin a nealko nápojů, spotřebovávaných průměrnou domácností. Jde tedy o porovnání nákladů na nákup stále stejných potravin a nealko nápojů. Slovo „harmonizovaný“ vyjadřuje fakt, že jde o měření stejnou metodikou jako v celé Evropské unii.

Z dat Českého statistického úřadu plyne, že průměrný přírůstek v segmentu potravin a nealko nápojů měl za rok 2021 hodnotu 0,34 procenta. V roce 2022 to bylo už 1,98 procenta a za prvních pět měsíců letošního roku byla hodnota harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 0,84 procenta.

Dodejme ještě, že pokud vezmeme harmonizovaný index spotřebitelské ceny pro potraviny a nealkoholické nápoje a jeho roční procentuální nárůst a za základ vezmeme rok 2015 (tedy hodnoty z tohoto roku bereme jako 100 procent), vychází roční nárůst za rok 2021 na 114 procent vzhledem k roku 2015.

Roční nárůst za rok 2022 však už dělá celých 134 procent.

Současná cenová úroveň potravin by tedy vzhledem k těmto údajům neměla být pro nikoho překvapením. Že ji lidé ale zrovna nevítají, je věc druhá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

já mám oproti údajům v článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 10.08.2023 11:30:00
čísla ještě novější. Včera jsem byl na nákupu v supermarketu a zapátrat i na čezu, jak je to s tím poklesem cen energií, které avizuje premiér. U potravin mi nezbylo než se před regály pokřižovat a na čezu jsem dopadl jako už několikrát. Zatím se o nějakém snižování neuvažuje, spíš se bude zdražovat.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…