400 procent rozdíl v cenách. Prodejny v Německu se otřásají a krachují

18.12.2023 8:17 | Analýza

Už ani Němci nemají peníze? Maloobchodní prodejny v Německu krachují. Letos jich ubude o 9000 více než předchozí rok. Výrazný pokles maloobchodů započal během koronavirové pandemie. „Pokud zanikne obchod, zemře město,“ zdůraznil prezident Německé asociace maloobchodních prodejen Alexander von Preen. V Dachau se na podporu maloobchodů o víkendu obchody demonstrativně uzavřely. V Dolním Sasku se 23. prosince chystá stávka. Potíží je i přesun zákazníků do supermarketů. Ty teď mimochodem nasadily „vánoční“ rozdíl v cenách základních potravin až o 400 procent.

400 procent rozdíl v cenách. Prodejny v Německu se otřásají a krachují
Foto: Joachim F. Thurn
Popisek: zavřený obchod v Německu

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí

V Německu se již několik let snižuje počet maloobchodních prodejen. Trend je rostoucí. Podle odhadů svazu maloobchodníků jich je v Německu tento rok o 9000 méně než ten předchozí, informuje zpravodajský web rbb24.

Na začátku roku podle Německé asociace maloobchodních prodejen zbývalo v Německu 311 000 obchodů. V roce 2015 jich nicméně bylo o více než 60 tisíc víc. Výrazný pokles proběhl zejména v letech trvání koronavirové pandemie, kdy mezi léty 2020 a 2022 počet prodejen klesal o 11 000 ročně. V letech před krizích „pouze“ o 5000 obchodů ročně.

„Vzhledem k údajům z posledních let musejí všechny poplašné zvony zvonit ve všech centrech měst i v politice. Protože bez úspěšného maloobchodu nemají centra měst do budoucna téměř žádnou perspektivu,“ varoval prezident Německé asociace maloobchodních prodejen Alexander von Preen. Narůstající prázdné výlohy v obchodních centrech i na ulicích snižují atraktivitu lokalit, ale ohrožují i další společnosti. „Pokud zanikne obchod, zemře město,“ prohlásil.

Jen v Berlíně letos ubude asi 400 a v Braniborsku přes 200 maloobchodů, uvedl odhadem výkonný ředitel berlínského maloobchodního svazu Phillip Haverkamp. „Obchody tiše umírají, zejména v sektoru maloobchodu,“ řekl Haverkamp. „A s důsledky pro naše města. To vše nás bude stále více obtěžovat,“ dodal.

Haverkamp zdůraznil, že krize zasáhla všechny oblasti maloobchodu, a to včetně nákupních center. Ty jsou navíc vždy odrazem maloobchodu jako celku, podotkl ještě. Nákupní centra se v současnosti přetvářejí a nově budují, přibývá v nich fitness center, kanceláří a služeb, v naději, že se tím zvýší návštěvnost a maloobchodní činnost bude oživena.

„Mnozí obchodníci už na to prostě nemají,“ shrnul výkonný ředitel maloobchodního svazu situaci, kdy po pandemii COVID-19 jednoduše mnoho obchodů již znovu po uzavření neotevřelo. Může za to samotná pandemie, ale i následný všeobecný propad spotřeby.

Propad spotřeby hlásí i maloobchody v německých vesnicích, kde jsou přitom obyvatelé vsí na malém obchůdku s potravinami závislí. „Dříve se kupoval celý bochník chleba a půlka se dávala slepicím,“ hlásila majitelka obchodu s potravinami a uzeninou Heike Wittová. Dodala, že zákazníci žádají i méně plátků uzeniny než dříve.

Wittová sama je odhodlaná svůj obchůdek udržet v chodu až do doby, kdy bude muset odejít do důchodu. V okolních vesnicích podobné obchody tomu jejímu nejsou. „Můžou si za to sami zákazníci,“ přišla Wittová se zdůvodněním, proč zmizely všechny ostatní obchody v jejím okolí. Ti, kteří „jezdí do Falkensee nebo někam do Aldi“ – tedy do velkoobchodních řetězců, ničí maloobchody.

Symbolické zavření obchodů

Minulý týden se na důležitost maloobchodů pro centra měst pokusilo upozornit Dachau. Více než 50 maloobchodníků demonstrativně zavřelo své obchody, aby si lidé uvědomili jejich význam. Za kampaní stojí propagátor podnikání v Dachau Alexander Broschell. Ten doufá, že se mu skrze kampaň podaří zachránit město a obchody v něm.

Maloobchodníci svou kampaň naplánovali na sobotu i přes to, že sobota je nejrušnějším dnem v týdnu. Řeznictví, květinářství, prodejny jízdních kol atd., tyto všechny obchody na sobotu symbolicky zavřely, aby mohly v budoucnu zůstat otevřeny.

Co způsobilo problémy obchodu s tradičními kroji pro BR24, uvedla jeho majitelka Melanie Ullmannová. Během koronavirové pandemie přešlo mnoho zákazníků na pohodlné nakupování přes internet a přestali se do obchodu vracet, uvedla. Jiní zákazníci do jejího obchodu přijdou, nechají si poradit, ale poté se znovu radši podívají na internet, kde by zboží mohli sehnat levněji. K tomu přispívají i faktory jako je nedostatek zaměstnanců a vysoké náklady na energie.

Stávky den před Vánocemi

Krátce před Vánoci odborový svaz Ver.di vyzval pracovníky maloobchodů v Dolním Sasku ke stávce. A to 23. prosince. V den, kdy jsou nejvyšší tržby v předvánočním čase, ale dost často i za celý rok, informoval web německého veřejnoprávního vysílání Norddeutscher Rundfunk.

Ver.di požaduje zvýšení mezd pro svých 330 000 členů a pracovníků maloobchodu. Požadavek odborů se týká především navýšení hodinové mzdy minimálně o 2,5 eura pro všechny zaměstnance v maloobchodě a zvýšení mezd minimálně o 400 euro pro všechny zaměstnance ve velkoobchodě. Stávka má být varovným signálem.

Ver.di staví své požadavky na inflaci a zejména na výrazném zvýšení cen potravin. Ty stouply od listopadu 2022 do listopadu letošního roku o 5,5 procenta. Ceny potravin v Německu konstantně rostou už od léta 2021. Srovná-li se červen 2021 s listopadem 2023, jedná se o nárůst cen o 29 procent.

Nárůst cen potravin je v Německu drastičtější u olejů, tuků nebo obilných a mléčných výrobků. Ceny masných výrobků výrazněji stouply už v roce 2022, a to proto, že jejich výroba je obzvláště energeticky náročná.

Při nakupování jsou navíc mnohé potraviny dražší, než by dle tempa růstu cen měly být. Spotřebitelská poradenská centra proto vyzývají politiky a Spolkový kartelový úřad, aby vývoj cen v maloobchodě a mezi výrobci prošetřila. Kontrola z května 2023 ukázala, že u 19 základních potravin zkoumaných ve čtyřech různých supermarketech a řetězcích v pěti velkoměstech v Severním Porýní-Vestfálsku byly vykázány cenové rozdíly až 400 procent, udává Verbrauchzentrale.de.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zajímalo by mě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 18.12.2023 11:34:47
co těm Němcům chybělo, že se pustili do organizování migrace, že si nechali vrazit klín do výhodné spolupráce s Ruskem, že zbaštili něco tak primitivního, jako je Grýn dýl, že ze sebe nechali udělat křiváky při Minských dohodách a spoustu dalších věcí, které je zařadí za země BRICSu... Teď už jedou s kopce a po jejich životní úrovni je veta... Ještě setrvačností pár let bude ten pokles mírný, ale není daleko doba, kdy se jim na fotbalových hřištích budou vršit neprodejné automobily, kdy zase opráší Winterhilfe, protože energie budou drahé, kdy se tam začnou objevovat revolucionáři, jak je dobrým německým zvykem... Všechno, co měli, tak proj... ali.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…