Česko v černých číslech. Velký plán Zemana a průmyslníků

21.03.2013 9:00

ROZHOVOR Pravá elita národa nejsou akademici, umělci nebo sportovci, ale skvělí podnikatelé, říká předseda Svazu průmyslu a obchodu České republiky Jaroslav Hanák. A vypráví o tom, jak si průmyslníci notovali s prezidentem Milošem Zemanem a jak s ním budou spolupracovat.

Česko v černých číslech. Velký plán Zemana a průmyslníků
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Návrhy prezidenta na zavedení majetkových přiznání nebo registračních pokladen vítá, ale plány sociálních demokratů považuje za nezodpovědné. A zkritizoval i výroky o parazitování živnostníků z úst stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka. „Já být předsedou strany, tak bych ho okamžitě vyhodil ze stínové vlády,“ říká nekompromisně šéf průmyslníků v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz krátce po schůzce vedení Svazu průmyslu a obchodu s prezidentem na Pražském hradě.

O čem jste s prezidentem Milošem Zemanem jednali? Jaký jste měl z návštěvy na Hradě pocit?

Velmi dobrý, protože s panem prezidentem spolupracujeme už léta. Už když byl premiérem, jezdil jsem s ním na podnikatelské mise, a i v uplynulých deseti letech, když byl na Vysočině, jsme se setkávali na řadě konferencí. Na Hradě jsme diskutovali o důvěrných věcech mezi čtyřma očima, to se nepublikuje, ale panu prezidentovi se líbila moje myšlenka, abychom navázali na historii této země, kdy se prezident T. G. Masaryk třikrát, čtyřikrát do roka scházel s průmyslníky, debatoval s nimi, poslechl si problémy lidí, kteří živí tuto zemi. Možná vznikne velmi zajímavá opakovaná tradice, což bych byl rád.

Probírali jste také účast podnikatelů při cestách prezidenta do zahraničí?

Prezident chce být aktivní, pokud jde o podnikatelské mise, protože premiér do ciziny moc nejezdí, vyjíždí ministr obchodu Martin Kuba. A vítám, že začne startovat podnikatelské mise i ministr životního prostředí. S panem prezidentem jsem se dohodl, že většinu podnikatelských misí bude garantovat Svaz průmyslu a obchodu přes moji osobu, ke které má pan prezident, jak sdělil, důvěru. Takže už první mise s panem prezidentem bude 4. a 5. dubna na Slovensko, v závěru dubna nás čeká Rakousko a pak připravíme kalendář na další mise. Já jsem prosil o Rusko a země bývalého Sovětského svazu, o Čínu, o Indii, prostě země, kde se zvedá šance českých firem.

Mluvili jste i o nepříliš dobré ekonomické situaci Česka, která se projevuje dlouhou recesí?

Požádali jsme o svolání mimořádné debaty k ekonomické situaci země, já jsem to nazval - a začínáme to používat - Česko v černých číslech, protože jsem přesvědčen, že Česká republika má problémy a je v červených číslech a propadu HDP jenom vinou úředníků a politiků. Myslím si, že rozumná opatření by měla tuto zemi vyvést k nule a k nastartování růstu. V tom jsme se s panem prezidentem shodli, potěšil mne, že podpoří český byznys v některých iniciativách, a to v podpoře technické vzdělanosti, technického školství. Více než rok na tom pracujeme s ministry školství a průmyslu, jsme v závěrečné fázi a podpora prezidenta je pro mne důležitá. I když je stejně jako já ekonom, oba chápeme, že bez výrazné podpory technického školství bude v této zemi problém s průmyslem a navazujícími odvětvími.

Miloš Zeman nás nesmírně potěšil a překvapil tím, že podpořil naše iniciativy v oblasti aplikovaného výzkumu. V této zemi je prioritou základní výzkum, politické struktury jsou slabé, řekl bych, že ani neví, jak se v Evropě tyto věci vyvíjejí, a prezident slíbil, že při svých vystoupeních zvýší tlak na podporu aplikovaného výzkumu.

Přišla řeč i na energetiku a dostavbu jaderné elektrárny Temelín?

Na naší druhé schůzce si řekl prezident i některé své věci, dostali jsme se k energetice zrovna v den, kdy došlo k největšímu kontraktu v dějinách mezi ČEZ a Czech Coal, takže reprezentant Czech Coal přesně pana prezidenta informoval (Energetická společnost ČEZ podepsala smlouvu s těžební firmou Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal patřící Pavlu Tykačovi o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady. Dohoda mezi dlouhodobě znesvářenými stranami může trvat padesát let pozn. red.), bavili jsme se o energetickém mixu i podpoře jaderné energie. Zájmem naším i pana prezidenta samozřejmě je, aby se dostavěl Temelín. Ale mluvili jsme i o spolupráci s odbory, o sociální legislativě, o tom, jak jsme dopadli ve vyšších kolektivních smlouvách i jaké máme kolektivní smlouvy na firmách. Takže pan prezident, jak jsem předpokládal, když jsem ho podporoval, se bude výrazně věnovat ekonomickým věcem.

Myslíte si, že spolupráce mezi vaším svazem a prezidentem Milošem Zemanem bude lepší než byla s jeho předchůdcem Václavem Klausem? Předchozí prezident byl přece také ekonom, který podporoval podnikatelské mise na svých cestách do zahraničí.

Pan prezident Václav Klaus také podporoval podnikatelské mise, to je pravda, já jsem ho pochválil vloni na zahájení strojírenského veletrhu a poděkoval jsem mu za těch deset let. Pomohl nesmírně obchodu, zvládli jsme řadu zajímavých zemí. Na druhé straně jsem ho zval mnohokrát mezi průmyslníky na některé jiné akce, a to pan prezident nepochopil a nebral vážně. A navíc jsem rád, že prezident Zeman v Bruselu narovná vztahy a že recipročně předseda Evropské komise José Manuel Barosso pochopí, že ČR už je jiná, než byla za Václava Klause. Ale dalo se očekávat, že v tomto směru budou mezi nimi rozdíly.

Takže jste uvítali, že se politika ze strany českého prezidenta vůči Evropské unii zásadně změní?

Já jsem člověk, který dodržuje dohody. Jestliže jsme odhlasovali, že jsme vstoupili do té evropské rodiny, neměli bychom tuto rodinu pomlouvat v době, kdy má problémy. To jsou věci, které se mi nelíbí. I když v některých věcech mohu mít pravdu, protože byrokracie je špatná, tady obzvlášť a v Evropě taky. Víte, že jsem velký kritik byrokracie, nefunkčnosti státní správy, ať je to v Bruselu, nebo v Praze, ale na druhé straně musím být inteligentní a vidět, že když jsem členem evropské rodiny, má to víc výhod než nevýhod.

Svaz průmyslu byl vždycky velkým zastáncem co nejrychlejšího přijetí eura, platí to i dnes, když eurozóna problémy?

My jsme své stanovisko nezměnili a také jsme to včera panu prezidentovi říkali. Když splníme maastrichtská kritéria, nevidím důvod, proč bychom do eurozóny nevstoupili. Já chci věřit, že se euro vzpamatuje, protože je to nutné pro fungování Evropské unie. Jsou některé nešťastné věci jako nyní na Kypru, ale je to malá země, Evropa to zvládne. Je to stejné jako v Řecku, to jsou země, které si to zbabraly samy, a teď se jejich problémy dotýkají celé EU.

Jak se Svaz průmyslu staví k některým opatřením, které chce Miloš Zeman prosadit, jako jsou majetková přiznání nebo registrační poklady s fiskální pamětí?

S majetkovým přiznáním nemám problém, jsem pro to, aby v zemi byl pořádek. Stejně jsem se s panem prezidentem při osobní schůzce shodl, že budeme oba dva zásadně podporovat zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí. Jsem přesvědčen, že ta ideologická předpojatost pravice v čele s premiérem je pro zemi tragická, vždyť ztrácíme třicet čtyřicet miliard korun v příjmech ročně. Na Slovensku toto opatření udělalo jednu miliardu v eurech, a to je proti nám poloviční země. Na tom vidíte, že to funguje. Já mám rád pořádek a především rovné podnikatelské prostředí. Jestliže ho pravice není schopna nastolit, tak musím hledat rozumné spojence, kteří budou veřejnosti vysvětlovat, že je to naprosto správná cesta.

A líbí se vám stejně i ekonomický program sociální demokracie, který představila na svém sjezdu, i když zatím jen rámcově? teď je jasné, že ČSSD po svém nástupu k moci chce zvýšit daně firmám, živnostníkům i dobře placeným zaměstnancům?

To je přesně přístup socialistů. Nechci zevšeobecňovat, ale celé vedení sociální demokracie, až na malé výjimky, v životě nepodnikalo, ti pánové vůbec nevědí, co to je vytvořit korunu hodnoty, pečovat o lidi, investovat. Já říkám, že ta správná elita národa nejsou akademici a nějací umělci nebo sportovci, ale jsou to skvělí podnikatelé, kteří zaměstnávají lidi, přinášejí peníze. A ještě je víc zdanit a zkomplikovat jim život? Je vidět, že takový program dělají neprofesionální lidé. A co předvádějí s minimální mzdou? To už nevím, co na to říci. Je naprosto nezodpovědné, pokud chce někdo zvednout průměrnou mzdu o takovou částku, vychází to asi na 800 korun měsíčně, když nevíme, jaký bude hospodářský vývoj. I když věřím, že se česká ekonomika posune o trochu dál.

A co jste říkal na výrok stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, i když se za to tedy již omluvil?

Já být na místě předsedy strany, tak bych ho okamžitě vyhodil ze stínové vlády, protože nesmíme urážet práci kohokoli, i když můžeme mít nějaký odborný názor. Takhle se přece nejedná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…