500 traktorů proti Scholzovi. Chaos, kolaps. „Jak Žluté vesty nebo Trump.“

11.01.2024 7:32

„Už nic nefunguje. Chaos. Totální kolaps.“ Těmi slovy popsal protesty zemědělců a strojvedoucích německý deník Bild s tím, že stávka, která bude pokračovat i dnes, může vést ke kolapsu. K protestujícím se chystá promluvit kancléř Olaf Scholz. Hodlá čelit síle 500 traktorů. Server listu Die Welt zasadil německé protesty do širšího rámce a postavil je po bok podporovatelů Donalda Trumpa nebo příznivců Žlutých vest ve Francii. Podle Die Welt se i v Německu projevuje „globální hněv proti těm nahoře“.

500 traktorů proti Scholzovi. Chaos, kolaps. „Jak Žluté vesty nebo Trump.“
Foto: FCB
Popisek: Zemědělské protesty

Ve středu se k protestujícím německým farmářům přidali i němečtí železničáři. Nejčtenější německý list Bild popsal středu jako totální „chaos“. „Už nic nefunguje,“ doplnil server listu, že v Německu byly zablokovány železnice a současně i silnice. A vzhledem k tomu, že protesty železničářů a farmářů ve středu neskončily, podle Bildu hrozí, že nastane kolaps.

Šéf Německého svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky poznamenal, že jednání s vedením německých železnic nikam nevedla. Strojvedoucí chtěli snížit pracovní dobu z 38 hodin týdně na 35 při zachování stejného platu. Weselsky si postěžoval, že s vedením drah nebylo možné nalézt alespoň nějaký kompromis.

Během středy prý došlo k nešťastné události. U Friesoythe v okrese Cloppenburg jednoho z protestujících srazilo auto. Řidič, který má tento čin na svědomí, podle deníku Bild již pobývá ve vazbě. K incidentu došlo, když se řidič blokádu zemědělců snažil objet po chodníku. Když jednoho z protestujících srazil, pokusil se ujet z místa činu, ale policie ho po chvíli dopadla.

V rámci farmářského protestního týdne chce dnes v Chotěbuzi demonstrovat několik tisíc lidí. V místě by měl otevřít nový železniční závod kancléř Olaf Scholz. Jak oznámil mluvčí vlády Steffen Hebestreit, kancléř již souhlasil, že se na okraji akce sejde s prezidentem braniborských farmářů Henrikem Wendorffem. Zemědělci dorazí v průvodu s 500 vozidly, uvedla mluvčí Braniborského svazu státních farmářů Meike Mieke.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57775 lidí

Další kolo protestů se podle serveru listu Bild chystá i v Hamburku, kam by podle policie mělo během dneška přijet na 750 traktorů, což významně zkomplikuje dopravu.

Během středy tisíce farmářů protestovaly ve Šlesvicku-Holštýnsku. Jen ve Flensburgu se farmáři ze severního Šlesvicka-Holštýnska pohybovali městem s přibližně 2000 traktory a dalšími vozidly. S sebou měli transparenty s nápisy jako „Žádní farmáři, žádné jídlo, žádná budoucnost“.

Die Welt zasadil německé protesty do širšího rámce a postavil je po bok podporovatelů Donalda Trumpa nebo příznivců žlutých vest ve Francii. Podle Die Welt se i v Německu projevuje „globální hněv proti těm nahoře“.

„Prudkost protestů farmářů byla pro některé překvapením. Také to, že nespokojenost daleko přesahuje požadavky zemědělské politiky. Erupce připomíná jevy, které lze pozorovat po celém světě,“ napsal Die Welt.

Německá agentura DPA upozornila, že rozzlobení zemědělci dostali dopis předsedů tří vládních poslaneckých klubů – od sociálního demokrata Rolfa Mützenicha, Britty Haßelmannové a Christiana Dürra (FDP). Nabízejí zemědělcům, že s nimi v pondělí začnou vyjednávat. Informaci převzal i server listu Süddeutsche Zeitung. Předsedové vlád Saska-Anhaltska, Severního Porýní-Vestfálska a Sárska věří, že výměna názorů mezi zemědělci a vládou má smysl.

„Rozhovor bude o ekonomických vyhlídkách zemědělských podniků. Pokud se rozhovor uskuteční v pondělí 15. ledna, shoduje se s ohlášenou velkou demonstrací v Berlíně na konci akčního týdne farmářů.

Podle předsedkyně Svazu německých venkovských žen nejsou protesty farmářů jen důsledkem chystaných škrtů v dotacích. „To byla prostě poslední kapka,“ řekla Petra Bentkämper listu Neue Osnabrücker Zeitung: „Ve skutečnosti politici v posledních letech téměř neřešili potřeby zemědělců a většinou ignorovali jejich návrhy a doporučení.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen čeští otroci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 11.01.2024 10:30:10
si nechají na zádech štípat dříví.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…