298 Kč, 357 Kč... Ostuda Staromáku vyvolala vánoční opatření

18.12.2023 14:10 | Reportáž

Ostuda Staromáku v mezinárodním tisku se už nesmí opakovat, řekli si zřejmě prodejci na pražských vánočních trzích. Na mysli mohli mít případ stánku, který inzeroval cenu jídla v částce za 100 gramů váhy a turisté se z výsledné ceny cítili okradeni. Nyní, v případě pražské šunky, je to na Staromáku rozepsáno: 250 gramů za 298 Kč, 300 gramů za 357 Kč. Spolehlivé „vánoční opatření“. ParlamentníListy.cz to zjistily, když po vánočních trzích v Plzni a Českých Budějovicích navštívili i ty pražské. A porovnávaly ceny.

298 Kč, 357 Kč... Ostuda Staromáku vyvolala vánoční opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze. Svařák za 90, grilovaná klobása za 150 kaček

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Lidé v Plzni a Českých Budějovicích jsou podle informací zpravodajů ParlamentníchListů.cz rozezleni vysokými cenami na adventních trzích. Vypravili jsme se proto také na nejznámější české adventní trhy na Staroměstském náměstí v Praze. Pokud si člověk dopřeje nějaký ten svařák a dostane chuť i na něco k jídlu, měl by si nachystat plnou peněženku.

Ačkoliv se cena svařáku oproti minulému roku nezvedla, stále stojí 0,2 l svařeného vína závratných 90 korun. Stejně jako svařák stojí i další alkoholické varianty jako punč. Kdo má chuť na svařák, ale neholduje alkoholu, připraví se za nealkoholickou variantu také o 90 korun.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí

V podobných cenových relacích se pak pohybují i další nápoje, zejména různé typy připravené kávy jako capuccino nebo latté, obojí kolem 90 korun. Pozitivní zprávou je fakt, že jiné nealkoholické nápoje, jako alternativa k tradičnímu svařáku, jsou levnější. Konkrétně 0,2 litru horkého jablka nebo lesního ovoce stojí 70 korun.

Pokud si návštěvník bude chtít dát něco sladkého, klasikou se v porevoluční době stal trdelník, na který dnes turisté narazí téměř na každém rohu. Na adventních trzích na Staroměstském náměstí stojí trdelník 90 korun, pokud však využijete lákavých vylepšení ve formě nutelly a zmrzliny, vyšplhá se cena jednoho cukrářského výrobku až na 150 korun. Ještě dražší je další oblíbený dezert, a to jsou palačinky nebo lívanečky. Za ně podle zvolené varianty zaplatíte přes 165 korun.

Českým majstrštykem ve vydělávání v rámci pouličního prodeje jsou nepochybně bramborové spirály. Za jednu nakrájenou bramboru na špejli osmaženou do tvaru spirály totiž zákazník zaplatí závratných 100 korun. Menší pytlík takových bramborových spirálek vyjde dokonce na 150 korun, pokud k těmto bramborovým chipsům zatoužíte po kečupu nebo tatarce, připlatíte si 30 korun.

 

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Ostuda Staromáku? Opatření proti opakování

Hlavním prodejní artiklem mimo svařák jsou klobásy, ty se v centru Prahy na adventních trzích prodávají za 150 korun, a to včetně bagety. Výbušným tématem se v posledních letech stala grilovaná pražská šunka, jejíž cena při placení překvapila nejednoho zahraničního turistu. Cena 119 korun totiž platila pro 100 gramů výrobku, což ale z cedulí nebylo vždy poznat. Turisté se tak divili, když dostali na tácek klidně i 350 gramů šunky, někteří platili dokonce přes 500 korun za jednu porci vyhlášené pražské šunky. Po medializování případu dostal stánek, který takto na cizincích vydělával, výpověď.  

Aby se vyhnuli kritice, stánkaři na adventních trzích raději vypsali ceny za gramáž pražské šunky po 50 gramech. Z cedulí tak již dnes dobře vyčtete, že za 10 gramů šunky zaplatíte 11,90 a za velkou porci 300 gramů šunky 357 korun. Prodejci dokonce raději na ceduli informují, že váha porce je proměnlivá v závislosti na tom, kolik se podaří ukrojit a zákazník si může říct, kolik přesně této delikatesy požaduje.

 

A jak si stojí Praha ve srovnání s jinými českými metropolemi? Na plzeňských adventních trzích na náměstí Republiky, které patří mezi nejvyhlášenější české trhy, zaplatí zákazník za „dvojku“ svařáku jen 60 korun. I to ale místním přijde přehnané, protože prý jde jen o ohřátý „krabicák“. Zatímco v Praze si koupíte větší klobásu v bagetě za 150 korun, v Plzni si vystačíte se 70 korunami, za ně ovšem dostanete obyčejný párek na tácku. A když se takový párek připraví v bramborovém těstíčku, tak se pod názvem čertík v lokši prodává za 80 korun.

Stále rostoucí oblibu mají také adventní trhy v Českých Budějovicích, které byly dokonce letos vyhlášeny jako 9. nejhezčí v Evropě. Zde si rodina, která trhy navštíví, musí připravit až tisíc korun. I tady, podobně jako v Plzni, dáte za svařené víno 60 korun. O něco dražší je punč, zejména jeho variace příchutí, kdy například za originální perníkový punč zaplatíte 79 korun. Ani ceny jídla nejsou v dnešní době pro Čechy nijak příznivé, takový langoš vyjde podle velikosti až na 120 korun. Za 120 korun je k mání také klobása se zelím, za jelení klobásu si připlatíte na 130 korun. V případě „tradičního“ trdelníku jsou ceny dokonce stejné jako v Praze, i v Českých Budějovicích se cena trdelníku vylepšeného o nutellu dostane na 140 korun.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidem to patri, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekoren , 18.12.2023 14:39:16
proc lezou na trhy a podporuji zlodeje

|  12 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…