Česko ve stínu Rathovy kauzy zchudlo. Ekonomka kritizuje vládu za vyšší DPH

16.05.2012 19:29

Zadržení poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha a jeho následné obvinění z přijetí úplatku ovládlo veškerá tuzemská média, takže poněkud zapadla informace, že česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně klesla o celé jedno procento. Pro bývalého šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bártu je právě naše chudnutí důležitější zprávou.

Česko ve stínu Rathovy kauzy zchudlo. Ekonomka kritizuje vládu za vyšší DPH
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Téměř nepovšimnuta zůstala ve světle kauzy středočeského hejtmana Davida Ratha informace Českého statistického úřadu, že česká ekonomika v prvním čtvrtletí propadla a patří už k nejhorším v Evropě. Pokles hrubého domácího produktu o jedno procento vypadá o to hrozivěji, že ekonomika Německa meziročně vzrostla o 1,7 procenta a slovenská dokonce o 3,1 procenta.

Tyto skutečnosti vedly bývalého předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bártu k tomu, aby prostřednictvím svého facebookového profilu vzkázal, že to je důležitější zpráva než zadržení Davida Ratha se sedmi miliony korun. „Česká republika je tak meziročně chudší o jedno procento, ačkoliv více vyvážíme. Znamená to, že Kalousek začal tiše přemýšlet, kde vezme dalších 12 miliard lidem, neboť mu budou v rozpočtu asi chybět,“ upozornil Vít Bárta na to, co by ministra financí mělo zajímat víc než případ Davida Ratha.

  • Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

Hospodářská politika vlády prohloubila recesi už v roce 2009

Český statistický úřad ve svém předběžném odhadu uvedl, že hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl v prvním čtvrtletí meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. V běžných cenách HDP vzrostl o více než dvě procenta, což však bylo zcela eliminováno zvýšením úhrnné cenové hladiny o 3,2 procenta.



„Česká ekonomika se už nachází v recesi stejně jako v roce 2009 a stejně jako tehdy k tomu přispěla hospodářská politika vlády. V roce 2009 došlo ke snížení platů státních zaměstnanců, které utlumilo spotřebu a poptávku obyvatelstva, což uvrhlo ekonomiku do recese. Pravděpodobně by nějaká drobná recese tehdy byla i tak, ale ne tak hluboká, jako kdyby nedošlo ke snížení platů státních zaměstnanců,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance.

Spotřebitelskou poptávkou otřáslo zvýšení DPH

„Teď sice nedošlo ke snížení platů státních zaměstnanců, ale úplně stejný efekt mělo zvýšení daně z přidané hodnoty. To DPH docela zásadně otřáslo spotřebitelskou poptávkou, a to nás z nulového růstu uvrhlo do recese,“ viní analytička z propadu ekonomiky koalici za rozhodnutí o zvýšení DPH. „A dá se čekat, že recese hned tak neskončí, protože předstihové indikátory zejména v průmyslu a také ty, které ukazují náladu obyvatelstva, nevyznívají nijak dobře. Vypadá to tedy, že recese bude minimálně v příštím kvartále pokračovat,“ myslí si Šichtařová.

„Neznáme příčinu toho poklesu, jakou položkou je to způsobeno, protože ČSÚ zatím nezveřejnil strukturu národních účtů, jenom oznámil to číslo. Navíc ve svém komentáři, kde je obvykle velmi skoupý na nějaké výraznější vysvětlení, byl tentokrát ještě více skoupý a víceméně nenaznačil, čím je způsoben takový razantní pokles,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář, že je třeba při hodnocení prvního čtvrtletí vyčkat na detailní výsledky, až bude patrné, zda jde o jednorázový výkyv, nebo jasný znak slabosti domácí poptávky.

Díky vývoji v regionu se vyhneme dramatickému propadu

Odborník na makroekonomická data považuje za velkou výhodu pro zbývající část roku relativně solidní vývoj ostatních ekonomik v regionu. „A to ať už jde o Německo, ale i Slovensko, Rakousko, na data Polska musíme zatím počkat. Tím, že je česká ekonomika díky své otevřenosti tažena především exportem, je dán dobrý výhled na zbytek roku, že by se česká ekonomika minimálně díky tomu vývoji v regionu mohla vyhnout nějakému dramatickému propadu,“ podotýká šéfekonom J&T Banky.

Ministr financí Miroslav Kalousek se k údajům Českého statistického úřadu o propadu HDP v prvním čtvrtletí staví rezervovaně. „Byl bych velmi zdrženlivý. Zaprvé je tam několik objektivních důvodů, s nimiž bylo nutné počítat, zadruhé bych silně polemizoval s onou metodikou očištění, kterou použil Český statistický úřad. Ta čísla vůbec nezpochybňuji, ale odmítám je brát stoprocentně vážně. Myslím, že daleko jasněji budeme mít v polovině roku,“ uvedl Kalousek pro iDNES.cz během úterního jednání ekonomických ministrů EU v Bruselu.

V české ekonomice je patrný výrazně zpomalující trend

Podle analytičky Markéty Šichtařové se klidně může stát, že data zveřejněná ČSÚ budou ještě revidována. „Faktem ale je, že i když budou revidována, tak zase revidovat o celý jeden procentní bod, to už je docela hodně. A v tomto okamžiku už je skoro jedno, jestli je pokles jedno procento, nebo 0,1 procenta, deficit to asi bude tak jako tak,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz šéfka společnosti Next Finance.

„Umím si představit i docela zásadní revizi o ten jeden procentní bod, ale stejně ať to budeme revidovat, jak budeme chtít, tak stejně je už vidět z nějakého většího časového nadhledu, že tam je výrazně zpomalující trend, čemuž se nevyhneme. A teď se jen můžeme bavit o tom, jestli je propad takhle prudký, nebo mnohem mírnější,“ dodává Šichtařová.

Propad o deset miliard je překvapivý

Hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře údaj ČSÚ překvapil vzhledem k nekompatibilitě s ostatními výsledky české ekonomiky a s vývojem regionu. „Průmysl víceméně stagnoval, obchodní bilance měla rekordní přebytky, nezaměstnanost nepatrně klesla, maloobchodní tržby byly lehce negativní, ale nebyl tam žádný dramatický propad. Z tohoto hlediska je takový propad o jedno procento kvartálně, což je skoro deset miliard, překvapivý a jsem k tomu opatrný,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Sklenář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…